VM-kongen druknet telefonen – ble årets idrettsnavn!

BASSENGFEST: Verdendensmesteren ble kastet i bassenget i forbindelse med kveldens VM-fest. Jaaa, skrek verdensmesteren.. (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet)

BASSENGFEST: Verdendensmesteren ble kastet i bassenget i forbindelse med gårsdagens VM-fest. Jaaa, skrek verdensmesteren. I dag er telefonen, en splitter ny Galaxy S4, død. Det samme gjeler telefonen til manager Espen Agdestein, som Magnus tok med seg ut i vannet… (Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet)

 

Dagen derpå: Alle møter dødt signal hos Magnus i dag..

Alle, fra New York Times til CNN, vil ha intervjuer med Magnus Carlsen i dag etter gårsdagens svimlende VM-seier, men møter dødt signal hos både sjakkstjerna og manageren, skriver NRK Østlandssendingen i formiddag. Gårsdagens seiersdukkert tok knekken på mobilene.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om sjakk på Østkantliv

(Sist oppdatert lørdag 23.november kl. 13.30. Merk: Østkantliv har fulgt hvert eneste spill i sjakk-VM. Nedenfor i denne spalten kan du lese om hvert spill siden starten, med rundt 190 oppdateringer siden lørdag for to uker siden.)

– Nei, jeg har ikke fått svart Kongen hvis han har sendt noe, ler Espen Agdestein med et småflaut smil. Magnus Carlsen ble kastet i bassenget i Chennai etter VM-triumfen i går, fredag – fullt påkledd. Med seg i fallet tok han manager Espen Agdestein. Begge de to nordmennene hadde mobiltelefonene sine i lomma. Og ikke overraskende gikk begge telefonene i svart.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn kommentaren din nederst i saken..

Magnus Carlsen måtte dermed gi opp sin flunkende nye Galaxy S4-telefon, men virket ikke spesielt bekymret av den grunn. Mobil-dukkerten var imidlertid ekstremt dårlig timing for en bekymret manager, for telefonen hadde gått varm hele dagen.
Han mottok en rekke gratulasjoner til Carlsen før mobilen gikk i vannet, og nå frykter han å gå glipp av hilsener fra prominente personer. Blant annet lå det i kortene at det kunne komme en sms-hilsen til sjakk-kongen fra Kong Harald.

Dag 10: Anand: «Gjorde feil etter feil fra og med det femte spillet!..»

Det mange oppfattet som en invitasjon om remis fra Vishy Anands side ble avvist av Magnus Carlsen i hans 22. trekk etter en drøy times spill i Chennai i formiddag. Nesten fem timer etter start var seieren i lomma til Magnus, i form av et spill som endte med to konger aleine på brettet..

Til tonene fra «Imperial march» fra Star Wars ankom Magnus gullfesten et par timer seinere sammen med far Henrik Carlsen og manager Espen Agdestein. 

– Nå tror jeg at jeg skal slutte å være sjakkspiller en stund, og være kjendis i stedet, sa Magnus. Verdensmesteren var blid som ei sol.
– Jeg er kjempefornøyd med alt, strålte Magnus.
Etter en hilsen fra sjakkpresidenten og Norges ambassadør i India, var det klart at teamet hans hadde en overraskelse. Carlsen ble kastet i svømmebassenget til stor jubel fra den norske delegasjonen.
– Det var et deilig bad, sa Carlsen til Dagbladet etter å ha plasket i bassenget. 

Jaaaa

Med ut i vannet fulgte også manager Espen Agdestein. Og i vannet kom endelig VM-brølet:

– Jaaaaa!!! brølte Carlsen.

– Jeg er veldig glad. Jeg håpet han ville komme tilbake, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen etter seieren.
Men Anand fokuserte mest på de feilene han hadde gjort, som hadde muliggjort Magnus seier:
– I går gikk det fint, også, men feilene startet med det femte spillet. Det var mye problemer, med feil som ødela spillet. Jeg forsøkte forgjeves å fikse det. Jeg forsøkte å la være å være redd for de lange spillene. Det er full kreditt til Magnus. Jeg følte spillet ville bli en henrettelse. Jeg gjorde hva jeg kunne, men det gikk ikke, sa Anand, avtroppende verdensmester.

STORFORNØYD: Magnus Carlsen smilte fra øre til øre etter dag åtte i sjakk-VM, der han nok en gang spilte kontrollert inn mot en remis. Dagens overraskelse var dopingkontrollen, som fikk Carlsen til å fleipe over fenomenet dopingkontroll i sjakk..

STORFORNØYD: Magnus Carlsen smilte fra øre til øre allerede etter dag åtte i sjakk-VM, der han nok en gang spilte kontrollert inn mot en remis. Dagens overraskelse var dopingkontrollen, som fikk Carlsen til å fleipe over fenomenet dopingkontroll i sjakk..

Anands remis-invitasjon i innledningsspillet kom da han flyttet sin svarte konge tilbake der den kom fra, og det mange oppfattet var at det lå en forventning om at Carlsen skulle gjenta en slik handling med sin dronning slik at vi fikk en trekkgjentakelse, der tre slike gjentakelser gir remis.

