Måns’ svenske «Heroes» vant årets MGP/ESC

HEROES: Vi er alle helter, uansett hvem vi er og hvem vi elker, vi er alle helter, sa Måns Zelmer

HEROES: Vi er alle helter, uansett hvem vi er og hvem vi elsker, vi er alle helter, jublet svenskenes Måns Zelmerløw da seieren var klar klokka ti på ett natt, i et ESC-show der stort sett alle favorittene gikk inn, selv om våre egne Kjetil og Debrah ikke kom høyere enn åttende plass, men nøyaktig samme posisjon som fjorårets Carl Espen. Og det kjentes i grunnen helt greit…

Helt umulig å spå, sa vi, og spådde i vei, og fikk rett!..

(Publisert torsdag 21.mai 2015 kl. 20.26, sist oppdatert søndag 24.mai kl. 01.00)

Han fikk toppkarakterer av alle ekspertene og Grand Prix-kommentatorene. Men når har eksperter og/eller kommentatorer klart å peke ut en vinner i et internasjonalt Melodi Grand Prix? Jo, i natt skjedde det!

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om MGP/ESC på Østkantliv

Svenske Måns Zelmerløw var både ekspertenes og kommentatorenes og vår og mange andres favoritt med sin Heroes, og ingen var vel særlig overrasket da han endte med en solid seier, med russiske Polina Gagarina (Ikke noe slektskap med romfareren..) som en god nummer to, hun med sin A million Voices, etter en ganske knivskarp mann- og kvinnejevning under opptellingen.

Det er sjette gang Sverige drar i land seieren i den internasjonale sangkonkurransen, 41 år etter at ABBA gikk til topps med Waterloo, bare tre år etter at Loreen vant i Aserbajdsjan.
Halvveis i stemmegivningen var det klart at kampen om seieren ville stå mellom russiske Polina og svenske Måns, med italienske Il Volo og deres Grande Amore på tredje, og slik skulle det gå.

Søta bror

Og etter en litt ujevn poenggiving første halvdel, ble det ganske seint i opptellingen tydelig at seieren ville gå til söta bror.
Personlig syntes vi ærlig talt at den norske A Monster Like Me var en hakk vassere kommersiell poplåt, men Mørland & Debrah Scarlett hadde kanskje ikke helt den elektriske utstrålingen som skal til.

De endte på en åttende plass, altså nøyaktig samme plassering som Carl Espen Thorbjørnsen fikk i fjor, og det var kanskje helt greit..
Svenskene har sjelden vært så skråsikre på seier i Eurovision som i år. Allerede før finalen lørdag utropte den svenske avisa Expressen hjemlandets Måns Zelmerlöws Heroes til vinner av hele konkurransen.
«Ladies and gentlemen, vi har en vinner. Spørsmålet er om Heroes lykkes med å holde de andre unna i kveld», skrev Expressen før finalen.

Fredslåten

Russland kom ut som en av de siste i konkurransen i natt, som nummer 25 i låtrekkefølgen, og kan ha fått en ekstra push som følge av det, for låta var ærlig talt ikke så mye å skryte av. Den fikk en treer i Aftenposten, som kalte den Fredslåten, og en firer i Dagbladet i dag.
Storveis og real orkesterpop, mente Dagbladet, mens Aftenposten mente den russiske låta kunne seile opp som en outsider til å vinne, med alt snakket om Putin og hvorvidt han hadde gitt den sin godkjenning.

Andre favoritter var Australia, som i jubileumsåret fikk være med, og stilte med en utypisk ESC-låt, som ga dem en høyst respektabel femteplass. Solisten Guy Sebastian sang Tonight Again, veldig lite originalt, men et eksempel på lystig og fengende soulpop. Unggutten har en stemme myk som varmt Kviteseidsmør, her er det luftig popsoul å glede seg over, skrev Dagbladet.

DEBUTSUKSESS: Mørland & Scarlett gikk videre i kveldens ESC-semifinale i Wien og stiller dermed i finalen lørdag, på første forsøk..

DEBUTSUKSESS: Mørland & Scarlett gikk videre i torsdagens ESC-semifinale i Wien og stilte dermed i finalen lørdag, der de endte på en svært respektabel åttende plass, som er samme plassering som Carl Espen Thorbjørnsen fikk i fjor….

«Så mye kjærlighet og glede. Jeg er full av lykkerus», sa Debrah Scarlett torsdag..

Både Norge og Sverige gikk videre i torsdagskveldens annen ESC-semifinale foran lørdagens finaleshow, sammen med andre favoritter som Aserbajdsjan, Latvia, Litauen, og noen ikke så veldig ofte tippete kandidater som f.eks. Polen, Israel og Kypros.

– Dette var helt fantastisk. En uvirkelig følelse, sa Kjetil Mørland (34) til NRK minutter etter at resultatet var klart.
– Det var helt fantastisk å stå på den scenen. Det var et uvirkelig øyeblikk. Så mye kjærlighet og glede. Jeg er full av lykkerus akkurat nå, supplerte Debrah Scarlett (21).

– Nå går dere for seier i finalen lørdag?

– Alt kan skje i finalen, svarte Mørland.

Tirsdag kveld gikk den første delfinalen av stabelen i Wien. Da røk både Danmark og Finland ut. Kjetil og Debrah trodde ikke det skulle skje med dem på Eurovision-scenen, i Wiener Stadthalle, i Wien, i kveld.
De hadde gjort det noen ganger før på flere generalprøver – men i kveld var det alvor.
 
– Jeg håper. Og tror, sa Mørland da Dagbladet møtte duoen i arena-korridorene like før de skulle opp på scenen torsdag. – Jeg tror. Vi har trua, sa Scarlett.

FAVORITTER: Ingen jul på promobilde. Det kan forandre seg når kvelden er over.. (Foto: Julioa Naglestad, NRK)

FAVORITTER: Ingen jubel på promobildet. Det forandret seg da kvelden var over.. (Foto: Julia Naglestad, NRK)

Tør ikke helt tro

President i den norske MGP-klubben Morten Thomas-sen var sikker på at det norske bidraget skulle bli stemt videre til hovedfinalen. – Definitivt. Vi har så bra låt, og «alle» tror på oss, sa han til Dagbladet.
Avtroppende MGP-general Vivi Stenberg våget ikke være helt sikker.
– Jeg tør ikke være bombastisk, men alle signaler tyder på at det skal gå bra, sa hun.

De fleste ekspertene Dagbladet snakket med ga uttrykk for at det var liten sjanse for at Norge ikke skulle bli stemt videre torsdag kveld. På bookmakernes lister lå Norge på åttendeplass totalt, bak land som Sverige og Russland. Da Dagbladet snakket med den svenske avisa Expressens MGP-ekspert Anders Nunstad nevnte han Norge i sin topp tre-liste.
– Norge, Sverige og Aserbajdsjan, svarte han kontant.

Formen var bra

Mens Sveriges deltaker Måns Zelmerlöw har vært sliten, og har hatt problemer med stemmen de siste dagene, har ikke Norges representanter hatt de store helse-problemene.

De kjente likevel på kroppen at det er slitsomt å være i Eurovision-bobla.

– Formen er faktisk veldig bra, sa Scarlett. – Den er bedre enn i går. Da var jeg ikke helt hundre prosent, så det var deilig å våkne opp i dag tidlig. Jeg har vært litt anspent i halsen, men nå er det veldig bra, sa Mørland. 

Dette innlegget er allerede blitt lest.875.ganger

Legg inn en kommentar