«Vikingane» oppdatert: Tempoet øker og intrigen drar seg til..

VIKING-BANDE: En fryktinngytende bande med Vikinger. Før de åpner munnene sine.. (Foto: NRK)

VIKING-BANDE: En fryktinngytende bande med Vikinger. Før de åpner munnene sine. Da blir det liksom litt mer 2016-stil over komikken.. (Foto: NRK)

«Kongens nybakte enke, Hildur, legger sine velpleide vikingfrue-fingre på storkrigeren Arvids øvre lender. Hun er klar for sin neste hersker..»

(Publisert lørdag 22.oktober 2016 kl. 12.29, sist oppdatert lørdag 5.november kl. 01.31)

«..snart ber vi på våre knær om at det må være litt mer kjøtt på disse humorbeina», skrev vi etter første episode. I tredje episode fredag tok tempoet seg opp og historien begynte å skru seg til. Og vi la på et ekstra rødt karakter-hjerte..

NRK1 TV: Vikingane (No.).
Regi: Jon Iver Helgaker og Jonas Torgersen
Med: Kåre Conradi, Silje Torp, Trond Fausa Aurvåg, Nils Jørgen Kaalstad, Kristine Riis, Henrik Mestad, Marian Saastad Ottosen

Bjørn Storflåtan portrett2Karakter: ♥ ♥ ♥
BJØRN BRATTEN skriver om TV på Østkantliv

Det er klart det må være fristende i et konkurranseutsatt TV-drama-miljø å lage litt baluba om vikingtida, den tiden menn var menn osv., som vi strengt tatt vet så lite om og hvor mytene derfor er så elleville at det frister til ville fantasier. Dessverre er ikke tanken ny og Monty Python-folkene der over i det britiske øyriket har gjort mye solid høystemt humor om beslektede tidsepoker og lar seg ikke slå sånn i en håndvending.

Men hovedsaken for de norske programskaperne av Vikingane (ikke å forveksle med dansebandet..)  har nok vært å lage noen sviende parodier på de tunghendte, høymiddelalderske og oppkunstruerte moderne tv-seriene, med Game of Thrones og The Vikings i spissen, og der blir alle forsøk på hån og sarkasmer tatt i mot med takknemlighet fra vår side.

Det kan ikke være feil (som han stadig sier, programlederen på boligporno-programmet «Solgt» på NRK1) når det blir spurt om det er greit å dra på plyndringstokt når du egentlig hadde avtalt et mjødhorn eller to med naboparet, og hva sier du når folk skryter av hvor god kona di er til å voldta munker?

Nåtids hverdagsmennesker

Det verste i dette spetakkelet er at man, etter å ha sett seg lei på trailerne, hadde forestilt seg noe svært mye morsommere, og mye kjappere. Vikingane, – som har fått nynorsk tittel, kanskje fordi man mener at nynorsk er sånn litt likt gammelnorsk, med eg og sånt, – er skikkelig sidrompa og langsom, og det behøver jo ikke gå så seint bare fordi dette er lenge siden, ikke sant?

Tanken er at karakterene skal være litt sånn helt vanlige nåtids hverdagsmennesker i sin framferd og sine talemåter i sin vikingutrustning. Innslagene av 2016-talls-talemåtene midt oppi det mer museale er jo det beste her, – som idé, fordi det setter det pussige vikingmessige litt på høykant, – men det krever altså ganske mye av et manus som kanskje ikke er helt på stell.

Jobber litt i vakum

De fleste skuespillerne snakker et slags normalisert norsk Nationaltheater-mål, men sånn må det jo bli når Henrik Mestad og Kåre Conradi jabber avgårde. Kåre Conradis lett feminine og lite vikingprofesjonelle framtoning er forøvrig den karakteren som er klarest definert og den er morsom et godt stykke på vei, men han jobber litt i vakum, de andre er mer litt sånn i hytt og vær, litt diverse. Henrik Mestad er sjefen og er myndig og sånn, Trond Fausa Aurvåg er den samme gamle, det blir litt Lilyhammer fordi det går så seint..

Nummen og fåmælt

Kvinnerollene er foreløpig det mest vellykkete på skuespilleri-fronten, både Marian Saastad Ottesens Hildur, som er litt nummen og fåmælt, eller lakonisk, som vi vet hun er så god til, men åpenbart ikke helt i takt med de gjeldende viking-macho-begrepene i sin rolle som sjefsviking-hustru, og Kristine Riis rappkjefta og flott med de få replikkene hun har. Den langbeinte og veldig viking-utseende Silje Torp – hun har jo en flott framtoning og burde vært en skikkelig slager i denne sammenhengen, men da må hun jo få noen replikker som slår.

Hun er i stand til å framføre dem, men det er mye spilt møye i dette opplegget, for å holde oss i viking-sjargongen. Hun er den kvinnen som har gjort stor lykke på sine voldtektsraid blant munkene, og Torp er absolutt i stand til å fylle slike forestillinger. Men poenget blir fort forterpet og snart ber vi på våre knær om at det må være litt mer kjøtt på disse humorbeina.

Slik var tredje episode:

Det ovenstående skrev vi etter påsyn av første episode, og vi hadde ikke tenkt å se mer, det føltes liksom som det var nok. Men på fredagskvelden i går ble det likevel til at vi så tredje episode, og da blir dommen at nå har det skrudd seg til, slik vi kanskje trodde det kunne gjøre etter den innledende episoden.
Fortellingen har fått en bedre flyt, det er en nokså forutsigbar, men ganske underholdende intrige, replikkene sitter bedre, k
arakterene har fått utvikle seg, Nils Jørgen Kaalstads tjukkas, Arvid, er blitt et kongsemne, siden kong Olav (Fredrik Mestad) på sotteseng melder at det er kraftkaren Arvid han ønsker som sin etterfølger på høvdingtronen (skjønt trone er kanskje litt i overkant i disse omgivelsene..)
Men dessverre har Arvid ingen vitner til høvdingens ønske, bortsett fra at Orm i Kåre Conradis skikkelse har lyttet utenfor døra, og det ligger an til bråk i landsbyen, for Orm vil overta høvdingmakta etter bror Olav. Den myke mannen er blitt et monster..!  Når så kongebroren Orm har drept Olav ved å røske ut hjertet hans av bringa, som det vel heter på vikingsk, er krigen om høvdingmakta i gang..
Kongens nybakte enke, Hildur (Marian Saastad Ottesen) er raskt ute og legger sine velpleide vikingfrue-fingre velplassert på storkrigeren Arvids øvre lender, som et signal på at hun er klar for sin neste hersker – og vi har lagt på et ekstra karakterhjerte, slik at serien nå har fire Østkantliv-hjerter.  Dette kan faktisk bli gøy..

Dette innlegget er allerede blitt lest.13907.ganger

Legg inn en kommentar