Stålkontroll

Men Carlsen flyttet i stedet sin a-bonde til a 4, noe som førte til at Anand med svarte brikker måtte flytte sin dronning helt over til h-feltet.
– Et forbløffende psykologisk øyeblikk at han ikke aksepterte Andans invitt til en remis gjennom trekkgjentakelse. Magnus har stålkontroll på dette partiet, fastslo NRK-ekspert Torstein Bae noen minutter seinere.
På den annen side: Etter drøyt halvannen times spill hvor Anand ikke gir noen tegn til å ville gi seg går kommentatorene litt tilbake på sin teori fra spillets begynnelse i dag om en lynrask remis.
– Dette er blitt et lengre parti enn vi trodde for kort tid siden, og Magnus må spille opp til sitt beste, selv i dag, sier Torstein Bae.

– Om jeg var redd? Ja, jeg var vel grunnleggende redd gjennom hele spillet. De hvite bøndene var utrolig truende, jeg måtte bare klare meg så godt jeg kunne, sa Magnus Carlsen i går etter den niende runde i sjakk-VM, der Vishy Anand ganske enkelt ga opp etter snaut to og en halv times spill. I dag er trolig hele VM-matchen over, siden Magnus bare trenger en remis til for å vinne.

Mangler et halvt poeng

Foran dagens spill, det 10. i rekken av VM-spill i indiske Chennai, trengte Magnus Carlsen bare en remis, altså et uavgjort-spill, for å vinne hele VM-tittelen, som går til den første som når seks og et halvt poeng. Etter gårsdagens seier, den tredje i turneringen, har Magnus nå seks poeng.

Og en seier i dag for Vishy Anand kan ikke berge ham fra nederlaget på hjemmebane som nå står som den store, drastiske muligheten for 43-åringen. Han må vinne de tre siste spillene for å ta igjen Magnus, som aldri har tapt tre spill på rad i en turnering, fastslår kommentatorer i morgentimene i dag.

– I dette spillet var det en svært skarp stilling helt fra start, og jeg misset ganske tidlig og måtte gi alt for å sette opp et effektivt motspill, sa Magnus i går.
– Det var en stor mengde kompliserte muligheter i dette spillet, som var veldig ute av balanse, med stor risiko,  og jeg visste ikke helt hva jeg skulle gjøre. Heldigvis begikk han en feil, sa Magnus på pressekonferansen.

Imponerende

Og det var den store missen til Anand mot slutten av spillet som ble det store samtale-emnet etter gårdsdagens historiske niende runde i VM-spillet.
De to konkurrentene ble etter spillet for en gangs skyld sittende i flere minutter ved sjakkbrettet i glasshuset for å diskutere det spillet de nettopp hadde vært igjennom.
Ingenting tydet på at de skulle ha noe å utsette på hverandre, og mange kommentatorer mente etterpå at Vishy Anands innsats i dag var imponerende og respektabel, selv om han altså misset, som han selv innrømmet indirekte på pressekonferansen.

Farlig også for Carlsen

– Det var en veldig interessant stilling mot slutten der og jeg brukte mye tid, jeg satt jo i en halvtime og forsøkte å regne ut og utvikle spillet videre. Situasjonen var veldig farlig, også for svart (Carlsens brikker, red.anm.) og jeg mente jeg skulle prøve å gå videre, jeg fant ikke noen annen vei.

– Så, hva skal jeg si? sa Anand og slo ut med hendene..
Så hva gjorde han feil?

Missen skjedde da Magnus Carlsen med sin dronning kom seg rundt Anands bondehær og helt ned på linja der den svarte kongen sto nærmest ubeskyttet. Både Anands springer og løper sto klare til å gå til assistanse. Anand valgte feil, og flyttet springeren til unnsetning, mens det skulle vise seg at han faktisk kunne ha fått en remis om han heller hadde valgt løperen..

Morsomt spill

– Dette er det morsomste spillet vi har sett hittil i sjakk-VM, sa dagens sidekommentator i NRKs sjakk-studio, sjakkveteranen Atle Grønn, etter 20 minutter av niende spilldag i Chennai.
– Dette er et dristig spill av Magnus, mente hovedkommentator Torstein Bae.

Nimso-indisk er det magiske sjakkordet sjakkentusiaster over hele verden må lære seg etter dagens spill-åpning, der regjerende verdensmester Vishy Anand åpnet med dronningbonden, et trekk som ifølge kommentatorene betyr at Anand nå går på offensiven.

Komplisert

Men en halvtime ut i spillet sto pila som viser datamaskinen Houdinis oppfatningen av stillingen mellom kamphanene trygt på Carlsens side. Det fikk Atle Grønn til å bemerke at denne nimso-indiske åpningen er såpass spesiell og komplisert at Houdini ikke klarer å følge med nettopp i dette systemet!
Atle Grønn, som er russisk- og sjakkekspert fra Universitetet i Oslo, har fulgt Vishy Anand i årevis og er en stor fan – selv om han selvfølgelig nå heier på Magnus Carlsen, sa før spillstart at Vishy Anand ikke har fått vist det han er god for i denne turneringen.

Må gå berserk!

– Han er en fantastisk spiller, og nå er han i en situasjon hvor han må ta sjanser, han spiller hvit i dag og håper nok selv å få gjort en forskjell — og Magnus håper selvfølgelig at han tar sjanser, for da er jo mulighetene for Magnus også større.
– Det Vishy må gjøre er faktisk å forsøke å skape litt kaos i midtspillet, noen har foreslått at han rett og slett må gå litt berserk!, sa Atle Grønn.
– Det er et indisk ordtak som sier at mellom åpning og sluttspill skapte gudene midtspillet og der ligger Anands muligheter, han må få til et langt og kaotisk midtspill.

Dette kan ta tid..

