Bydelsmødre og kongelige på besøk da Furuset bibliotek gjenåpnet..

FINT BESØK:

FINT BESØK: Høy stemning da de kongelige var på besøk på det nyutbygde biblioteket på Furuset denne uka. Her får du historien om hva som skjedde etter at kronprinsen og kronprinsessen hadde gått..

«..hun hadde aldri tenkt hun skulle sitte så nær kronprinsparet noen gang. Hun syntes det var en deilig følelse hun nesten ikke kunne beskrive, og tok en selfie..»

– Vi har gledet oss veldig lenge til dette. Det er som en folkefest! En gave til befolkningen. Et sted hele familien kan være samtidig! Godordene lot ikke vente på seg da nettstedet Radikal Portal snakket med folk som var til stede under åpningen av nye Furuset bibliotek og aktivitetshus denne uka.

Av GURI WAALEN BORCH, Radikal Portal

Kronsprinsparet har akkurat gått, selve åpningsprogrammet er over, men det er fortsatt fullt av folk inne på Furuset bibliotek og aktivitetshus. To kvinner, Heidi Drønen og Nasreen Begum, står og snakker sammen. Det er tydelig at de er glade for å se hverandre. Snart kommer det flere til; Fawzia Mohammed og Rashida Perveen.

BYDELSMØDRE:

MØTESTED: Elisabeth Hamnøy, Fawzia Mohammed, Heidi Drønen og Nasreen Begum, sistnevnte bydelspolitiker og organisasjonsleder i Bydelsmødre, en frivillig organisasjon med røtter i Tyskland og Danmark, med mål å styrke kvinner i deres lokalsamfunn.. (Foto: Guri Waalen Borch)

Nasreen forteller at hun ble kjent med Heidi da hun jobbet som kjøkkenassistent på Gjestehuset på Furuset, og at Heidi er en av dem som har hjulpet henne til å utvikle seg. Hun gikk fra å være kjøkkenassistent til å bli kursassistent, så prosjektassistent og deretter prosjektleder.

Bydelsmødre

Nå er hun blant annet bydelspolitiker og organisasjonsleder i Bydelsmødre, en ny frivillig organisasjon med røtter i Tyskland og Danmark. Den er helt nylig blitt opprettet, og har som mål å styrke kvinner i deres lokalsamfunn.

Ris eller ros? Legg inn kommentaren din nederst i saken..

Det fine med det nye biblioteket og aktivitetshuset er at her kan hele familien komme og drive med forskjellige ting, sier Nasreen og Rashida Perveen, også hun medlem av Bydelsmødre. Rashida har tre barn på 9, 10 og 12 år, og tror de kommer til å bruke huset veldig mye. De har gledet seg til åpningen lenge.

Bra det er så romslig

SELFIE:

SELFIE: Rashida Perveen var så begeistret for at hun fikk sitte så nær de kongelige at hun måtte ta en selfie. Kronprinsessen i bakgrunnen.. (Foto: Rashida Perveen)

Mens barna holder på med ulike aktiviteter, kan man lese bøker, snakke med andre mødre eller drive med frivillighet i et av møterommene man finner her. Her er det aktiviteter for alle aldre – i 2. etasje er det for eksempel en liten kino, undervisningsrom og bordtennisbord. Det er åpent alle dager til langt utpå kvelden, og frivillige kan komme og holde møter her. Kvinnene syns det er bra at det er så romslig her.

Tok en selfie

Rashida satt på 3. rad under åpningen, og forteller at hun aldri hadde tenkt at hun skulle sitte så nær kronprinsparet noen gang. Hun syns det var en deilig følelse hun nesten ikke kan beskrive, og tok en selfie.

XXXX:

FOLKEFEST: Ved det enorme kosedyret lekte datteren (3) til Tore Syvert Haga, leder for Alna SV, som fortalte at det hadde vært en folkefest.. (Foto: Guri Waalen Borch)

Borte ved et enormt kosedyr i en annen ende av lokalet leker dattera (3) til Tore Syvert Haga, leder for Alna SV. De har også vært med på hele åpningen, og han forteller at det var som en folkefest. På spørsmål om hva som er det beste ved hele biblioteket, peker dattera hans uten å nøle på en slags sitteanretning mellom bokhyllene inne i veggen. «Den er for barn», mener hun, og det er vanskelig å være uenig.

Det er flere som liker stolen. To jenter fra Gran skole er på vei til å sette seg der, og de har med seg en haug med bøker begge to. De syns det er bra biblioteket er så stort, så alle har plass til å sitte og lese der. Da trenger de ikke ta med seg bøkene hjem for å få lest. 

– Dessuten kan man spille eller se på film i 2. etasje i stedet for å sitte hjemme og kjede seg, forteller de..

