Østmarka-ulv skadeskutt – funnet død

ALFAHUNNEN SKUTT?: Fylkesmannen tror det er alfahunnen i Østmarka som ble skadeskutt i går og i dag, onsdag ble funnet død i Østmarka.. (Foto: Odd Arne Olderbakk)

ALFAHUNNEN SKUTT?: Fylkesmannen tror det er alfahunnen i Østmarka som ble skadeskutt i går og i dag, onsdag ble funnet død i Østmarka.. (Foto: Odd Arne Olderbakk)

(Publisert onsdag 14.oktober 2015 kl. 10.22, sist oppdatert onsdag kl. 18.02)

Ulven som ble skadeskutt da den gikk til angrep på en elghund tirsdag ble funnet død onsdag av folk fra fylkesmannen som søkte etter ulven i hele natt. Det var jegeren selv som varslet Fylkesmannen. 

– Hunden var på jakt da den ble angrepet av en ulv. Hundeeieren skjøt ulven i nødverge, sier fylkesmiljøvernsjef Are Hedén til NRK Østlandssendingen.
– Vi brukte sporingshund i dag og fant ulven død. Det er grunn til å tro at det er alfahunnen, hun som fikk valper med Fenris i mai i år, som er skutt, sier Are Hedén. 

DNA-analyser

Fylkesmannen trenger svar på DNA-analyser for endelig å kunne bekrefte hvilket dyr som er drept. Prøver er allerede sendt til Rovdata, og de håper på å få svar på analysene neste uke.
– Vi har gjort vurderinger av ulven på stedet, og vi vet at det er et hunndyr, sier Hedén. Han opplyser at ulven ble skutt i halsen. Hun har trolig ikke levd lenge etter hun ble skutt.

– Hvis det er alfahunnen som er drept, hva betyr det for ulveflokken i Østmarka?

– Det er for tidlig å si, men vi får håpe at alfahannen klarer å ta vare på valpene og at de greier seg uten mora, sier Hedén. Skuddet falt i den delen av Østmarka som ligger i Lørenskog kommune.

Veldig trist

– Vi synes det er veldig, veldig trist at en av Østmarka-ulvene er skutt. Dette er en av de kun tre ynglende flokk i hele Norge, så det er svært synd, sier Arnodd Håpnes i Naturvernforbundet til NRK.

Hvis det er alfahunnen som er skutt, er Naturvernforbundet bekymret for at hele flokken kan splittes opp.
– I verste fall kan valpene dø fordi de ikke klarer å skaffe nok mat. Det kan også hende at flokken spres ut fordi flokkstrukturen ikke er intakt, sier Håpnes.

Men det er bedre at det er Fenris som er i live, mener Håpnes.
– Utfordringene hans blir å skaffe nok mat og å holde valpene i reviret sitt. Og så får vi håpe at det kommer en streiftispe inn på området i løpet av et par år.

DET GODE LIV: Ulvevalpene i Østmarka lever godt på elg og rådyr. En ny video fra viltkamera av de nå fem måneder gamle valpene viser

DET GODE LIV: Ulvevalpene i Østmarka lever godt på elg og rådyr. En ny video fra viltkamera av de nå fem måneder gamle valpene viser at de vokser raskt og har godt med mat..

Østmarka-ulvene lever godt

Nye bilder på viltkamera av de fem måneder gamle ulvevalpene i Østmarka viser at de vokser raskt og har godt med mat der de holder til, i underkant av en mil unna Operaen i Oslo sentrum, skriver NRK Østlandssendingen i dag.

– Hvis man sammenligner med bildene fra august, ser vi at valpene er blitt mye større. Det er nesten vanskelig å skille dem fra voksne dyr, sier seniorforsker og genetiker Øystein Flagstad i Rovdata.

ULVEFORSKER:

ULVEFORSKER: Rovdatas Øystein Flagstad undersøker avføring de har funnet i Østmarka for å få fastslått om den såkalte Fenrisulven har fått valper med sitt eget barn.. (Foto: Privat)

Videobildene, som er tatt 1. oktober og vises på NRK i dag, er mest sannsynlig av ulvetispa sammen med de to valpene.

Nytt valpekull

Fenrisulven, som den nå blir kalt, etablerte revir i Østmarka og fikk etter hvert to valper. Tispa han paret seg med har forsvunnet. Det har også den ene valpen. Dermed er det naturlig å tro at Fenris har fått det nye valpekullet med sin egen datter.

– Vi tror det er snakk om to nye valper, som ble født i mai. Men vi undersøker nå om det kan være snakk om flere, sier Flagstad.

Genetikeren er enig i at ulvevalpene ser store og mette ut.

– De har fått godt med mat. Ulvene spiser hovedsakelig elg, men også rådyr kan stå på menyen.

Kvitt parasitten

Fenris selv ble fanget opp av viltkameraet tidligere i høst, 29. september. De nye bildene viser at han er nesten fri for skabb.

– Vi ser at halen hans har blitt bedre. Det tyder på at han er kvitt parasitten, men det er fortsatt en gjenkjennende flekk igjen.

I en masteroppgave om skabb hos skandinaviske ulver 1998-2013 kommer det frem at skabb, «reveskabb», er en relativt vanlig sykdom hos skandinaviske ulver. 11,1% av ulvene, som er radiomerket i Skandinavia, hadde antistoffer mot skabbmidden i blodet.

Høy dødelighet

– Men den har liten betydning på populasjonsnivå. Likevel kan den forårsake høy dødelighet i enkeltflokker, opplyser veterinær Jon M. Arnemo i en e-post. Det er liten sannsynlighet for at ulvene smitter hverandre.

Rovdata holder på å analysere avføring de har funnet i Østmarka. Resultatene håper de skal passe sammen med tidligere funn.
– Da kan vi endelig konkludere med at Fenris fikk valper med sitt eget barn, sier Øystein Flagstad.

Hvis det stemmer at ulveparet i Østmarka har formert seg, så kommer valpene til å ha forlatt foreldrene innen oktober neste år.
– Hvis alfaparet holder sammen, kommer valpene til å vandre ut tidligst februar-mars og senest i oktober. I Skandinavia har vi ikke sett at ulvebarn holder sammen med et alfapar etter at de er 18 måneder, sier Flagstad til NRK.

Dette innlegget er allerede blitt lest.925.ganger

Legg inn en kommentar