– Ansvaret ligger hos Anand nå, hvis han skal ha en sjanse. Men jeg ønsker selvfølgelig at Magnus skal vinne, sa Atle Grønn, som fastslår etter den første halvtimen at med dette spillet kan det ikke være snakk om remis. Dette spillet er så ubalansert at dette kan komme til å ta tid, mente Atle Grønn.
Han får støtte av den internasjonale sjakk-eksperten Ian Rogers som mener at situasjonen nå ettr halvannen times spill, er en stor test for Magnus.
– Dette er et avgjørende spill for Anand, det er avgjørende å vinne i dag, så vi står foran et stort og spennende spill. Hvis Magnus klarer å forsvare seg mot dette og overlever, vil han vinne, men dette er et svært ubalansert spill, mente Ian Rogers.

Dag 8 i sjakk-VM: Lynraskt spill ga uavgjort i 32. trekk..

Etter 75 minutters spill i det åttende sjakk-VM-spillet i Chennai i India i formiddag endte det med en ny uavgjort, eller remis, det sjette i matchen, og Magnus Carlsen mangler nå bare halvannet poeng på å slå den sittende verdensmester, Vishy Anand.

Allerede etter ti minutters spill mente NRK-kommentar Torstein Bae at dagens helt ordinære Berlin-åpning, som han kaller det, kunne tyde på at Magnus Carlsen spiller mot remis.

De første åtte-ti trekkene i dagens spill gikk i stort tempo og fikk NRK-programleder Line Andersen til å utbryte til Bae:
– Det er nesten som du kommenterer fra travbanen..

Går mot en rask remis?

– Med dette spillet kan det faktisk se ut som det kan gå mot en rask remis igjen. Carlsen vil trolig si seg fornøyd med en remis, og Vishy Anand vil nok mene at med svarte brikker kan det bli vanskelig med en seier slik situasjonen er, sier Bae.
Etter nøyaktig en halv times spill er pila som viser styrkeforholdet spillerne imellom, allerede på god veier over i Magnus Carlsens favør..

Alex betatt

Dagens sidekommentator, Alex Rosén, mente i motsetning til Bae at Magnus spiller mot seier.
— Jeg synes det ser ut som Magnus har taket på Anand igjen. Han spiller med fint tempo, godt inne på Anands felt, og ut fra hva jeg har sett av ham før, så tror jeg han er interessert i seier.
— Hvor godt kjenner du Magnus, spør programlederen?
— Nei, jeg kjenner ham ikke så godt, men jeg er jo fan. Jeg har jo møtt ham. Jeg er fan, imponert, ja, betatt, sa Alex Rosén.

På dette tidspunkt, etter en drøy time spilt, hadde Magnus brukt bare 11 minutter av sin spilletid på sine første 22 trekk, mens Anand hadde brukt hele 53 minutter, noe som også sier litt om styrkeforholdet mellom de to..

Magnus svært ovenpå

Dagens runde gikk rutinemessig og lynraskt, men et lite avvik fra den sedvanlige rutinen ble det da spillernes sedvanlige raske vei inn til pressekonferansen etter spill-slutt ble avbrutt av dopingkontroll. Magnus Carlsen tok det med godt humør på pressekonferansen etterpå, han smilte og var svært ovenpå. Anand var ikke fullt så overmodig.
– Det er litt for sent å ta den diskusjonen, sa Anand spydig da han ankom pressekonferansen og ble spurt om hva han synes om dopingkontroller i sjakksporten.
Carlsen smilte overlegent da han ble stilt det samme spørsmålet:
– Han spilte Berlin-forsvar, jeg spilte hvit — «yada yada yada», la oss gå til dopingkontrollen, sa Carlsen og gliste og sa på den måten indirekte hva han mente om dopingkontroll i sjakksporten. Yada, yada, kan vel best oversettes med bla, bla, bla..

Anand gir opp?

Flere internasjonale eksperter NRK snakket med i formiddag ga uttrykk for at de hadde trodd at Anand i dag ville gå for seier, men kommenterer at han kanskje heller vil vente til neste spilldag, torsdag, da han spiller med hvit.

En annen mulighet som ligger i lufta, mener flere eksperter, kan faktisk være at han er i ferd med å gi opp..

 

Dag 7: Kort spill ga remis nummer fem..

 

Magnus Carlsen har igjen fått spillet inn i sin gate, sa dagens sidekommentator i NRKs sjakk-studio, tidligere miljøvernminister og SV’er Bård Vegar Solhjell to timer inn i det sjuende spillet i sjakk-VM i Chennai mellom Carlsen og fem-dobbelt verdensmester Vishy Anand.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Pila som viser hva datamaskinen mener om stillingen i kampen sto fortsatt midt mellom de to duellantene, men de norske kommentatorene snakket likevel om at Carlsen hadde fått et visst overtak — igjen.
— Nå må Anand gjøre noe, han kan ikke bare flytte fram og tilbake uten plan, sa Solhjell, og fikk straks svar fra brettet i glassboksen i Chennai.

Tårn-offensiv

Der starte Anand en offensiv med det ene tårnet, som raskt resulterte i at alle fire tårnene var borte fra brettet i en kjapp bytte-prosess. NRK-kommentator Torstein Bae sa han var overrasket over at Magnus slapp til Anand med dette tårnet, men bare et par-tre trekk seinere var det plutselig remis, etter bare drøyt to timers spill.

Det ble et langsomt, manøvrerende spill, mente Anand på pressekonferansen etterpå, og Magnus Carlsen hadde ikke mye å tilføye. Torstein Bae, NRKs kommentator, fastslo at resultatet er bra for Carlsen nå. — Han har allerede to seire, som er et bra resultat. Han har råd til remis.

