Valgekstra: Siv og Erna som troll på Nationaltheatret

POLITIKK: Siv Jensen blåser Peer Gynt av banen, for anledningen i sin berømte leppestiftkjole. Premiere i kveld på Nationaltheatret.. (Foto: Gisle Bjørnby)

POLITIKK: Siv Jensen (Marika Enstad) blåser Peer Gynt (Eindride Eidsvold) av banen. Trollene i Nationaltheatrets nye Peer Gynt-oppsetning er for anledningen Siv Jensen og Erna Solberg, men uten navns nevnelse. Så snart kommunevalget er overstått kommer ekstraforestillingene: 21. i oktober og i november.. (Foto: Gisle Bjørnby)

– Som en stråle av human fornuft i en lurvete norsk samtid, skrev Dagbladet..

(Publisert 7.mai 2014 kl. 19.40, sist oppdatert søndag 23.august 2015 kl. 10.35)

(– Alexander Mørk Eidem (regissør, red.anm.) har en uslåelig evne til å kombinere tilgjengelighet med dybde og vidd, skrev Aftenpostens anmelder Therese Bjørneboe etter premieren på Nationaltheatrets Peer Gynt-premiere.. – Det mest megetsigende er kanskje det navnet som ikke blir nevnt, men som likevel klinger i ørene når et av trollene – kledt i en ettersittende kjole med leppestifter – roper «MORNA Peer!» av fulle lunger. Vi er i Dovregubbens hall, og bak Siv Jensen (Marika Enstad) svaier en ryggradløs kvinne i kongeblå kjole. Alexander Mørk Eidem legger ikke fingrene imellom når han gjør Siv Jensen og Erna Solberg til troll, skrev Aftenpostens anmelder.

– Samtidssatiren topper seg i dovregubbens hall, der trollene teller dovregubben Thon, en Erna Solberg uten ryggrad, dyttet rundt av sinna-Siv Jensen, mens Petter Nordthug, Ari Behn og ikke minst Jan Thomas sitter vaglet som ivrige hjelpetroll, skrev Dagbladets Andreas Wiese. – Og den grønnkledde må føde lilletrollet Petter Stordalen, siden legene i Dovre har reservasjonsrett… Slikt er selvsagt frekt og freidig levert fra en nordmann på hjemmebesøk fra utenlandsk eksil, men fungerer det? Svaret er ja, forbausende ofte.. – Det beste grepet i forestillingen er likevel vrien på Solveig-skikkelsen (Shamso) , og slik også Mørk-Eidems eget grep på forestillingens slutt. Amina Shewali spiller (og synger) Shamso rent, enkelt – som en stråle av human fornuft i en lurvete norsk samtid. Avslutningen er elegant, morsom – og også nærmest deilig overraskende politisk korrekt. Det er Ibsen selv som får ta jiu jitsu-grep på Ibsen. Da er det som det er noe vidunderlig som skjer, skrev Dagbladet.)

Ari Behn, Erna Solberg, Petter Stordalen, Jan Thomas, Therese Johaug og andre norske kjendiser dukket opp på Nationaltheatrets skrå bredder da teatret åpnet høstsesongen med en kritisk utgave av nasjonalhelten Peer Gynt.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Regissøren Alexander Mørk Eidem vil ta tilbake den kritiske Peer Gynt, og det betyr at løgneren og opportunisten Peer Gynt får utfolde seg i det norskeste av det norske: i studio hos Fredrik Skavlan. Her blir han konfrontert med seg selv og det livet han har levd.

SNAKKER UT: Peer Gynt, i Eindride Eidsvolds figur, må møte hos Fredrik Skavlan i regissør Alexander Mørk-Eidems splitter nye utgave påNationaltheatret i høst.. (Foto: Gisle Bjørneby)

SNAKKER UT: Peer Gynt, i Eindride Eidsvolds figur, må møte hos Fredrik Skavlan i regissør Alexander Mørk-Eidems splitter nye utgave påNationaltheatret i høst.. (Foto: Gisle Bjørneby)

Sjarmerende drittsekk

Eindride Eidsvold spiller Peer, en sjarmerende drittsekk som dealer med både våpen og mennesker.
Og som i ethvert Skavlan-show medvirker en musikkartist. Dette er stykkets Solveig, som spilles av låtskriver og sanger Amina Sewali. Gjennom hele forestillingen bidrar hun med nyskrevet materiale og kjente popsvisker.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

Mørk-Eidem ønsker å ta tilbake Peer Gynt, som fra Ibsens side ikke var skrevet som noen feiring av det norske. Er det sånn at vi i Norge anno 2014 dyrker de sidene ved Peer Gynt som Ibsen tok avstand fra, kynismen, egoismen og jakten på egen suksess?, spør teatret i forhåndsomtalen.

