ESC-finalen: «Europa viste fingeren til Vladimir Putin»

OUTSIDERSEIER: Hvem kan slå Russland i kveldens ESC-finale, spurte vi på forhånd. Ukrainas Jamala og hennes hyllest til oldemoren og krim-tatarenes tvangsdeportasjon i 1944, var det ikke helt opplagte svaret. Lørdagens kniving mellom de to krigende partene var en skikkelig thriller, med høyaktuelt brennbart politisk innhold. Australias Dami Im var Østkantlivs største favoritt, og snek seg elegant foran Russland. Justin Timberlake var forøvrig også med, men altså utenfor konkurranse.. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)

OUTSIDERSEIER: Hvem kan slå Russland i kveldens ESC-finale, spurte vi på forhånd. Ukrainas Jamala, eller Susana Jamaladinova, som hun egentlig heter, og hennes hyllest til oldemoren og krim-tatarenes tvangsdeportasjon i 1944, var ikke det helt opplagte svaret. Lørdagens kniving mellom de to krigende partene var en skikkelig thriller, med høyaktuelt brennbart politisk innhold. Australias Dami Im var Østkantlivs største favoritt, og snek seg elegant foran Russland. Justin Timberlake var forøvrig også med, men altså utenfor konkurranse.. (Foto: Jonathan Nackstrand/AFP)

«Ukrainas Jamala kunne blitt utestengt for politisk innhold – gikk til topps,» skrev Østkantliv 

(Publisert 12.mai 2016 kl. 23.19, sist oppdatert mandag 16.mai kl. 08.55)

Ukrainske Jamalas sang 1944, om oldemoren og de 250.000 andre Krim-tatarenes tvangsdeportasjon under krigen, banket topp-favorittene Australia og Russland i en av de mest spennende avstemningene i eurovisjons-historien lørdag. Europa viste fingeren til Vladimir Putin, skrev Aftenposten mandag.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om musikk på Østkantliv

Dramatikken ble ikke mindre av at det nyeste avstemningssystemet i eurovisjons-sammenheng skiller på jurystemmer og telefonstemmer. Jurystemmene ble lest opp først og ga en ganske overlegen seier til Australia med Ukraina og Russland på de neste to plassene.
Men telefonstemmene skulle tildels dramatisk komme til å endre rekkefølgen, og i det dramaet rykket den vakre, dramatiske og ikke helt eurovisjons-typiske låten til Jamala til topps med 534 poeng foran Australias 511 og Russlands 491 poeng..

NESTEN:

NESTEN: Australias Dami Im vant jurystemmene suverent med sin «Sound of Silence», men da telefonstemmene kom raste Ukrainas Jamala forbi og kapret førsteplassen.. (Foto: EBU)

Kritikk av Russland

Tre minutters-dramaet til Jamala, eller Susana Jamaladinova som hun egentlig heter,  handler om hvordan folkegruppen Krim-tatarene ble tvangsdeportert av Stalin og sendt til de sovjetiske republikkene i Sentral-Asia. Deporteringen var brutal, så mange som 8000 døde av sult og tyfus på veien i iskalde togvogner, og tusener døde også etter at de var kommet fram.

Først etter Sovjetunionens fall fikk tatarene lov til å vende hjem til Krim, men da var hjemmene deres overtatt av andre og de måtte ta til takke med å bo i de fattigste områdene på halvøya.
Jamalas låt har altså vært på nippet til å bli kastet ut av konkurransen for sitt politiske innhold, med brodd mot Russland for annekteringen av Krimhalvøya, men gikk rett til topps!

Kontroversielt

Dagbladets Russland-ekspert, Morten Strand, omtalte bidraget som kontroversielt i forkant av konkurransen. Han mener det er liten tvil om at innholdet i Ukrainas Grand Prix-bidrag i år kan oppfattes som kritikk av Russland. Etter annekteringen av Krim-halvøya for to år siden har krim-tatarene fått stengt sine radio- og TV-stasjoner, og mange krim-tatariske menneskerettighetsaktivister er arrestert.