Indisk stormester: Anand er demoralisert..

Etter fire strake partier som endte med remis, har Magnus Carlsen rystet Viswanathan Anand med to seiere på rappen. Det ser langt på vei ut til å ha demoralisert den regjerende verdensmesteren. Nå har flere av indias beste sjakkspillere bestemt seg for å komme med råd til nasjonens håp før det er for sent, skriver Dagbladet i dag.

Hovedstyrken til Carlsen er sluttspillet, den fasen av spillet hvor mange av brikkene er byttet ut og brettet er åpent. Stormester Pendyala Harikrishna mener Anand må vente lenger før han lar spillet gå så langt.
— Jeg vil foreslå at Anand forbereder seg psykisk på å spille nye trekk, og ikke ta spillet inn i sluttfasen frivillig. Som jeg ser det bryr ikke Magnus seg om å ta spillet over i ukjent territorium. Det er til hans fordel, sier han ifølge New Indian Express.

Carlsens store styrke

Harikrishna har selv spilt seks partier mot Carlsen tidligere. Fire ordinære partier, og to med bind for øynene. Av de ordinære partiene har de begge vunnet ett, mens to endte uavgjort. Med bind for øynene vant Carlsen ett, mens det andre endte med remis. Han tror at Anand prøver å utnytte sin store styrke som er planleggingen og åpningen, men at Carlsen tvinger spillet videre så raskt han kan.
— Etter å ha kartlagt hva Anand forbereder, spiller Magnus solid og går raskt inn i sluttfasen, sier Harikrishna.

Ser sliten ut

Avisen har også snakket med en annen stormester som foretrekker å være anonym. Han sier, i likhet med stormester Daniel King, at Anand ser sliten ut mot slutten av partiene.
— Anand ser ut til å være under psykisk press i tillegg til presset fra Carlsen på brettet. Mesterens åpningsstrategier fungerer bra, men mot slutten blir han sliten.
Harikrishna sier seg enig i at det ser mørkt ut for Anand som ligger to poeng under etter at halvparten av partiene er spilt, men vil på ingen måte si at alt er tapt.

Fortsatt kamp

— Dersom Anand vinner det neste partiet, som han fort kan gjøre, siden han spiller hvit, er det fortsatt kamp. Det er en vanskelig oppgave å vinne etter to tap, men ikke umulig.

Dag 6: Sjakk-presidenten: Magnus kan vinne hele VM-matchen..

— Doing your best means doing your best. I dont understand why you don’t understand english, utbrøt en lett irritert Vishy Anand på pressekonferansen etter dagens dramatiske, nesten fire timer lange spill, som endte med en ny ganske overlegen seier for Magnus Carlsen.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Anand hadde nettopp svart ganske kort på spørsmål om hva han nå ville gjøre videre, etter dette tapet: I’ll simply do my best. En journalist i salen syntes det var i knappeste laget og ba om en utdypning. Det tente Anand.
Han hadde nettopp redegjort nøkternt for det som hadde skjedd:

Feil på feil

— Magnus manøvrerte veldig bra. Jeg trodde jeg skulle få en sterk posisjon. Jeg vet ikke. Jeg gjorde feil på feil, sa Vishy Anand..
— I dag fikk jeg en ganske solid stilling tidlig i spillet, sa Magnus Carlsen. — Jeg hadde ikke så mye å tape, hadde litt flaks og vant til slutt. Med seks spill igjen er dette en sunn stilling, sa han.

Dagens nye Carlsen-seier var faktisk ganske lik gårsdagens seier på den måten at slutten kom med en svart bonde, Magnus sin bonde, som kom skummelt nær forvandlingsfeltet, der Magnus kunne fått byttet ut bonden i en ny dronning..

Overbevisende

Dermed leder nordmannen sjakk-VM med overbevisende 4-2 over regjerende verdensmester Anand.

— Hvis Magnus vinner i dag, tror jeg vi kan si at han vinner matchen, også, sa dagens sidekommentar i NRKs sjakk-studio, presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, allerede etter drøye tre og en halv times spill i dag.

På det tidspunkt hadde nettopp Magnus Carlsen tatt ledelsen med to bønder i overtall.

— Hvis Norge skulle få en verdensmester i sjakk, og det synes jeg ser ganske sannsynlig ut nå, da vet jeg ikke riktig hva jeg hadde gjort, men det er klart at et sjakkhjerte da vil nærmest boble over, sier Aulin-Jansson. 

Vishy Anands 42. trekk hadde nettopp gitt Magnus litt å tygge på, men overtaket til Magnus er fortsatt der, så det er en mulighet for at han kan vinne også i dag, sier NRK-kommentator Torstein Bae. 

Et rolig tempo

— Det går i et rolig tempo, Anand tar sikte på at han skal klare en remis i dag, også, som han gjorde i går, men da tapte han. Magnus er nok fornøyd med det som skjer nå. Han er nok ikke sikker på å vinne, det tror jeg ikke, men han er fornøyd, mener Bae.
— Anand kjemper for remis, og forstår at hvis han taper denne kampen også, vil det være en katastrofe, sier Torstein Bae.
— Han er ikke i spesielt god form, i hvert fall i dette partiet. Hvis han har tapt to spill  på rad blir ikke morgendagens fridag noe særlig for ham, sier Bae.