Nærmiljømegler

Jamil A. Syed jobber med forebyggende arbeid i det nye biblioteket. Han er en ildsjel som har jobbet med konfliktløsning og foreldreveiledning på flere arenaer. Han mener dette nye huset er en gave til befolkningen, at det er et mulighetshus, og har store ambisjoner for huset. «Barna trenger det», sier han. Det er mange familier i bydelen som har dårlig økonomi.
– Det er fint med mye gratis for barn og ungdom her. Man kan få leksehjelp og hjelp til å søke jobb, skrive CV, osv, sier han.

MILJØMEGLER:

NÆRMILJØMEGLER: Jamil A. Syed jobber med forebyggende arbeid i det nye biblioteket. Han er en ildsjel som har jobbet med konfliktløsning og foreldreveiledning på flere arenaer.. (Foto: Guri Waalen Borch)

Diskutere med magen

Selv skal han jobbe her hver mandag, torsdag og annenhver fredag med konfliktløsning og råd og veiledning. De som har behov for dette, kan booke avtaler på forhånd. Når han ikke jobber her, driver han foreldreveilednings-grupper i regi av Fagsenteret i bydel Alna.

Han tror det er viktig for foreldre med minoritetsbakgrunn å kunne bruke eget språk når de trenger råd og veiledning, da kan de «diskutere med magen». Han mener de ofte bare nikker og er høflige når de snakker med nordmenn.

Groruddalsluer

Han er også opptatt av at man må få flere med innvandrerbakgrunn med, opp og fram, og ønsker å lage et seminar for å få dette arbeidet i gang. Han nevner også en groruddalstenketank, Groruddalen Think Tank. Det er tydelig at det er mye spennende arbeid på gang, og det nye huset er en ny arena for dette arbeidet.

GRORUDDALSLUER: Kronprinsen og kronprinsessen fikk groruddalsluer i gave ved høytideligheten i det nye biblioteket. Rashida kunne ikke stå for det motivet.. (Foto: Rashida Perveen)

GRORUDDALSLUER: Kronprinsen og kronprinsessen fikk groruddalsluer i gave ved høytideligheten i det nye biblioteket. Rashida kunne ikke stå for det motivet.. (Foto: Rashida Perveen)

Praten med Jamil foregår rett ved to eldre damer som sitter i hver sin stol og blar i en avis. De var også tilstede under åpningen, og kan fortelle at kronprinsparet fikk utdelt groruddalsluer til hele familien. Ordfører Marianne Borgen hadde de også sett, leder for bydelsutvalget Knut Røli, og så Jan Bøhler, da, «joggeren fra området her». «Ja, han jogger alltid», forteller den ene av de to. «Men han jogga vel ikke i dag, akkurat».

Trener og strikker

De to blide damene ønsker ikke å bli tatt bilde av, «for vi er ikke så frampå av oss», sier den ene. Hun tror ikke hun kommer til å bruke biblioteket så mye, annet enn til å låne bøker. Hun trener fast på Furuset seniorsenter, og er også glad i å strikke. På tirsdager er det «strikkedilla» på seniorsenteret, onsdager er det håndarbeidsgrupper. Mandager og onsdager er det trening.

De to bor på Karihaugen, men blir kjørt fram og tilbake til seniorsenteret for bare 30 kroner hver vei fordi de er medlemmer av seniorsenteret. Medlemsskapet koster 400 kr i året, og det er det visst verdt. I dag holdt de to på å komme for sent til åpningen fordi de var på mannekeng-oppvisning på seniorsenteret. På spørsmål om de har nok av aktiviteter, svarer den ene:

– Bare jeg får vært hjemme en dag, er jeg glad, jeg! Det er så dumt hvis folk tror på det de sier om at alt er så dårlig her.

DEILIG MAT:

DEILIG MAT: To blide damer som ikke er så glad i å bli tatt bilde av, forteller at det er deilig mat på den nye kafeen. Kanskje de til og med kommer innom her for å spise en gang imellom.. (Foto: Guri Waalen Borch)

Deilig mat

De to mener det skjer mye bra her, og forteller om frisør, fotpleier og kafé med deilig mat på seniorsenteret. Men kafeen her på biblioteket var også bra – det kan forresten godt hende de kommer innom her for å spise en gang innimellom.

Det er ikke så folksomt i biblioteket lenger som det var da vi kom, men oppe i 2. etasje er det mange barn og ungdommer. Inn gjennom en vindusvegg kan jeg se en dansegruppe som trener. Noen gutter driver med et fotballspill.
I 2. etasje er det også en hyggelig kafe, med Palwasha Ahmed og Meron Gebrekidan bak disken. Palwasha jobber også i 1. etasje med barn og ungdom.

De fikk ikke vært med på åpningsprogrammet fordi de måtte holde seg i kafeen, men kan avsløre at kronprinsparet før selve åpningen var oppe i kafeen og spiste, og at de hadde virket veldig hyggelige. De hadde bestilt det de skulle ha på forhånd, blant annet grønn te, sitronvann, caffe latte og capucchino.

PS: Denne artikkelen er kommet i stand i et samarbeid med nettstedet Radikal Portal. Red.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.11489.ganger

Legg inn en kommentar