Engledrama i Broen: «Et bisarr grep, men hva gjør man ikke i en bisarr serie som Broen..?»

FINALE: I kveld er det slutt på sesong to av den dansk-svenske krimserien Broen. Blir det en romanse mellom de to krimheltene til slutt? Sesong er allerede en gang. Minst en norsk skuespiller blir med, ifølge NRK.. (Foto: Caroline Romare, SVT)

FINALE: I november 2013 var det slutt på sesong to av den dansk-svenske krimserien Broen. Sesong tre startet på NRK1 mandag 28.september. Endte det med en romanse mellom de to hovedpersonene, som mange spekulerte på? Neida. Kim Bodnia, som spilte den danske politimannen, hoppet av etter sesong to. Den ni måneder lange innspillingen var ekstra vanskelig, innrømmer Sofia Helin.. (Foto: Caroline Romare, SVT)

«Veien ligger åpen for en slags emosjonell lutring for de to hovedpersonene,» skriver vår anmelder..

(Publisert mandag 25.november 2013, sist oppdatert tirsdag 3.november 2015 kl. 00.09)

«..det går opp for oss at Henriks engleaktige kone gjennom alle disse episodene er nettopp det, en engel..»

NRK1: Broen (Sv./Da.)
Produksjon: Nimbus film
Med Sofia Helin, Thure Lindhart, Dag Malmberg, Sarah Boberg, Rafael Petterson, Kirsten Olesen

Bjørn Storflåtan portrett2Karakter: ♥ ♥ ♥ ♥ ♥
BJØRN BRATTEN
skriver om TV på Østkantliv

 

Alle forsøk på desperat nylansering av den populære serien uten gullgutten Kim Bodnia til tross, og til tross for de mange lett hysteriske forhåndsomtalene av Saga Norén/Sofia Helin i en ny krimrunde uten partneren:
Savnet av Bodnia ble påfallende da premieren på Broen sesong 3 rullet over TV-skjermene tidlig i oktober.

Det denne første episoden demonstrerte så tydelig, var at Saga Noréns aparte framferd og utstråling var avhengig av den trossige, mistilpassede dansken, kriminalbetjent Martin Rohde, som en lenke til normaliteten.

Plagsomt

Alene i det svarte, humørløse krimmiljøet rundt Øresundbrua, ble Saga bare svart og tragisk, og den sjarmerende, men også ganske skeive, smått groteske utstrålingen fra det umake radarparet føltes plagsomt fraværende.

Grepet med aspergeren/autisten Saga Norén framsto ved gjennomsyn av første episode som nettopp det kunstgrepet som vi føler har ligget der hele tiden. Hun er skapt til å ha en motpart. Hennes nye motpart, den kvinnelige etterforskeren fra København-politiet, forsvant raskt ut igjen.

Nesten komisk

Karakteren Saga klarer seg ikke alene, uten en lystigdreng som Bodnia, ble vår konklusjon etter første episode. Det blir for svart, hun blir for skjematisk. Sofia Helins svarte blikk og dyster-miner blir altfor overspilt, det blir nesten komisk. Og Broen-serien faller inn i folden som en av de mange ordinære dysterseriene som flimrer over TV-skjermene.

Nordic Noir mister sin svarte tone, som er avhengig av et lys for å synes, og fargen grå blir mer framtredende? skrev vår anmelder etter første episode.

Martins klare motsats

Den nye etterforskeren som vi såvidt fikk møte i første episode var ubehagelig og mystisk allerede fra start. Ingen sjarmklump? Så hvor skulle dette føre hen? Det fikk vi vite i episode to, der den nye partneren ble presentert som den danske etterforskeren Henrik Sabroe(spilles av Thure Lindhart), tilsynelatende vår venn Bodnias, – eller hans fengslede rollefigur Martin Rohdes, klare motsats:

En veltilpasset og nystriglet borgerlig «typisk politimann»? Men så skal det vise seg at han også har sine pussige – og lystige – sider, og han stiller seg bare lett undrende til Sagas merkverdigheter, han forsøker å sjekke henne opp ved første anledning, men mest interessant: Han har noen av Sagas helt spesielle kvaliteter – han har f.eks. en egen evne til å fotografere et åsted – med blikk og hjernevinninger..

Fyller hullet – i episode 6..

Så kanskje han et stykke på vei kan fylle noe av hullet etter Bodnia? Det er i hvert fall helt åpenbart manusforfatternes hensikt..