Nøyaktig som runde 2 

Sjette runde i sjakk-VM i Chennai mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand startet nøyaktig som annen runde, med en eksplosiv og fartsfylt spansk åpning, den vanligste åpning de siste 500 år, fulgt av et såkalt Berlin-forsvar. Før det hadde gått mange sekundene hadde begge spillerne gjort hver sin rokade, det vil si de hadde byttet om på sine konge/tårn-posisjoner.
— Anand går for seier i dag, dette kan bli en lang duell, fastslo NRK-kommentator Torstein Bae i de innledende minuttene.

Reiser kjerringa?

I dag spiller Anand med hvite brikker, og det skal han også gjøre i det neste spillet på mandag. Det betyr at han, med to hvite spill på rad, kan ha en mulighet til å reise kjerringa. Poengstillingen nå er 3-2 til Carlsen, etter gårsdagens seier, og Anand må tørre å vise muskler.
Allerede i innledningen i dag avvek Anand fra det spillet de hadde i annen runde sist søndag, da Anand gjorde et svakt fjerde trekk. Men dagens variant var ikke spesielt aggressivt. Ikke spesielt skummelt for Magnus, mente Bae. Men Anand må finne på noe, i dag og i det neste spillet, siden han sitter med fordelen med å spille hvit, sa Torstein Bae.

Etter drøyt 25 minutters spill inviterer Magnus Carlsen til et løper-bytte.

Carlsen i ledelse igjen

Tre timer seinere, i 14-tiden norsk tid, har Carlsen igjen tatt ledelsen med en bonde i overtall. Anands 42. trekk gir Magnus litt å tygge på, men overtaket er der, så det er en mulighet for at han kan vinne også i dag, sier Tortein Bae.
— Det går i et rolig tempo, Anand tar sikte på at han skal klare en remis i dag, også, som han gjorde i går, men da tapte han. Magnus er nok fornøyd med det som skjer nå. Han er nok ikke sikker på å vinne, det tror jeg ikke, men han er fornøyd, mener Bae.

Vinner matchen?

— Hvis Magnus vinner i dag, tror jeg vi kan si at han vinner matchen, også, sier dagens sidekommentar, presidenten i Norges sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson.

 

Dag 5: Erna Solberg, statsminister, på twitter: Yess!

Magnus Carlsen vant dagens sjakk-VM-etappe. Klokka 16.02 rakte motspiller Vishy Anand hånda ut mot sin konkurrent som et tegn på at han ga seg. Da hadde Magnus sin a-bonde bare to skritt fra det punktet der bonden ville bli forvandlet til en dronning. Det var ingen annen utvei for den regjerende verdensmester enn å strekke våpnene..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

— Jeg synes det gikk bra. Det var en god kamp. Det gikk litt over stokk og stein, men jeg malte ham i stykker til slutt. Det var veldig deilig å bryte gjennom. Nå er det opp til ham å skape sjansene, sa Magnus Carlsen til NRK etter seieren.
— Det er deilig at dette gjennombruddet kom så tidlig, jeg merket at han var litt nervøs, sa Carlsen.

Aggressiv

— Nå kan Magnus Carlsen klare seg med uavgjort resten av turneringen, mens det blir opp til Anand å spille den aggressive rollen, og måtte gripe sjansene, slik Magnus har gjort hittil i spillet, sa NRK-ekspert Torstein Bae.
— Dette blir en helt ny situasjon mellom disse to. Før har Anand klart seg i kampene dem imellom så lenge han har klart å få uavgjort. Nå blir plutselig situasjonen en helt annen.
— Nå blir det Anand som må male Carlsen i senk, slik Magnus hittil har gjort med Anand, slik han faktisk selv har beskrevet det, sa Bae.

Dronning-forvandling

Allerede klokka 15.40 lå det an til at Magnus kunne ha en relativt lett vei fram til dronning-forvandling for sin a-bonde. Pila som måler stillingen mellom de to konkurrentene var på dette tidspunkt langt over på Magnus Carlsens side. En klar seier kunne ligge svært nær..

Men det var ikke bare innspurten i dag som var dramatisk:
— Magnus tar noen sjanser nå, veldig snau tid nå, Magnus gjør tårntrekket e6, og gir dessverre Anand et litt lett trekk, 
refererte Torstein Bae i de dramatiske sekundene før den første tidsfristen var ute, rett før spillernes 40.trekk.
— 
Anand går mot a-bonden, en drastisk avgjørelse, da skulle Magnus hatt noen minutter til, nå må han flytte i løpet av veldig kort tid, sa Bae. 

Seier?

Så valgte Magnus Carlsen med sitt 40. trekk å slå ut bonden og kommer seg unna tidsnøden.
Spillerne kunne trekke pusten, og kommentatorer over hele verden kunne oppsummere.

— Nå har Magnus faktisk en sjanse til å vinne spillet, mente Torstein Bae noen minutter seinere.
— Magnus Carlsen spiller for seier her, uten tvil, mente Bae.

Noen minutter over tre, med Magnus Carlsens 45. trekk, konstaterte Bae at hvit, altså Magnus Carlsen, ledet med en bonde og at det burde være en mulighet for Carlsen til å vinne.

Balanse

— Men Vishy Anand har ganske aktive brikker og kan ha en mulighet til å få balanse i spillet, sier Bae, etter at det er spilt drøyt fire og en halv time. 

Sjakk-eksperten Lawrence Trent, som kommenterer kampene på det internasjonale sjakkforbundets hjemmesider, bemerker i et intervju med NRKs reporter i Chennai at dagens spill har vært et merkelig spill, og han har faktisk hatt visse problemer med å ta det innover seg.
— Carlsens åpning var ikke vellykket, igjen, og Vishy Anand har spilt unøyaktig, mente han.

