Siste dag med dinosaurene

FLYTTER: Tyrannosaurus Rex og hans øglevenner på Geologisk Museum i steinhuset i Botanisk hage må flytte når museet skal totalrehabiliteres – på ubestemt tid.. (Skjermdump: Tor Greiner Stenersen)

FLYTTER: Tyrannosaurus Rex og hans øgle- og dinosaurvenner, terrorfuglen Gastornus og dinosauren Iguanodonen, på Geologisk Museum i steinhuset i Botanisk hage på Tøyen, må flytte når museet skal totalrehabiliteres – på ubestemt tid.. (Skjermdump: Tor Greiner Stenersen)

Folkevandring til Geologisk Museum siste uka..

(Publisert 10.januar 2015 kl. 18.47, sist oppdatert søndag 25.januar kl. 08.06)

W.C. Brøggers hus, den 98 år gamle steinbygningen i Botanisk hage på Tøyen, bedre kjent blant folk flest som Geologisk museum, skal rehabiliteres, og dermed stenges, på ubestemt tid. Søndag 25.januar er siste mulighet, skriver osloby.no.

I dag, søndag, er siste mulighet til å se den kjøttetende fuglen Gastornus, dinosauren Iguanodonen og Nord-Europas største mineralsamling. Geologisk Museum har hatt en enorm pågang den siste uken. 2350 besøkte museet i løpet av forrige uke, mot 700 tilsvarende uke i fjor. Forrige helg var 1750 innom mot 350 tilsvarende helg i fjor.

Iguanodonen er kul

– Jeg ville se skjelettene. Iguanodonen er kul, og dette var jo siste mulighet til å se den, sier Mons Stenseth (10), som kom helt fra Kongsvinger med familien for å se utstillingene. – Vi ville benytte sjansen før de stengte, sier mamma Andi Stenseth.

Mandag 26. januar stenger de store utstillingssalene i andre etasje. 1. juni er det slutt også for «øglehallen», trapperommet hvor mange av dinosaurene står. Da stenger hele bygget.
Når museet stenger på ubestemt tid, skal flere av høydepunktene i stedet stilles ut i Zoologisk museum, et steinkast unna.

Vil ikke skuffe

– Vi ønsker å gi publikum noe som er spennende å se på frem til gjenåpning. Vi har ikke lyst til å skuffe de yngste, så vi håper å få over flere dinosaurer og de mest spesielle norske objektene, som fossilen av «Ida» og sjøskorpionen fra Ringerike, siers seksjonssjef Cecilie Elise Webb

– Vi har langt større samlinger av fossiler, meteoritter, mineraler og bergarter enn det som er utstilt. Mye av samlingene ligger i skap under utstillingsmontrene. De vil få det langt bedre i splitter nye lagerlokaler på Økern, sier  Webb. Hun forteller at alt skal registreres, digitaliseres og pakkes ned over de neste månedene. 

Ubestemt tid..

– Det kan vi ikke gjøre med publikum tilstede. Da blir det lett rot. Det kan bli en god stund til resten av samlingen kan vises frem igjen. 

Museene på Tøyen eies av Universitetet i Oslo, og det er de som i utgangspunktet må stå for hele kostnaden. Det er anslått at rehabiliteringen vil koste ca. 300 millioner kroner. Selve bygget vil koste 210 millioner å rehabilitere, de resterende 90 millionene må til for å bygge nye permanente utstillinger og utstillingsrom. 

I fjor vedtok universitetsstyret en målsetning om å sette av de første 40 millionene til rehabilitering i 2016. Etter en ny runde med kvalitetssikring av planene, skal saken opp igjen til endelig behandling på styremøtet før sommeren. 

Knallhard kamp

– Det er en knallhard kamp internt om midler, men vi håper på penger allerede i 2016, slik at den faktiske rehabiliteringen kan starte da. Men vi har ingen garanti før styremøtet i juni, sier museumsdirektør Arne Bjørlykke.

Dette innlegget er allerede blitt lest.3060.ganger

Legg inn en kommentar