Ekteparet Miljeteig/Torp stakk av med to Hedda-priser for «Solaris korrigert»..

HEDDAPRISEN: Skuespilleren Ane Dahl Torp fikk Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle, og ektemannen Sjur Miljeteig fikk prisen for musikken til samme forestilling, Solaris korrigert, under utdelingen av årets teaterpriser, Heddaprisene på Nationaltheatrets hovedscene søndag. Kåre Conradi fikk prisen for beste mannlige hovedrolle for Richard III på Nationaltheatret. Bildet viser paret i sine respektive roller i den prisvinnende oppsetningen "Solaris korrigert".. (Foto: Erik Berg)

HEDDAPRISEN: Skuespilleren Ane Dahl Torp fikk Heddaprisen for beste kvinnelige hovedrolle, og ektemannen Sjur Miljeteig fikk prisen for musikken til samme forestilling, «Solaris korrigert», under utdelingen av årets teaterpriser, Heddaprisene på Nationaltheatrets hovedscene søndag. Kåre Conradi fikk prisen for beste mannlige hovedrolle for Richard III på Nationaltheatret. Bildet viser paret Torp/Miljeteig i sine respektive roller (Miljeteig som en svevende avatar i bakgrunnen) i den mangfoldig prisvinnende oppsetningen av Øyvind Rimbereids dikt «Solaris korrigert». Les anmeldelsene nederst i saken.. (Foto: Erik Berg)

Prisras til «Solaris korrigert» på Det Norske Teatret..

Skuespilleren Ane Dahl Torp fikk Heddaprisen, Teater-Norges høyeste utmerkelse, for Beste kvinnelige skuespiller for sin hovedrolle i oppsetningen Solaris korrigert på Det Norske Teatret. Dette teatret stakk også av med prisen for Årets forestilling og Beste audiovisuelle design da prisene ble delt ut fra Nationaltheatrets hovedscene søndag.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Sistnevnte pris, for audiovisuell design, gikk til Ane Dahl Torps ektemann, jazzmusikeren Sjur Miljeteig, for musikken til samme forestilling: Solaris korrigert. Årets forestilling-prisen gikk til Øyvind Rimbereid som har skrevet diktet som forestillingen Solaris korrigert bygger på, med regi av Peer Perez Øian, Det Norske Teatret.

Regiprisen gikk riktignok ikke til Solaris korrigert og Peer Perez Øian, men til kveldens andre store vinner, Bergen-baserte Den Nationale Scenes oppsetning av Vår ære/vår makt, der prisene i kategoriene Beste regi, Beste scenetekst og Beste scenografi/kostymedesign gikk til henholdsvis Tore Vagn Lid (regi), Cecilie Løveid/Tore Vagn Lid (scenetekst) og Olav Myrtvedt (scenografi)

Kåre Conradi fikk prisen for Beste mannlige skuespiller for rollen som Richard III i Nationaltheatrets oppsetning av William Shakespeares stykke av samme navn – en oppsetning som fikk hard medfart av kritikerne, en kritikk som altså ikke rammet Conradi.

Femmerdryss til «Solaris korrigert»:

Ane Dahl Torp har unnfanget ideen om å ta Rimbereids prisbelønte dikt til scenen, skrev Aftenpostens Mona Levin med karakteren fem etter premieren på Solaris korrigert i oktober i fjor: – Hun har bearbeidet det med varme, intelligens og musikalitet, og spiller sin Aig (Jeg) med tilsvarende innlevelse og med en kroppsbeherskelse man ellers ser i nysirkus, skrev Levin.

Samfunnsvisjonen er pessimistisk, men fortelleren er et menneske som bidrar, et menneske som bryr seg, et menneske som gjør det beste ut av vilkårene som de er, skrev Dagbladets Lillian Bikset og kastet en femmer på sin terning. – Ane Dahl Torp spiller Aig med en godlynt selvironi, en undringsfylt respekt og omsorg for sine omgivelser, skrev Bikset.

Stykket er utfordrende og lekent, humoristisk antydende og filosofisk forankret i vår egen samtids undring over om det finnes en «Seifa botten» for menneskeheten, skrev Dagsavisens Mode Steinkjer med karakteren fem. – Ane Dahl Torp løfter alene denne undringen opp på et allment og dypt humanistisk nivå, skrev Steinkjer.

Språkbiten er vanskelig – i ti minutter. Så faller man inn i dets skrudde logikk. Og fascineres deretter grenseløst av en Ane Dahl Torps evner til å formidle total-teater, midt oppi all sceneteknologien, skrev VGs Jon Selås og kastet en femmer på sin terning. – Sjur Miljeteig er selv bare en slags kulisse; datamusiker, trompetist, med-teknokrat. Men han gir akkurat det lille touchet av spastisk menneskelighet, som Dahl Torp trenger for å frembringe humanitet, skrev Selås i oktober i fjor.

Dette innlegget er allerede blitt lest.610.ganger

Legg inn en kommentar