Først i episode 6 blir denne hensikten åpnbart i sin fulle konsekvens: Kontakten mellom de to etterforskerne blir kraftig utvidet når Sagas mor tar sitt eget liv og Saga i sin desperasjon oppsøker Henrik i hans hjem, der vi vet, eller tror vi ser at hans kone ligger i senga ved siden av ham når han må stå opp for å åpne for Saga.

Engleaktig

Når Saga kommer inn i stua kommer Henriks kone i døra til soverommet, og vi aner at Saga ikke ser henne, og det går opp for oss at hans engleaktige kone gjennom alle disse episodene er nettopp det, en engel, og at hun bare har vært en hildring for Henrik av den kvinnen han mistet, sammen med de to døtrene, i en ulykke, og nå ser for sitt indre bilde, men som han snakker med i det daglige, som om de skulle være til stede.

Et ganske bisarr grep, men hva kan man ikke gjøre i en bisarr serie som Broen? Effekten av denne oppdagelsen på Saga kan være helt omveltende for henne, særlig på bakgrunn av sjokket med morens død, tenker vi..

Rister av seg morens død

Et lite hint om hva som er i ferd med å skje med henne får vi allerede når hun i en kort sekvens før besøket hos Henrik synes å riste av seg morens død  (kan man kureres for Asperger eller hva det nå er som feiler henne gjennom et ekstra dramatisk følelsesmessig sjokk?), og veien ligger åpen for en slags emosjonell lutring for de to hovedpersonene, hver for seg, og kanskje sammen..?

Den mystiske utpressersken

Alt dette mens de øvrige begivenhetene i handlingslinjen utviklet seg i rasende tempo i episode seks, og nå oppsto endelig et riss av noe troverdig når det gjelder mordsammenhengen, med kunstobjektene fra samleren og spekulanten Freddie Holst, hans tidligere kompanjong, lykkepredikanten og fadermorderen Claes og den mørke og mystiske utpressersken..

Sjekk Østkantlivs karaktersystem nederst i saken..

 

Fikk kjenne på savnet av sin faste makker i serien..

Foran visningen i Norge av Broen sesong 3 innrømmet Sofia Helin, som fortsatt spiller Saga Norén, i et intervju med NRK at den ni måneder lange innspillingen var lang, mørk og hard. Hun fikk også kjenne på savnet av sin faste makker i serien, Kim Bodnia.

I november 2013 var det duket for siste episode i sesong to av den dansk-svenske suksesserien, men skaperne av TV-serien kunne allerede røpe at planleggingen av en tredje sesong var godt i gang.
Samtidig kom Broen-forfatterne kritikerne av Saga Norén-figuren i møte.
– Det var en manus-miss. Vi overdrev hennes sosiale handicap, sa Broen-skaperen Hans Rosenfeldt til NRK.

MØRKT OG HARDT:

MØRKT OG HARDT: Den ni måneder lange innspillingen av Broen 3 var lang, mørk og hard, sier Sofia Helin, som fikk kjenne på fraværet av kollega Kim Bodnia, som hoppet av etter sesong 2.. (Foto: Caroline Romare, SVT)

Pågrepet for mord

Over 650.000 norske seere fikk med seg avslutningen på andre sesong av Broen. Der fikk man blant annet se Kim Bodnias rollefigur, Martin Rohde, bli kjørt bort i en politibil etter å ha blitt pågrepet, mistenkt for mord. Det ble snart klart at Bodnia kom til å forsvinne ut av den populære krimserien.

Etter denne episoden åpnet SVT for chat med manusforfatterne, og der skrev flere at de var frustrert over hvordan episoden sluttet.

BROEN 3:

BROEN 3: Maria Kulle, Reuben Sallmander, Sofia Helin, Nicolas Bro og Thure Lindhardt er de seks viktigste figurene i den nye Broen-sesongen.. (Foto: Baldur Bragason)

Tettere på Saga

I første sesong ble liket av en svensk politiker funnet midt på Øresundsbroen, i sesong to spilte fire maskerte øko-terrorister sentrale roller.

Flere spørsmål ble hengende i luften etter at sesong 2 var over:

  • Hvem var egentlig hovedmannen bak miljøterrorismen?

  • Hvilket lovbrudd var det Saga Norén begikk for å fengsle foreldrene sine?

  • Hadde virkelig Martin Rohde tatt livet av Jens i fengselet?

Om seerne får svar på spørsmålene i sesong 3, er fremdeles uklart.

