Munch-bilder: Operaens forgjenger – i hjertet av Bjørvika..

OPERAEN: Fabrikkhallene på Nylands verksted, fotografert av Edvard Munchs søster Inger i 1925, lå der operaen ligger i dag.. (Foto: Inger Munch/Oslo bymuseum)

Et Munch-bilde av “operaen”

Inger Munch, Edvard Munchs søster,  var spillelærerinne i nordstrandsområdet i cirka 36 år, men hun var også en ivrig fotograf, skriver DittOslo.no. Hun var nok svært interessert i motiver fra Akerselva, fra og med Maridalsvannet til og med havna i Bjørvika, skriver avisa. 

Det motivet vi her på Østkantliv har funnet blant de 200 bildene som ligger på Oslo Bymuseum, http://www.oslobilder.no/, er dette som viser et motiv fra Nylands verksted i 1925. For den uinnvidde viser altså dette bildet åstedet for det som senere skulle bli tomta til den nye norske operaen. 

Fabrikkhallene på bildet ligger på høyre siden av Akerselvas utløp, nettopp der hvor operaen ligger i dag.

 

Inger Munch (Munchs maleri av søsteren) fikk laget en bok «Akerselven» som ble utgitt i 1932. Hun testamenterte ved sin død i 1952 ca. 200 negativer til Oslo Bymuseum. Blant dem er negativene til de fleste bildene i boka fra Akerselva. Det er tydelig at Edvard Munch oppmuntret henne ofte og kom med positive bemerkninger i mange av de 506 brev som han sendte til sin søster:

 

«Tak for det nydelige fotografi – Sender i dag to kasser æbler til jer.»

«Tak for påskehilsenen og det vakre fotografiet.»

«Tak for brevet og fotografiene. Det var morsomt at se de kjendte partier og Du har fået tat frem det meste som har fæstet sig i erindringen –».

_bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.248520.ganger

Legg inn en kommentar