Oppdatert: Fritidsklubbene berget av venstresiden i bydelene

SLÅSS: Ungdommene slåss mot nedleggelsen av Jordal Fritidsklubb. På bildet  (Foto: Siv Dolmen)

BIKKJESLAGSMÅL OM BUDSJETTET: Fritidsklubben på Jordal og UngMedia på Sagene lå under øksa da bystyret startet behandlingen av Oslo-budsjettet for 2014 onsdag morgen. Torsdag kveld ble begge klubbene berget av venstresiden i de respektive bydelene. Disse ungdommene sloss mot nedleggelsen av Jordal Fritidsklubb. — Hvis Fritidsklubben legges ned blir det mer kriminalitet, sa norske Kia, 12 år, snart 13.. På bildet Humed og Yonis, begge 14 år fra Somalia, Chadia (15) fra Marokko, Leila, 13, fra Makedonia, Sima, 13, fra Nepal, norske Kia, og Sakerija, 14, fra Somalia.. (Foto: Siv Dolmen)

Kia, 12 år: «Hvis fritidsklubben legges ned, blir det mer kriminalitet..»

(Sist oppdatert fredag 13.desember 2013 kl. 09.24)

Borgerlig samling, som sikret budsjett-flertall i bystyret onsdag, var ingen god nyhet for ungdommenes kamp for å beholde fritidsklubbene i Sagene og Gamle Oslo. Men torsdag kveld var det venstresiden i de respektive bydelene som i de lokale budsjettforhandlingene berget ungdomsklubbene som var truet av nedleggelse.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Onsdag undertegnet de borgerlige partiene i bystyret en avtale om neste års Oslo-budsjett. Resultat: Mer til eldre, idretten og mulig kommersiell utnyttelse av det nye biblioteket i Bjørvika.

Opposisjonen gjorde et poeng av at den generelle bydelsrammen ikke økes, og at det bare er de eldre som nyter godt av påplussingene.

«Redder ikke tilbudene til barn og unge»

— Dette forliket redder dessverre ikke tilbudene til barn og unge ute i bydelene, sa Bjørnar Moxnes (Rødt) under bystyrets budsjettbehandling, mens Marianne Borgen (SV) mente forliket ville forsterke forskjellene i byen.
Torsdag kveld var det tid for budsjettbehandling i de respektive bydelene og da ble begge fritidsklubbene som har vært truet av nedleggelse, henholdsvis UngMedia på Sagene og Jordal Fritidsklubb i Gamle Oslo, berget av venstresiden i bydelene.

Det er Oslos 15 bydeler som styrer ungdomstilbud, barnehager og eldreomsorg lokalt. De har egne budsjetter og får overført en ramme til dette fra bystyret.

Tomme trusler?

I Aftenpostens Oslo-bilag fredag stiller avisa spørsmålet om det bare handler om tomme trusler når det år om annet blir ropt varsko om nedleggelse blant annet om ungdomstilbud.
I Gamle Oslo må bydelsdirektør Lasse Østmark kutte for 24 millioner kroner på neste års budsjett. For å få det til å gå opp foreslo han blant annet å legge ned Jordal fritidsklubb for å spare 2,3 millioner kroner.
— Er dette taktikk og spill?
— Nei, det er det ikke. Jeg ser at det er et veldig upopulært forslag, men vi har lett med lys og lykte. Dette er en lang prosess som starter om sommeren, sier direktøren til avisa.
Hans forslag ble altså nedstemt i budsjettbehandlingen i bydelen torsdag kveld, til stor jubel fra fremmøtte ungdommer.
Også bydeladministrasjonens forslag i Sagene bydel om å nedlegge UngMedia, ble nedstemt av det lokale rødgrønne flertallet under budsjettbehandlingen i denne bydelen torsdag kveld.

Byrådsavtalen

Avtalen som ble inngått i bystyret onsdag mellom Frp og byrådet innebærer blant annet: 

270 millioner til full utbygging av Frogner stadion frem mot 2016 (70 millioner i 2014), 75 millioner til Sykehjemsetaten for at plassene skal bli billigere å kjøpe for bydelene, 40 millioner til bydelene, øremerket hjemmetjenesten og eldresentrene, 1 million kroner til Human Rights Services, 1 million kroner til prosjektering av Lambertseterhallen, 20 millioner kroner til nytt kunstgress på Holmlia, Rustad, Valle og Hemingbanen.

Bibliotek-butikk i Bjørvika

I  tillegg fikk Frp gjennomslag for et punkt om det nye biblioteket i Bjørvika. Det har vært svært viktig for Frp å bruke mindre penger på kulturbyggene i Bjørvika, og i avtalen heter det at byrådet skal fremme en sak for å vurdere mulighetene for å øke inntektene ved «kommersiell utnyttelse» av det nye biblioteket i Bjørvika. Vi håper å få biblioteket ned på 1,7 milliarder, sier Jøran Kallmyr (Frp).

Lover gull og grønne skoger 

— Mens Tøyen er lovet gull og grønne skoger i bytte mot å miste Munch-museet, vil byrådet i Oslo sette hundrevis av østkantungdommer på gata for å spare to-tre millioner kroner.
Det skrev Klassekampen tidligere i uka i en reportasje om ungdommene som slåss for å hindre nedleggelsen av Jordal fritidsklubb, slik det skjedde med ungdomsklubben på Tøyen på nitti-tallet.

