Mer Munch-brudulje fra maleren Malo

DØDSMASKE: Malo, eller Hammayu Rashid,  satte kunst-Norge på hodet i 2005. Nå har han i samarbeid med Åpent Bakeri’s André Løvaas laget brød av Munchs ansiktsmaske.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Munch-maske av grovbrød!

(Publisert 13. desember 2010 kl. 19.43, Ny versjon 15.juni 2011 klokka 1705)

Han satte kunst- Norge på hodet da han hevdet han hadde beordret brenningen av de stjålne Munch-maleriene. Nå har han i samarbeid med Åpent Bakeri’s André Løvaas laget brød av Munchs ansiktsmaske. Til salgs nå! 

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Bildekunstneren med kunstnernavnet Malo, ellers kjent som Hammayu Rashid (36), fikk mye medieomtale i 2005 da han hevdet i Dagens Næringsliv at det var han som beordret brenningen av Munch-bildene Skrik og Madonna – og at han hadde støpt asken av bildene inn i gipsmasker av Edvard Munchs ansikt.BYSTEN: 
Billedhoggeren Arne Durban brukte Edvard Munchs dødsmaske som modell da han laget gravsteds- bysten på Vår Frelsers Gravlund (bildet t.v.) som Malo har brukt til brødformen.. 

Uttalelsen skapte voldsomme reaksjoner:
– Kunstneren Malo må straffes for sitt kunst-stunt. Dødsstraffen er jo opphevet i Norge for lenge siden, unntatt i krigstilfeller, men i alle tilfeller burde det tas ut en anmeldelse mot kunstneren, mente Marit Lange, seniorforsker ved Nasjonalmuseet.
– Det Malo holder på med – det er ukunst. Jeg synes det er så usmakelig at jeg blir helt kvalm, sa Marit Lange.
– Dersom Malo snakker sant, at han virkelig har beordret brenningen av maleriene, så risikerer han fengsel i seks år, uttalte advokaten Hjallis Bakke.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne saken..

 

I dag sier Malo til Østkantliv at han ble misforstått den gang og at mye kunne vært annerledes dersom de som uttalte seg kritisk til hans utspill hadde vært til stede på den kunstutstillingen på Kunsthøyskolen som var utgangspunktet for ståheien, og der intervjuet med Dagens Næringsliv ble diktert og konstruert av mange medspillere, slik han oppfatter det.


REAKSJONER:
 Malo må straffes.


– Men det du er blitt sitert på – at du hadde beordret brenningen og seinere støpte asken inn i masken, er det riktig? Angrer du når du nå ser tilbake på dette?

– Det er riktig at jeg sa dette. Men jeg angrer ingenting. Det handlet ikke om et kunststunt for å fremme min egen karriere, som mange synes å mene, det var ment mer som et skrik fra min side over tyveriet av disse Munch-maleriene – jeg ville sette søkelyset på hva som har verdi i våre liv.DEMONISK:  Malo angrer ingenting..


– Dersom bildene virkelig hadde blitt ødelagt av Munch-tyvene ville det vært et helt uutholdelig tap for den norske og globale kulturhistorien, som ville vært svært mye fattigere uten disse bildene. Jeg ønsket at kunstkritikere og andre skal forstå at dette handler om et kunstverk gjennom tid og hvor viktig historien er, sier Malo.

Malo forklarer at noe av bakgrunnen for det som skjedde var all uroen på Kunsthøskolen på den tiden i forbindelse med sammenslåingen av kunststudiene – og han mener også han hadde støtte fra Ståle Stenslie, dekan ved Kunsthøyskolen den gang, som uttalte seg i avisa sammen med Malo.

PÅSKEØYA: Da vi kappet av en brødskive ved haka til Munch så resten ut som en Påskeøya-figur..

Malo forteller at han hadde malt sine egne bilder av Madonna og Skrik-bildene, at de på hans oppfordring ble fjernet av en venninne av ham, som brente dem – og at hun ga asken tilbake til Malo som i sin tur støpte asken inn i gipsavstøpningen av Munch-masken.

– En liten del av asken ble også spredt utover gårdsplassen på kunstakademiet, feid opp av Kripos og analysert. Dette førte selvfølgelig til at det som skjedde ble mer troverdig og dramatisk.

Dette innlegget er allerede blitt lest.8647.ganger

2 comments for “Mer Munch-brudulje fra maleren Malo

  1. Anonymous
    29 mai 2011 at 18:51

    Godt jobba kompis!! Lillebror

  2. 14 desember 2010 at 00:27

    Ja, det er baker´n sin som kan drive Munchebusiness

Legg inn en kommentar