Ukas Medieblikk: Hotellstaben flytter ut av TV2’s Cæsar

TV2 cæsar

URO: Forfatteren Arne Berggrens arbeidsstil, og dårligere arbeidsvilkår og lønnsforhold, oppgis som noen av grunnene til at medarbeidere slutter på Hotel Cæsar, Norges overlegent lengstgående såpeopera.. (Faksimile Aftenposten)

Uro og bekymring i Cæsar-staben


TV2’s mirakulløst evigvarende såpeopera-konsept, Hotel Cæsar, som feirer femten års jubileum i oktober i år siden starten i 1998, etter 2500 episoder i 29 sesonger, knirker og går med en markedsandel på drøyt tjue prosent. 

Men nå synes det som evighetsmaskinen knirker i sammenføyningene, om man skal dømme etter en reportasje i Aftenposten i dag. Før påske sluttet Sverre Knudsen som forfatter etter fem år, etter misnøye med Arne Berggren som ny sjef for serien, forteller avisa. 

I et avskjedsbrev som avisa har fått hånd om beskriver Knudsen et arbeidsmiljø som tidligere var legendarisk godt, men som nå preges av økende usikkerhet og noia, og en blind, taus lojalitet fra medarbeiderne.

Dårligere kontrakter

Ansatte har fått dårligere kontrakter, større arbeidsmengde, mer uforutsigbarhet og mindre betalt, ifølge Knudsen.

Forfatteren Arne Berggren har hatt fullt såkalt showrunner-ansvar for serien fra og med episodene som kom på TV fra januar i år. Denne rollen som showrunner har Berggren omtalt i et innlegg i fagbladet Rush Print, stilet til kulturminister Hadia Tajik, der han mener det er flere showrunnere bransjen er ute etter.

— En showrunner er en forfatter med produsent-fullmakter. Alle de store seriene er drevet fram av sterke opphavsmenn som har kontroll, ifølge Berggren.

Bekrefter uroen

Leder i Norsk Filmforbund, Sverre Pedersen, bekrefter uroen og bekymringen som nå har bredt seg i kulissene. Rundt 45-46 av produksjonsmedarbeiderne på Cæsar-settet er organisert i filmforbundet.

— Vi anser dette som et mer generelt ledelsesproblem i produksjonsselskapet Metronome Spartacus, men det har tilspisset seg det siste året. En rekke personer har sluttet, blant annet to av de tillitsvalgte i filmforbundet. Dette var direkte relatert til arbeidsforholdene.

Pedersen mener ledelsen behandler staben som en utskiftbar teknikalitet, med folk det er lett å skifte ut.

Må få mer ut av pengene

Produsent Ellen Alveberg bekrefter overfor avisa at Hotel Cæsar er i forandring, men hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen av Berggrens innsats.

— På Hotell Cæsar hadde ting blitt gjort på samme måte i 15 år. Det blir stilt helt andre krav til serien i dag enn i 1998, på grunn av det enorme TV-tilbudet publikum har i dag. For små midler må vi i dag lage TV av mye høyere kvalitet enn før, vi må få mer ut av pengene. Det har ført til at vi har gjort dramatiske endringer i ledelsen, sier Ellen Alveberg til Aftenposten.

Dette innlegget er allerede blitt lest.3873.ganger

Legg inn en kommentar