Et visst overtak

Trent kunne ikke svare på om han mente kampen fortsatt var åpen. Kanskje Magnus har et visst overtak, mente han forsiktig. På spørsmål om hvem som var hans favoritt sa han: May the best man win!

 

Dag 4: Knallbra av Magnus, mente Lars Monsen..

Spansk åpning med Berlin-forsvar i høyt tempo. Begge dronninger ute av spillet etter bare en håndfull trekk. Det var den eksplosive starten på dag 4 i sjakk-VM i Chennai mellom Vishy Anand og Magnus Carlsen i dag, onsdag..
— En av de raskeste VM-åpningene i historien, mente NRKs sjakk-kommentator Torstein Bae.
Til gjengjeld ble det den lengste kampen hittil i turneringen. Først klokka 16.25, nesten seks timer etter starten klokka 10.30, endte kampen i en remis..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Da hadde det i flere timer pågått en stillingskrig hvor Magnus stadig hadde et tak på Anand, men hele tiden var det tydelig at Anand spilte mot en ny remis. Først i de siste minuttene ble det klart at det faktisk måtte gå den veien.

Kjempet bra

Da resultatet var klart tok de hverandre i hånden og ble sittende en stund og småprate ved sjakkbordet før de gikk videre til pressekonferansen. Magnus smilte og så fornøyd ut.
— Jeg følte meg bra, men Anand fant så mange taktiske ressurser til stadig å slåss i mot. Jeg vet ikke, det var selvfølgelig litt synd at jeg ikke klarte å bekjempe ham, men han kjempet bra i dag, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen.

Knallbra

— Magnus spiller knallbra i dag, han kjørte løpet hele veien og smiler og er fornøyd også på pressekonferansen. Han er i fin balanse. Dette er veldig bra, sa dagens sidekommentator i NRK-studio i Oslo, Lars Monsen. Torstein Bae samtykket:
— Anand sier på pressekonferansen at han er litt heldig med et par situasjoner. Det vi så var at Magnus presset ham gjennom hele spillet. Dette var veldig bra, sa Torstein Bae.

Men først: Anand spiller med hvit, Carlsen med svart..
— Dette blir en tung teori-duell, kommenterer eksperter etter bare 11 trekk, som er unnagjort på under ti minutter. Spansk åpning er det mest vanlige åpningstrekket hvor kongebonden flyttes to fram.

Bevisst valg

— Dette er en kjent åpning. Magnus har valgt dette bevisst, noe som betyr at han vil komme raskt over i sluttspillet. Fortsatt sitter han med jakka på. I går gikk jakka ganske fort av, sier Lars Monsen.
Klokka 10.51, går jakka til Magnus av, og han tar en tur. Pila på skjermen som til enhver tid skal vise styrkeforholdet mellom de to kjempende, står midt mellom Anand og Carlsen.

Etter få minutter går pila tydelig over til Carlsen.
— Dette er en fremgang for Magnus Carlsen, sier kommentator Bae etter en drøy halvtime, etter hvits 13.trekk, der Anand trekker tilbake en fremtredende springer, helt ned til nederste rekka. Nå gir han et veldig spillerom til Magnus Carlsen, mener Bae..

Dristig Magnus-trekk

Etter en times spill flytter Magnus sin løper helt ned i Anands bonderekke og slår ut bonden på a2, et slag som var blant de trekkene som gjorde utslaget i det berømmelige sjakkslaget til Bobby Fischer mot Boris Spasskij i Reykjavik i 1972.
— Dette er en veldig ubehagelig situasjon for Anand, det er jeg helt sikker på, sier kommentator Bae. Men slipper Magnus unna med dette uhyre dristige trekket?
Pila på skjermen er ikke helt sikker, den trekker seg litt nærmere Anand etter å ha vært tydelig inne på Magnus side over lengre tid.

«Magnus på sitt beste»

Anand gjør det trekket mange frykter, han låser Magnus sin løper ved å flytte fram bonden ved siden av. Magnus, som stormet ut av glassburet rett etter sitt dramatiske trekk, kommer inn og flytter fram bonden c5 til c4, og stormer ut igjen. Pila peker fortsatt solid mot Magnus, etter en halvannen times spill..
— Dette er Magnus Carlsen på sitt aller beste, sier Torstein Bae. Et utrolig interessant parti, ikke minst fordi Magnus tok den sjansen med å slå ut den bonden, sier Lars Monsen.

Det drar seg til..

Etter tre timer og 40 minutters spill fyker pila som viser datamaskinens vurdering tilbake og plasserer seg midt mellom Carlsen og Anand. Det skjer etter et tilbaketog fra Magnus side med et sentralt tårn til grunnlinja si, om vi kan kalle det det, noe som leder til at hvit plasserer en springer til midten av brettet — og gjenoppnår kontroll med midten av spillet.
— Carlsen måtte jo flytte tårnet, kanskje det kunne vært aktuelt å passe på det. Magnus må redde kongen sin, slår ut springeren, får med tårnet i spill, setter kongen sjakk, kommenterer kommentator Bae..

Seks timers spill

— Magnus leder fortsatt med en bonde. Men nå er det en mye bedre stilling for Anand, som nå, etter tre timer og tre kvarters spill, står i sjakk med kongen og må gjøre noe med det. Det begynner å dra seg til..

