Street-art-mysterium: Hvem er flisleggeren(e)..?

MYSTISK: En keramikk- eller porselensflis på en strømboks ved Sandakersenteret, med teksten Sign Here. Bare en av rundt et tredvetalls fliser som vår leser foreløpig har funnet i deler av Østkanten. Så hva betyr de, og hvem er flisleggeren — eller flisleggerne?.. (Alle foto privat)

MYSTISK: En keramikk- eller porselensflis på en strømboks i Dannevigs vei, med teksten Sign Here. Bare en av rundt et tredvetalls fliser som vår leser foreløpig har funnet i deler av Østkanten. Så hva betyr de, og hvem er flisleggeren — eller flisleggerne?.. (Alle foto privat)

Hvem er den eller de som flislegger sikrings- og strømbokser over store områder på østkanten med vakre, forseggjorte, men akk, så kryptiske, og usignerte, keramikk- eller porselensfliser, på størrelse omtrent med en iPhone, med standardteksten Sign Here?

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

(Oppdatert søndag 10.november 2013 kl. 10.19: Østkantliv-redaktør får mystisk pakke i posten! Se nederst i denne saken..)

En ivrig Østkantliv-leser har sendt oss bilder av et knippe fliser, funnet hovedsakelig i området Torshov-Sagene-Bjølsen-Vollsløkka, noen også på St.Hanshaugen og Fredensborg, et tredvetalls fliser er funnet foreløpig, — og lurer på om vi vet om andre strøk av byen som også er velsignet med de pussige hilsnene, og kanskje vi kan ha en anelse om hvem som står bak?

MYSTISK: Denne flisen er funnet i området ved Dannevigs vei. Gå hen og ta en titt..

MYSTISK: Denne flisen er funnet i området ved Sandakersenteret. Gå hen og ta en titt..

Ringerunde

Men nei, det aner vi ikke, og vår lille ringerunde til folk som kanskje kunne vite har ikke brakt oss noe nærmere en løsning av mysteriet.

Det som står klart er at vedkommende må ha tilgang til en ovn til å brenne flisene, så mistanken går mot kunsthåndverksmiljøer som driver med beslektede ting. Med litt hell kan kanskje denne historien her på Østkantliv bringe oss videre. Selv har vi gjort noen runder i våre nærmeste nabolag, som Grønland, Tøyen, Vålerenga, Kampen, men uten å ha kunnet finne noe.

MYSTISK: Et eksemplar av flisene som oppfordrer deg til å undertegne er funnet på portstolpen til Vollsløkka..

MYSTISK: Et eksemplar av flisene som oppfordrer deg til å undertegne er funnet på portstolpen til Vollsløkka..

Mysterier

Ifølge vår leser finnes de fleste flisene på strømbokser eller transformator-kiosker, men det er også funnet fliser på containere og parkbenker og lignende..

Og om vi skal gå litt lenger inn i materien, hva skulle teksten, Sign Here, bety? Siden alle mysterier løses av Google i våre dager har vi søkt etter et mulig svar, uten å bli noe klokere. Et av de mystiske løsenordene er Gnorthup/Sign here!, som er helt uforståelig, og så har vi en bedrift med tittelen Sign Here, i Leicester i England, som driver med grafiske sign here-lapper av mange slag, og en lang rekke lignende produsenter av lignende produkter. Men ingenting virkelig mystisk.

MYSTISK: Eksemplar funnet på en container ved Vollsløkka..

MYSTISK: Eksemplar funnet på en container ved Vollsløkka..

Keramikk og porselen

Vår leser/tipser lurer på om forskjellen på keramikk og porselen. Her er Wikipedias definisjon av fenomenene: Keramikk er en fellesbetegnelse på en type keramisk materiale produsert ved at leirgods er herdet ved brenning. Eksempler på keramikk er terrakotta, tegl, raku, leirtøy, fajanse, majolika, steintøy og porselen. Ordet keramikk kommer fra det greske ordet Kerameikos, som er navnet på en bydel i Aten. Alt som framstilles av brent leire kalles keramikk. Vaskeservanter, fliser, murstein, kopper og kar, porselensfigurer o.s.v. er således keramikk.
Porselen er et hardt keramisk materiale, vanligvis hvitt eller nesten hvitt. Det brukes i sammenhenger der man trenger et hardt og sterkt materiale med gode formings-egenskaper, som for eksempel i tallerkener og fat. Teknisk porselen har en gjennomsiktig, ikke-porøs overflate og er syre- og alkalibestandig, isolerende og trykkfast, men ikke støtsikkert. Porselen er laget av kaolin (en type leire) og knust stein – kvarts og feltspat. Den fuktige leiren blir formet, tørket og deretter brent ved 900-1 600 °C.

Så vet vi altså hva keramikk og porselen er, men hvem er flisleggeren(e)?

Siste: Mystisk flis med lapp i posten..!

Street-art900x636Snaut to uker etter at flis-historien sto på trykk i Østkantliv fikk redaktøren en liten hvit boblepakke i posten. Det er ikke hver dag vi får små, hvite mystiske boblepakker i posten, med navn og adresse skrevet med tusj på begge sider av pakken. Ganske snart slo det oss at det måtte faktisk være en hilsen fra flisleggeren(e).. Og ganske riktig! Opp av posen dukket det opp en ny flis, som dere kan se av hosstående bilde, og en avlang, håndskrevet lapp, med den gåtefulle teksten: Gullfisken har ikke svaret, men det har bollen.
Tygg på den teksten, den som først har svaret på flisgåten får hverken jorda rundt-reise for to eller gratis ostepop i et år, men kanskje et bilde i bloggavisa?

Dette innlegget er allerede blitt lest.3881.ganger

Legg inn en kommentar