Et himmelsk lys over byen

IKKE NORDLYS:

IKKE NORDLYS: Det dannes iskrystaller i et skikt et stykke over bakken. Krystallene ligger nokså i ro og virker som ørsmå speil. Slik lyder den rasjonelle forklaringen på det himmelske lyset over Oslo onsdag kveld. Dette er ikke helt vanlig, sier meteorologen lakonisk.. (Foto: Oliver Vass)

Reflekser fra lokale lyskilder som reklameskilt og gatelys, i iskrystaller som dannes i et skikt et stykke over bakken. Det er den rasjonelle forklaringen på det sjeldne meteorologiske fenomenet som Oslo-folk kunne betrakte over hele byen onsdag kveld, ifølge osloby.

– Det var en vakker effekt. Jeg trodde det var en variant av  nordlys, men det ser ut som det er noe enda mer uvanlig, sa Oliver Vass, som tok bilder av lysfenomenet rett før midnatt onsdag.
Tor Einar Aslesen i Norsk Astronomisk Selskap sier det er stillestående kald og fuktig luft som lager fenomenet, som er refleks av lokale lyskilder som gatelys og reklameskilt.

Ørsmå speil

– Det dannes iskrystaller i et skikt et stykke over bakken. Krystallene ligger nokså i ro. Vi får dermed refleks fra overflaten av de krystallene som ligger slik at de virker som ørsmå speil. Søylene er svake nederst og har en økende lysstyrke mot «midten»,  og så avtar det oppover.
– Det skyldes tettheten av de som ligger mest gunstig til for refleksjon. Flytter vi oss i en bestemt retning, vil lyssøylene følge etter. Nordlys vil hele tiden være i bevegelse, så dette kan ikke være det, sier Aslesen.

– Dette er ikke veldig vanlig. Fuktigheten danner en spesiell type iskrystaller som svever i lufta. De har flate plater som får lyset til å samle seg på denne måten, forklarer vakthavende meteorolog Terje Alsvik Walløe ved Meteorologisk institutt til NTB.

Meteorologisk institutt har ikke fått meldinger om lyspilarer andre steder i landet det siste døgnet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.780.ganger

Legg inn en kommentar