Først klokka 16.25, nesten seks timer etter starten klokka 10.30, endte altså kampen i en remis. 

Dag 3: Overspilt av Anand etter 51 trekk..

Etter tre og en halv time endte også tredje runde i sjakk-VM med en remis, eller altså uavgjort. Internasjonale kommentatorer mener at Magnus ikke spilte så bra i dag, og ble overspilt av Anand etter 51 trekk.

(Sist oppdatert tirsdag 12. november kl. 16.09:)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Sjakk-oppgjøret mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand, som fortsatte med tredje runde i Chennai i India i dag klokka 10.30, er kanskje den viktigste VM-kampen på 41 år, mener redaktøren av et internasjonalt sjakkmagasin.
Interessen er enorm og kampen sammenlignes med møtet mellom amerikanske Bobby Fischer og sovjetiske Boris Spasskij i 1972.

Da vant Fischer og gjorde slutt på Sovjetunionens nesten 25 år lange dominans i sjakksporten. De to første partiene mellom Anand og Carlsen har endt med remis, og tredje parti spilles i dag, tirsdag. Den første som når 6,5 poeng, blir verdensmester.

Så starter det:

Magnus Carlsen og Vishy Anand åpner akkurat som forrige gang, Magnus først med springeren g3. Men etter de tre første identiske trekkene fra begge, gjør Carlsen et overraskende trekk, bonde c3 to fram, og blir straks tatt av Anand. Overraskende trekk fra begge to, ifølge komentator Torstein Bae.
Kommentator Bae spekulerer så i at hvit, som spilles av Carlsen, tar den svarte bonden som nettopp har tatt hans hvite, med sin dronning. — Carlsen har trolig studert akkurat dette på forhånd. Selv om det kan se ugunstig ut, vil Carlsen mene det er sjanser her til å få et likt spill, mener kommentator Bae.

Dronningen fram

Så flytter faktisk Carlsen dronningen fram for å stå i stilling til å ta svart bonde, og samtidig sette Anands konge i sjakk, slik Bae spekulerte i.
— Dette er en lovende start for Magnus Carlsen. Riktignok ligger han under med en bonde, men det gir muligheter. Nå kan det faktisk være en mulighet for at vi får en avgjort runde, sier Bae.
Det er gått rundt 15 minutter av tredje runde.

Rokade

Etter 25 minutter tar Magnus Carlsen rokade. Dronningen står fortsatt på dominerende plass midt på brettet, med to springere som kontrollerer de fire mest sentrale feltene. Da tar også Anand rokade.
Etter snaut tre kvarter sier kommentator Bae at det nå ser ut til at Carlsen spiller på en måte som viser at han nå tar det med ro, og legger opp til at spillet kan gå over lang tid. 

Etter 40 minutter av spillet kommer Anand for første gang over brettets midtfelt med en svart springer. På datasystemet som vises på skjermen fremgår det straks at dette trekket til Anand har styrket Carlsen kraftig. Men trekket setter jo også et press på Carlsen. Nå blir det spennende å se hva Magnus gjør her, sier Bae.

Magnus dronning presset

Etter tre timers spill blir Magnus dronning presset helt ned i høyre hjørne, som av mange blir tolket som en ren flukt. Men Torstein Bae kommenterer med at den nye stillingen har gjort at Magnus nå kontrollerer diagonalen på skrå av hele spillet, som Anand tidligere har kontrollert.
Det Bae var spesielt fornøyd med det var at en situasjon som noen minutter tidligere kunne se ut som et forsvarsel om en ny remis, nå plutselig var uaktuelt. Dette er  en situasjon hvor fortsatt begge parter kan vinne, mener Bae klokka 13.30.

Hektisk innspurt

Ti minutter seinere står det helt likt, og faren for at det kan bli en hektisk innspurt er stor.. Etter nesten tre og en halv time går Magnus så fram med en unnselig bonde midt på brettet, noe som av ekspertene blir ansett for å være et avgjørende trekk.

Datamaskinen tyder det i Anands fordel og Bae mener Magnus har tatt en kalkulert risiko. Han håper at Anand gjør feil. Nå er det veldig spennende, mye som skjer på brettet..

Glad for å overleve

Etter drøyt fire timer endte også tredje runde med en remis, eller altså uavgjort. Internasjonale kommentatorer mener at Magnus ikke spilte så bra i dag, og ble overspilt av Anand etter 51 trekk.
— Jeg gjorde et par feilgrep midt i spillet. Jeg er glad for å overleve, sa Magnus Carlsen på pressekonferansen. Det er ikke noen katastrofe. Men det så stygt ut, sa Carlsen.

 

Dag 2: Alex Rosén reddet dagen for NRK-teamet..

(sist oppdatert søndag 10.november kl. 13.00)

Annen runde i sjakk-VM startet med et fyrverkeri av hurtigtrekk fra de to kamphanene i glassburet, noe som allerede etter bare 11 trekk faktisk resulterte i et overraskende, friskt trekk fra Magnus Carlsens side: Han satte kongen til motspiller Vishy Anand sjakk med løperen sin.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Sett på bakgrunn av gårsdagens noe tafatte åpningsforestilling fra nordmannens side var dette trekket nærmest sensasjonelt, også fordi hans situasjon akkurat i øyeblikket også var nokså svak. Men trekket skjedde uten at NRKs hovedkommentator, Torstein Bae, oppdaget det.

