Munchs hus er revet – nå gjenoppstår atelieret..

REVET: Munchs hjem fra 1916 til sin død i 1944 ble revet i 1960. Nå gjenåpnes atelieret til jubileumsfeiringen.. (Foto: Scanpix)

REVET: Munchs hjem fra 1916 til hans død i 1944 ble revet i 1960. Nå gjenåpnes atelieret til jubileumsfeiringen.. (Foto: Scanpix)

«Nå river de Munchs hus..»

«Nå river de Edvard Munchs hus på Ekely. Bord for bord rives opp med kubein og øks, planke for planke løsnes biter av denne sveitservillaen …».

Det er VG, 4. juni 1960, som rapporterer. Ja – for vi rev rett og slett huset til Edvard Munch, for ikke så mange tiår siden. Hvorfor er det så få som vet om dette? Er det glemsel eller aktiv fortrengning?, skrev Lene Lindgren i Morgenbladet før jul i fjor.

Munchs hjem: Han jobbet litt over alt„ på kjøkkenet, i uteatelieret og i vinteratelieret, som Munch fikk reist i 1929. Nå skal atelieret gjenåpnes..

MUNCHS HJEM: Han jobbet litt over alt„ på kjøkkenet, i uteatelieret og i vinteratelieret, som Munch fikk reist i 1929. Nå skal atelieret gjenåpnes.. (Foto: Væring)

Mørke skygger

— Rivingen av Munchs hus kaster mørke skygger inn i dagens museumskrangel. Et sted underveis erkjenner man nemlig at Ekely ville hatt – kulturelt, men også økonomisk – større verdi enn Operaen, Lambda og Astrup Fearnley Museet til sammen. Rett og slett fordi han bodde der, skriver Lindgren. Til 150 års jubileet for Edvard Munchs fødsel i år, blir det som nå kalles en museums-satelitt for Munch-museet på Tøyen, etablert.

Det er Munchs atelier på Ekely på Ullern, der Munch bodde og arbeidet fra 1916 til sin død i 1944, som nå i juni blir åpnet for publikum.

AUTENSITET: Munchs atelier på Ekely har en autensitet som museet på Tøyen ikke har, sa kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) da planene om en nyåpning av atelieret ble kjent i fjor..

AUTENSITET: Munchs atelier på Ekely har en autensitet som museet på Tøyen ikke har, sa kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) da planene om en nyåpning av atelieret ble kjent i fjor.. (Foto: Væring)

Autensitet

— Ekely representerer en autensitet som Munch-museet på Tøyen ikke har, sa kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) da planene for Ekely-atelieret ble offentliggjort i fjor.

— Et formidlingskonsept på Ekely, i omgivelser der Munch har bodd og virket som kunstner, vil berike tilbudet til byens borgere, turister og skoleelever. At dette initieres i forbindelse med Munch-jubileet i 2013 er svært positivt, sa Bjercke.

Edvard Munch kjøpte den 45 mål store tomta på Ekely i 1916 og bodde der til sin død i 1944. Han arbeidet litt over alt: på kjøkkenet, i uteatelieret og i vinteratelieret, som Munch fikk reist i 1929, forteller Aftenposten. — Man blir nesten overveldet når man kommer til dette atelieret, sier styrelederen i stiftelsen Sema, Hans Henrik Klouman.

Redder atelieret

Oslo kommune skilte ut Ekely som en stiftelse i 1990, men det var aldri nok penger i stiftelsen til å sikre fremtidig vedlikehold av stedet. Klouman bemerker at selve sveitservillaen, Edvard Munchs hjem, ble revet i 1960.

— Ulykkeligvis. Nå er det viktig at vi redder atelieret, som er en nasjonal, kulturhistorisk perle. Flere av Munchs motiver er inspirert nettopp av dette stedet, sier Klouman.

Det er Sparebankstiftelsen DNB som nå har satt av inntil 15 millioner kroner til prosjekter som kan øke interessen og engasjementet for Edvard Munch og hans kunst i jubileumsåret. Hittil er det delt ut 8,5 millioner kroner til forskjellige prosjekter. To millioner av disse pengene går til istandsetting av atelieret på Ekely.

Et museum light på Ekely ble aktualisert da Oslo kommune skrinla planene om en museumsleilighet i Munchs barndomshjem i Pilestredet, vegg i vegg med Blitzhuset.

Dette innlegget er allerede blitt lest.15323.ganger

1 comment for “Munchs hus er revet – nå gjenoppstår atelieret..

  1. Jan thomas Njerve
    17 mai 2014 at 16:40

    Ekelykunstnerne reddet Munchs atelier fra riving 1960

Legg inn en kommentar