Årets fiskehistorie: Se hva jeg fant, sa hegren..

FISKEHISTORIE: Hobbyfotografen Terje Lindqvist tok dette blinkskuddet av en ørretfiskende hegre i Akerselva, ved den gamle Idun-fabrikken, i dag. Så ørreten er tilbake i god stand etter fiskemassakren i 2011.. (Foto: Terje Lindqvist)

FISKEHISTORIE: Hobbyfotografen Terje Lindqvist tok dette blinkskuddet av en ørretfiskende hegre i Akerselva, ved den gamle Idun-fabrikken, i dag. Så ørreten er tilbake i god stand etter fiskemassakren i 2011.. (Foto: Terje Lindqvist)

Etter fiskemassakren i 2011 er ørreten tilbake – fra 1.april er det lov å fange, men hegrer har frikort..

– Jeg var på trilletur ved Akerselva, da jeg så denne store fuglen ved den gamle Idun-fabrikken, forteller amatørfotografen Truls Lindqvist til NRK Østlandssendingens reporter Ingvill Tangstad.

– Plutselig nappa den opp en ørret, og jeg holdt jo nesten på å miste kamera der jeg sto, sier Truls Lindqvist. Da 6000 liter klor rant ut fra Oslo kommunes renseanlegg Oset i 2011, døde det meste av fisken i Akerselva.
Etterpå har Oslomarkas fiskeadministrasjon satt ut 300 000 laks- og ørretyngel. I høst gytte første generasjon, foreller anleggsbestyrer og fagkonsulent Dag Øyvind Ingierd.

Alt i orden

– Nå er alt i orden. Elva skulle egentlig være stengt for fiske ut 2015, men vi åpner for å fiske i øverste del av elva 1. april. Det er i realiteten ett år før vi hadde tenkt.

Alle over 18 år må kjøpe fiskekort, og det er bare lov å fiske ned til Øvrefoss. All fisk under 25 cm må imidlertid settes tilbake i elva.
– Det beste vernet er å gi tilgang til å benytte ressursen så raskt som mulig igjen. Da øker interessen for å ta vare på elva, sier Ingierd. 

Hyppig gjest

Hegre er ofte å se langs elva og rundt OFAs klekkeri.
– Det er veldig positivt at topp-predatoren, hegren, nå er tilbake i elva. Men det er jo litt bittert at han tar den store, fine ørreten. Han kunne jo heller tatt en mort eller abbor isteden, mener Ingierd.

Fugler er likevarme dyr og dermed kjappe selv om det er kaldt i lufta. Fisken derimot, er vekselvarme, nedkjølte og veldig trege i det kalde vannet. 
– Hegra liker seg nå. De er dyktige fiskere. Når vannføringen i tillegg er regulert ned så liten som nå, så har hegrene gode dager midt i matfatet.

Hull i bestanden

Selv om fisken vokser til, er det et hull Akerselvas bestand etter giftutslippet.

– Det skulle vært stor ørret i elva nå, men tusenvis av fisk døde i utslippet. Etter å ha lett en hel dag fant vi en fisk, så vi regner med at 99 prosent av fisken døde, sier Dag Øyvind Ingierd til NRK Østlandssendingen.

Dette innlegget er allerede blitt lest.1621.ganger

Legg inn en kommentar