Midtlivskrise

I 2014 er både Peer Gynt og Norge i midtlivskrise. Peer fyller 50, og Norge feirer grunnlovsjubileum. Man har nådd sine mål: penger, velstand og status.

Andre medvirkende er Jon Øigarden, Andrea Bræin Hovig, Mads Hermann Nyquist, Finn Schau og Anne Krigsvoll.

Peer Gynt-premieren er lørdag førstkommende, 9.august, mens et annet spennende innslag på høstens repertoar, som ble lansert for pressen av teatersjef Hanne Tømta i mai, er August Strindbergs Et Drømspill, i stjerneregissøren Calixto Bieitos regi, og med Mariann Hole i hovedrollen som Agnes, en ung jente med kronisk angst.

DRØMSPILL: Mariann Hole spiller hovedrollen som Agnes i August Strindbergs Et Drømspill, i stjerneregissør s regi, med premiere 9.september.. (Foto: Gisle Bjørneby)

DRØMSPILL: Mariann Hole spiller hovedrollen som Agnes i August Strindbergs Et Drømspill, i stjerneregissør Calixto Bieitos regi, med premiere 10.september.. (Foto: Gisle Bjørneby)

Drømmer og mareritt

Det er hennes sinn Bieito ønsker å undersøke, gjennom en rekke storslåtte installasjoner på Hovedscenen. Her møtes de vakreste drømmer og de skumleste mareritt, med premiere 10. september, ifølge teatersjefens orientering. 

Er vi så opptatt av hvordan vi skal forholde oss til barna våre at vi glemmer å forholde oss til dem? Tenker vi for mye på fasade og er for lite til stede?
På Amfiscenen setter prisbelønte Sofia Jupither opp Lille Eyolf, med Pia Tjelta og Kåre Conradi som Eyolfs foreldre, med premiere 9.september. Eyolf er et barn som ikke blir sett, og foreldrene Rita og Alfred ser ikke hva de har før de har mistet det.

Den stumme folkefienden på Torshov

Én mann taler hele samfunnet midt imot. Hva skjer hvis man gjør denne mannen stum?
Det ønsker Torshovteatrets Musikklab og regissør Petter Næss å undersøke, med premiere 7.september. De gjør rett og slett idealisten doktor Stockmann i Ibsens En folkefiende om til en kjempende stumfilmhelt. Hvor mye kan man egentlig kan si – overdøvet av et piano?

Seinere i høst, den 13.november, kommer Torshovgruppa med den norske musikalen Ungen, basert på Oskar Braatens skuespill, med Bjarte Hjelmeland som regissør.

Havner i uløkka

Dette er historien om fabrikkarbeideren Milja, som spilles av Lena Kristin Ellingsen. Hun «havner i uløkka», og i dyp fortvilelse vil hun gi bort ungen sin til et rikt ektepar på andre sida av elva. Østkantens dikter, som Oskar Braaten ble kalt, skildret kampen for tilværelsen før velferdsstaten bredte sine beskyttende vinger over oss.

Hanne Tømta setter opp Tsjekovs Tre søstre på Bakscenen med premiere 30. oktober. Dette er en både nådeløs og humoristisk skildring av hvordan Russlands privilegerte klasse famler rundt etter mening i en verden de er i ferd med å miste taket på, ifølge Tømtas orientering. Akkurat som i et Norge der vi knapt vet hva mer vi kan ønske oss.

Gjengangere – igjen

På Malersalen gir regissør Victoria Meirik oss Ibsens klassiker Gjengangere som psykologisk thriller, inspirert av skrekkfilmens fortellergrep. Er det sånn at familien farger valgene og livene våre, også når vi forsøker å fri oss fra den? Hvorfor gjentar vi de destruktive handlingene i familien vår? Premiere 8. september.

Dette innlegget er allerede blitt lest.54656.ganger

Legg inn en kommentar