Slik blir Lambda, ifølge arkitektenes nye video

SLIK BLIR LAMBDA: NRK Østlandssendingen viser oss i dag videoen hvor du kan se hvordan arkitektene tenker seg det nye Munch-museet i Bjørvika, både utendørs og innendørs, slik det skal se ut når det står ferdig i 2019… (Video: Herreros Arquitectos)

«Overdimensjonert monument over Munch som skal selge Oslo», mener kritiker..

(Sist oppdatert onsdag 16.april 2014 kl. 10.00)

Neste sommer starter byggingen av det nye Munch-museet på Paulsenkaia i Bjørvika. Etter en 30 måneder lang byggeperiode åpner museet, om alt går som utbygger planlegger, våren 2019.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

NRK Østlandssendingen viser oss i dag den nye animasjonsvideoen fra arkitektfirmaet Herreros Arquitectos som gir oss et inntrykk av hvordan de planlegger at Lambda skal se ut innendørs.
Videoen gir også et inntrykk av hvordan utsikten blir fra bygget som skal huse verdensarven etter Edvard Munch – en samling som består av 28.000 malerier, skisser, fotografier og skulpturer, skriver Østlandssendingen.

«Munch skal selge Oslo»

Kunstsosiologen Dag Solhjell som skriver om arkitektenes video i et innlegg i Aftenposten mener Lambda vil framstå som et overdimensjonert monument over Munch som skal selge Oslo ved hjelp av Munch og statlig støtte.
– Som arkitektur er Lambda et vulgært uttrykk for at kunsten skal tjene andre formål enn kunstens egne, skriver Dag Solhjell, som mener Lambda må stoppes.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn kommentaren din nederst i artikkelen..

– Animasjonen forsterker inntrykket av at Lambda planlegges og markedsføres av arkitekter, konsulenter, politikere og andre krefter som ikke har den ringeste peiling på eller interesse for hverken kunst, kunstmuseer eller Munch, skriver Dag Solhjell.

«En attraksjon for hele verden»

– Dette blir et ikon for Norge. Det blir vårt fremste kunstmuseum og en attraksjon for hele verden, sier Oslos nærings- og kulturbyråd Hallstein Bjercke (V) til NRK Østlandssendingen.
Han sier at dette museet vil huse en kulturell verdensarv, og viser til at Munch hadde 19.000 internasjonale medieoppslag i fjor.

– Vi lager et museum for den kunstinteresserte verden, og da skal det være skikkelig, sier han.

Totalpris klar i juni?

Men hvor mye dette ender opp med å koste, vet ingen. For to uker siden ble det kjent at prisen er oppjustert til over 2 milliarder kroner, altså 200 millioner kroner mer enn beregningene fra i fjor. Dette skyldes at kommunen ikke la inn flere av kostnadene i fjorårets søknad. Og fortsatt venter det ukjente kostnader, skriver Østlandssendingen. Det foreløpige kostnadsoppsettet inkluderer nemlig ikke:

  • Detaljregulering

  • Inventar, IKT- og brukerutstyr

  • Prisstigning

  • Finanskostnader i byggetiden

  • Flyttekostnader

  • Avsetning til kunst.

Bystyrerepresentant for Frp Jøran Kallmyr har tidligere lovet at han skal spise underbuksene sine dersom kostnadsoverslaget overholdes. Totalprisen på Lambda presenteres for Oslo-politikerne i bystyret i juni, skrev Østlandssendingen i mars. Seinere har kulturbyråden skrevet i et innlegg i Aftenposten at det endelige budsjettet skal vedtas til høsten. Bjercke nekter å antyde noen totalpris før forprosjektet legges fram for politikerne.

Les også: Lambda blir dobbelt så dyrt

Les også: Krass kritikk foran bystyremøtet

Dette innlegget er allerede blitt lest.106558.ganger

Legg inn en kommentar