Onsdag startet bystyrebehandlingen av budsjettet for 2014. For 12. år på rad er det lagt opp til kutt, ifølge en oversikt Aftenposten har laget. Skole og samferdsel skjermes, ellers må alle områder tåle nedskjæringer. 

Sliter med samarbeidet

— Mens Erna Solberg og Siv Jensen styrer landet sammen, sliter Høyre og Frp med samarbeidet i Oslo. Carl I. Hagen vil ikke bruke millioner på «luksusbygg» i Bjørvika, og nekter å gå inn i et budsjettforlik. Dermed er det åpent for uvanlige koalisjoner når bystyret gyver løs på Oslo-budsjettet i dag, skrev Aftenposten i sin Oslo-utgave før budsjettbehandlingen.

Her er noen av kuttforslagene:

  • Ifølge Aftenposten er innsparingsbehovet størst i Søndre Nordstrand med 71,3 millioner. Der er de foreløpige kuttforslagene å fjerne 18 stillinger i barnehager og hjemmetjenester og å spare sju millioner i barnevernet.
  • I Sagene bydel skal det spares 31 millioner, kuttforslag er å legge ned dagsenter for Eldre på Møllehjulet og fritidsklubben UngMedia, kutte 14 sykehjemsplasser og fjerne 4,5 faglederstillinger i barnehagene.
  • I Grünerløkka bydel er innsparingsbehovet 34,2 millioner kroner, kuttforslag er 7,3 millioner mindre til barnevernet, høyere terskel for å få hjemmehjelp, mindre penger til eldresentrene, legge ned tilbud om kveldsåpen barnehage.
  • I Gamle Oslo er innsparingsbehovet ifølge Aftenpostens oversikt 24 millioner, kuttforslaget er å legge ned Jordal Fritidsklubb, mindre penger til barnehagene, én legges ned, legge ned buss-tilbud for sentrums-barnehagenes turer, mindre penger til ettervern og forebygging i barnevernet.

Mer kriminalitet

— Hvis fritidsklubben legges ned vil det bli mer kriminalitet, sier Kia, 12 år, snart 13, til Klassekampen. Hun snakker til politikerne i Oslo bystyre, og særlig til Fremskrittspartiet, som med sine bekymringer for ungdomskriminalitet og dårlig integrering er på vippen i kampen om Oslo-budsjettet, skriver avisa.
Kia er den eneste etnisk norske i gjengen avisa møter i fritidsklubben på Jordal, som har lokaler i Jordal ungdomsskole.

Fargeblinde

Her er Sima (13) fra Nepal, Leila (13) fra Makedonia, Chadia (15) fra Marokko, Humed (14), Yonis (14) og Sakerija (14), alle fra Somalia.
— Ungdommene her blir fargeblinde. Jeg er veldig stolt av denne veggen, sier ungdomslederen Rolf Kristiansen, og peker på en vegg med bilder av klubbmedlemmer fra en mengde nasjoner.
Han sier det er flere etnisk norske ungdommer i bydelen enn mytene vil ha det til. Nesten halvparten er jenter. Det er bortimot 200 registrerte medlemmer i Jordal-klubben. En vanlig ettermiddag er nærmere 100 til stede.

Dårlige miljøer

— Jeg driver med dans sammen med venninner, sier Leila.
— Vi spiller fotball på Jordal idrettsanlegg, sier guttegjengen fra Somalia.
— Det er mye kortspill, det er nesten som en spilleklubb, sier Chadia. Hun mener mange ungdommer uunngåelig vil trekke ned mot Oslo S og komme borti dårlige miljøer dersom klubben legges ned.
— Da er det mange som ikke vil ha noe å finne på, annet enn å møtes i gatene eller sitte hjemme og spille dataspill.

Raserer ungdomstilbudet

Byrådet har lagt på bordet et budsjettforslag for 2014 som vil rasere ungdomstilbudet i Gamle Oslo og ta gratis fritidsaktiviteter fra dem som trenger det mest. I tillegg er biblioteket på Tøyen i faresonen. Rolf Kristiansen er gammel østkantgutt selv. Han sier byen blir trangere og trangere for dem som har lite.
— Mange av familiene her tilhører store familier som bor i små leiligheter. De har ikke muligheten som mange tar for gitt til å ta venner med hjem etter skoletid. Og mange har ikke økonomi eller interesse for de tradisjonelle fritidsaktivitetene, som fotball eller korps.

Elleve puber

— På noen hundre meter fra Grønland opp til Jordal finner du elleve puber. Jeg har ikke noe imot puber, men hvor skal ungdom under 18 år ha tak over hodet, sier Kristiansen. Juniorklubben S 14 på Tøyen med tilbud til både barn og unge, er også truet med nedleggelse.
— Til sammen regner bydelen med å spare rundt 2,7 millioner kroner på å legge ned de to klubbene, sier Kristiansen.
— Oslo kommune regner med å bruke 104 millioner kroner på OL-søknaden neste år, mens byrådet skjærer ned til beinet for å spare småpenger. Dette er helt borti natta, sier Rødts Bjørnar Moxnes.
— Bydelene er helt prisgitt rammene som blir lagt i bystyret, og det har vært nedskjæringer i bydelenes tilbud gjennom så mange år at det ikke er mer å gå på, sier Moxnes til Klassekampen. 

 

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.1320.ganger

Legg inn en kommentar