President i den norske Grand Prix-klubben, Morten Thomassen, sa til Dagbladet lørdag kveld at han var overrasket over resultatet. – Jeg hadde ikke ventet at Ukraina skulle gå til topps, men låta lå høyt på bettingen hele veien, så samtidig er det ikke helt uventet.
– Det blir spennende å se om russerne faktisk kommer til Kiev neste år, sa Thomassen, som trodde Ukraina fikk mange sympatistemmer lørdag kveld på grunn av den urolige situasjonen i landet.

Langfinger til Russland

– Da Europa sendte Ukraina ikke bare forbi Russland på resultatlisten, men også til seier, var det et sterkt signal om at situasjonen i Ukraina ikke er glemt. Det er også en real langfinger til et Russland som tar sangkonkurransen på det største alvor, skrev Aftenpostens utenrikskommentator Helene Skjeggestad mandag.

– Slik ranet en europeisk jury seieren fra Lazarev, skriver Russlands største avis Komsomolskaja Pravda på sitt hovedoppslag mandag. Avisa skrev at juryen valgte Australia som vinner, mens folk flest ønsket Russland. Men til slutt vant Ukraina fordi juryen ga den russiske låta fenomenalt lave karakterer.

«Lurer på hvordan det føles for sangeren som vant konkurransen, vel vitende om at de ikke stemte på henne fordi hun var så fantastisk, men av politiske grunner?», skrev avisas journalister.

Friskt vårpust

Australia kom altså som en slags Dark Horse og et friskt vårpust i den litt innestengte ESC-lufta, skrev vi på forhånd: Artisten Dami Im hadde en flott og distinkt stemme og et fint, lett og uanstrengt scene-nærvær, og siden det er blitt så mye snakk om allsang-effekten dette året, i låta Sound of Silence var det allsangpotensiale for alle penga. Full treff, nesten, på annet forsøk, altså, for kengurulandet.

Bulgarias Pola Genova, med kveldens kanskje heftigste sceneshow, landet på en fin fjerdeplass med 307 poeng, Sveriges Frans på femte med 261 poeng. Polens Michal Szpak og hans Colour of your life, en klassisk ESC-powerballade, med en veldig tradisjonell og velkjent melodigang, lå tynt an etter juryavstemningen med bare sju stemmer, men med telefonstemmene hoppet han nesten helt til topps og lå bare få poeng fra de fem største.

MGP-FIASKO: Agnete Johnsen og hennes Icebreaker falt ut av MGP-racet i Stockholm torsdag.. (Foto: NRK)

MGP-FIASKO: Agnete Johnsen og hennes Icebreaker falt ut av MGP-racet i Stockholm torsdag.. (Foto: NRK)

Norge ute av ESC-finalen for første gang på fem år

Norge kvalifiserte seg ikke til finalen i Eurovision Song Contest 2016. For første gang på fem år var ikke Norge å se i en Eurovision-finale. Agnete Johnsen og hennes Icebreaker nådde ikke opp hos det europeiske TV-publikummet.

Delegasjonsleder Jan Fredrik Karlsen ville fortsatt kalle Agnete en vinner. – Å kjenne historien hennes og se henne på den scenen nå i kveld, det var helt rått. Hun er helt rå, sa han til NRK torsdag.
18 land kjempet om ti finaleplasser i torsdagskveldens semifinale i Stockholm, den andre semifinalen i rekken.

Da stemmene fra juryer og publikum var talt opp og lagt sammen, var dette de ti landene som sikret seg en finaleplass: Latvia, Georgia, Bulgaria, Australia, Ukraina, Serbia, Polen, Israel, Litauen og Belgia.

Dette innlegget er allerede blitt lest.3865.ganger

Legg inn en kommentar