Lakonisk

Til alt hell hadde NRK kastet inn Alex Rosén som sidekommentator, og han kunne da lakonisk, i en pause i kanonaden fra hovedkommentatoren, bemerke: ..og så har Carlsen satt Vishy Anand sjakk..
Ved en rekke anledninger kom Rosén på dag 2 inn med raske og kloke bemerkninger om spillets gang og klarte å samle konsentrasjonen i studio mer om dramatikken rundt de enkelte trekk enn de mer luftige analyser, som under åpningsdagen gjorde det svært vanskelig å følge spillet, i hvert fall på NRK1, som vi har valgt å gjøre.. 

Ryddet opp

Når det er sagt hadde i dag NRK, eller produsentene i India, ryddet opp i skjermbildet etter gårsdagens åpningsproblemer med å klargjøre spillet for seerne.
På mesterskapets annen dag er det nå langt lettere å få oversikt over når de enkelte trekkene går. Hele tiden blir det gjort klart hvilken grafikk som viser komentatorens analyser og hvilket som viser det faktiske spillet på brettet i India.

Remis for annen gang

Etter en snau times spill på turneringens annen dag ser det ut til at Magnus Carlsen tar initiativ i kampen.

— Nå ser det ut til at Carlsen tar initiativet. Nå snur han tempoet, sier kommentator Bae.

Etter ytterligere et par minutter kommer det til enda en sensasjonell og svært rask slutt: Remis for andre dag på rad!
Torstein Bae sier umiddelbart:
— Dette er åpenbart en suksess for Carlsen, at han med svarte brikker har klart å presse Anand til en remis!

Forsiktig

— Det var en svært komplisert posisjon, jeg forsøkte å være litt forsiktig i dag, sa Anand på pressekonferansen etterpå. Både Carlsen og Anand, og de fleste kommentatorer, synes å mene at dronningskiftet, altså at de byttet dronninger omtrent midt i spillet, var en hovedårsak til at spillet ble såpass kort.
— Etter dronningskiftet skjedde nærmest ingenting, sa Anand. Carlsen ble på pressekonferansen spurt fra TV2 om resultatet hittil betyr at han har overtaket i turneringen etter remis nummer to:

— Vi har slått hverandre like mange ganger og spilt uavgjort like mange ganger tidligere. Det som har skjedd  hittil i denne turneringen betyr ikke noe særlig fra eller til, sa Magnus Carlsen . 

Sjakk-VM dag 1: Remis etter 16 trekk..

Første runde i VM i sjakk i indiske Chennai ga ingen overbevisende seier til vår egen sjakkmester Magnus Carlsen, bare et nokså vaklende uavgjortresultat, eller remis, som det heter på sjakkspråket.

Det ble heller ingen stor seier for NRK som nok en gang satser stort på slow-tv, denne gang med 100 timer direktesendt sjakk fra VM. De første av disse timene var ikke vellykket. Men først kampen:

— Det var ikke dette jeg ønsket, men det får en ikke hver dag. Jeg er ikke glad, men ikke ulykkelig heller. Slik matchen gikk var det ikke mer å hente, sa Carlsen på den felles pressekonferasen etter kampen, ifølge Dagbladet..

Måtte dra i nødbremsen

Carlsen hadde fordel av hvite brikker i åpningspartiet.
— Jeg var ikke så veldig fornøyd med spillet. Vanligvis utvikler det seg sakte, men det oppsto en umiddelbar krise, og ingen av mulighetene mine virket særlig lovende. Jeg måtte dra i nødbremsen, sa Carlsen på pressekonferansen.
Magnus Carlsen og motspiller Viswanathan Anand fikk dermed med seg et halvt poeng hver etter dag én av VM, etter bare halvannen times spill.

Kampen mellom generasjonene

Anand har spilt ikke mindre enn fire VM-kamper siden 2007, men sjakkverdenen venter på at stjerneskuddet Carlsen skal toppe de siste åras dominans med å vinne VM. VM-matchen blir omtalt som kampen mellom generasjonene.
For oss som ikke tilhører de mest fanatiske sjakk-tilhengere er det imidlertid nesten like spennende om TV-mediet klarer å formidle kampen på en måte som gjør at de millionene av mennesker som ikke kan kampreglene i sjakk på fingrene, skal bli fascinert.

Ikke lovende

Første dag av NRKs overføring var ikke lovende i så måte. Dagens kamp ble preget av kaotiske forhold på skjermen, altså den internasjonale produksjonen sin skyld, der man aldri klarte å følge med på hvilke trekk som faktisk ble spilt og hvilke trekk som bare var illustrasjoner til kommentatorenes vurderinger av mulige nye trekk.
Det som først og fremst manglet var jo det opplagte: Et overblikk over selve brettet slik at hvert trekk fremgikk tydelig, helst med et kamera rett over brettet.

Terningkast tre

Nå var det nærmest umulig for den ikke-sjakk-vante å klare å følge med i spillet, og kommentatorenes forsåvidt intelligente innspill gikk stadig i veien for konsentrasjonen om dramaet på brettet. Programleder Line Andersen gjorde i og for seg en forbilledlig jobb med å forsøke å allmenngjøre spillet, men en stor svakhet med den norske produksjonen var nok at man ikke på forhånd hadde gjort seg opp en klar mening om hvordan kommentatorene skulle opptre. Og når også den indiske delen av produksjonen svikter, altså det som faktisk skjedde rundt brettet i Chennai, var det ikke lett å få en følelse av det store dramaet..

Terningkast tre til første sjakk-VM-overføring fra Chennai fra vår sjakkmedarbeider.

Dette innlegget er allerede blitt lest.21021.ganger

Legg inn en kommentar