Det som er sikkert, er at sesong tre byr på et nytt lag politifolk som etterforsker krimsaker i Øresund-regionen. Samtidig kommer man enda tettere på Sofia Helins rollefigur.

– Det var hardt å spille inn sesong tre. Det var langt, mørkt og hardt. Det er fordi min karakter, Saga Norén, er på et følelsesmessig stadium i livet. Hun har akkurat mislyktes med kjærlighetslivet, hun har mislyktes med sitt vennskap med Martin Rohde. Denne sesongen kommer hun til å møte sin fortid, og det blir vanskelig, sier Helin i et intervju med NRK.

For glad i Saga

I en nettsamtale med seerne etter sesong-avslutningen i 2013 innrømmet Hans Rosenfeldt at de ble for glad i rollefiguren Saga Norén, som spilles av Sofia Helin, og det førte til at karakteren ble overdrevet.
– Det er fire-fem scener der det er tydelig at hennes sosiale handicap er brukt for å lage komedie. Det burde vi latt være med. Hun er morsom selv om hun ikke gjør det hun gjorde, sier Rosenfeldt.
Den norske forfatteren Gro Dahle, som selv har Aspergers syndrom, har vært blant dem som har kommet med krass kritikk av Sagas rollefigur. Hun hevder at fremstillingen av Saga Norén-figuren nører opp under myter om at mennesker med Aspergers er kalde og uten empati.

Lite troverdig

– Den karikerte måten karakteren Saga Norén fremstilles på i Broen er for meg lite troverdig, sa Dahle.

Også fra bransjen har karakteren mottatt kritikk.
– Det er ikke mulig å ta Saga ordentlig på alvor, har filmkritiker Fredrik Sahlin i SVT uttalt. Hans Rosenfeldt har på sin side forsvart seg med at de aldri har gitt Saga Norén noen diagnose, men at utgangspunktet var å skape en kvinne uten sosiale antenner.

I et intervju med NRK om neste sesong av serien, kommer manusforfatteren kritikerne i møte.
– Vi var veldig glade i Saga i den første sesongen, men kanskje ble vi for betatt av henne. Vi skrev et par scener i sesong to som kun er for comic relief. Det er nok de scenene som har fått folk til å reagere og ment at hun er blitt litt overdrevet, sier Rosenfeldt til NRK.

En manusmiss

Han innrømmer at det var en feil å fremstille Saga Norén så karikert som hun er i sesong to.
– Ja, det var en manusmiss og en feil fra vår side, sier han.
– Jeg angrer på at vi lagde scenene som var rene humorscener. Saga er en karakter som det er takknemlig å lage humor av, men det bør skje i sammenheng med jobben eller hennes forhold til Martin, sier han.

I et intervju med NRK forteller manusforfatter Nikolaj Scherfig at minst én av de gjennomgående karakterene i tredje sesong vil være norsk:

Hyggelig

– Vi synes det er veldig hyggelig at en så stor andel av norske tv-seere følger med på Broen. Derfor vil jeg avsløre at vi veldig gjerne vil putte noe norsk inn i den tredje sesongen.
Den norske skuespilleren Jakob Oftebro har hatt en sentral rolle i sesong to av serien, men han måtte da snakke dansk. Første sesong av den dansk-svenske samproduksjonen ble en kjempesuksess i hele Skandinavia og har avfødt både en meksikansk-amerikansk og en fransk-britisk nyinnspilling.

Solgt til 135 land

I tillegg har 135 land kjøpt rettighetene til å vise originalversjonen av serien. I forrige uke ble det lagt ut en offisiell teaser-trailer Broens Facebook-side for kveldens sesongslutt, der den siste sekvensen har fått spekulasjonene til å svirre blant fansen. På slutten av traileren sier nemlig Martin til Saga «Er du sikker på at det er meg?» og Saga svarer «Det vet du at jeg er».

I kommentarfeltet og på Twitter er det to populære «teorier» om hva dette kan bety.
Noen påpeker at Saga muligens har pekt ut Martin som morderen, men enda fler tror at det kan være duket for romanse mellom de to, spesielt fordi de begge er nysingle i serien.

Her er Østkantlivs nye karakter-system:

 ♥ ♥ ♥ ♥: Elendig

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Lite godt

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Halvgodt

♥ ♥ ♥ ♥ : Bra

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Veldig bra

♥ ♥ ♥ ♥ ♥: Elsker

Dette innlegget er allerede blitt lest.64191.ganger

Legg inn en kommentar