Sørenga Sjøbad: Med sommeren kom badegjestene – og tarm-bakteriene..

SESONGSTART: Endelig badesesong, og torsdag skjer den offisielle åpningen av det splitter nye badeanlegget på Sørenga-utstikkeren.

SESONGSTART: Endelig badesesong, og torsdag 25.juni klokka 18.00 skjedde den offisielle åpningen av det splitter nye badeanlegget på Sørenga-utstikkeren. Her er det bare å gjøre klar for nattbad, det er åpent døgnet rundt, og alle brygger og bassenger er lyssatt. Marius Tangnes, Stein Iversen (skjult), Marie Nowak og Haakon Davidsen tok en tjuvstart med en ekstra dukkert for oslobys fotograf. Denne uka kommer også sommeren?.. (Foto: Stig B. Hansen)


«Badevannet på Sørenga er som oftest mindre egnet, men ikke helsefarlig..»

(Publisert søndag 21.juni 2015 kl. 09.18, sist oppdatert lørdag 15. august kl. 12.08)

Salt, friskt havvann, uten spor av ferskvannssmak fra den nærliggende Akerselva. Men mye rusk og rask driver forbi, ikke barnåler og grønskedotter som ville vært rimelig i havnære områder, mer ser det ut som smått byggeskrot fra containerhavna og byggeplassene i Kongshavn og på Sjursøya.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN tester badevannet for Østkantliv

Karakter: ♥ ♥ ♥ 

Det var dommen fra Østkantlivs utskremte reporter i vindkulene på Sørenga i juni, bare dager etter åpningen av Sørenga Sjøbad, frisksportmirakelet i form av en 5000 kvadratmeter og 4650 tonns betongflyter, omskapt til romslig og ryddig badeparadis midt i den lille storbyen.
Med sommerens komme i midten av august, med temperaturer på god vei mot tretti-tallet og sjøtemperaturen betryggende i overkant av tjue-tallet, strømmet folk til det nye badeanlegget i strie strømmer.

«Som regel mindre egnet»

Samtidig viste kommunens vannprøver at badevannet ved Sørenga som regel er mindre egnet, men ikke helsefarlig. Konsekvensen måtte bli at Østkantlivs karaktersetting for Sørenga Sjøbad måtte reduseres fra fire til tre hjerter..

STRØMMET TIL: Da sommeren endelig kom, i midten av august, strømmet folk til, og det 5000 kvadratmeter store badeanlegget øltes plutselig litt snaut.. (Foto: Bjørn Bratten)

STRØMMET TIL: Da sommeren endelig kom, i midten av august, strømmet folk til, og det 5000 kvadratmeter store badeanlegget føltes plutselig litt snaut.. (Foto: Bjørn Bratten)

 – Vannet i Oslos nye badeperle er som regel mindre egnet. Men det er ikke helsefarlig for folk flest, sa smittevernoverlege Tore Steen i Oslo kommune til AftenpostenIfølge helsemyndighetenes krav skal det være under 100 TBK pr. 100 ml vann for at badevannskvaliteten skal regnes for god. Badevann med mellom 100 og 1000 betegnes som mindre egnet.

Vannprøver tatt på Sørenga tirsdag 11.august inneholdt 1100 såkalte TBK, altså tarmbakterier. Er det over 1000 TBK, er det uegnet for bading. Tidligere i sommer er det registrert opptil 2000 TBK i vannprøvene på Sørenga.

Friskmeldt

Ved så høye verdier skal kommunen gjennomføre nye tester dagen etter. Er det fortsatt mye bakterier i vannet, setter kommunen opp skilt der de fraråder bading. Omprøver tatt onsdag samme uken viste bare 2o TBK. Det vil si at sjøbassenget er friskmeldt og har badevann av god kvalitet, så lenge det ikke kommer store mengder nedbør.

TRENGSEL: Hyggelig og knallvarm badetrengsel når sommeren endelig slo til mot midten av august – med 26 varmegrader i ufta og godt over 20-tallet i vannet. Men med knallsommeren kom også tarmbakteriene, ifølge Aftenposten.. (Foto: Bjørn Bratten)

TRENGSEL: Hyggelig og knallvarm badetrengsel når sommeren endelig slo til mot midten av august – med 26 varmegrader i lufta og godt over 20-tallet i vannet. Men med knallsommeren kom også tarmbakteriene, ifølge kommunens mange vannprøver.. (Foto: Bjørn Bratten)

– Årsaken til at vi ønsker å dobbeltsjekke ved å ta to prøver, er at forhøyede verdier oftest er forbigående, sier Tore Steen. Oftest skyldes nok forhøyede verdier avrenning etter regnvær, noen ganger kan det være lokal forurensning som fugleskitt eller at et barn har gjort fra seg nær stedet der prøven ble tatt, sa smitteoverlegen.

11 av 13 vannprøver tatt på Sørenga i sommer ligger over 100 TBK. Badevannet er altså som oftest mindre egnet. Men bare tre har vært over 1000 TBK.

Forfrosne

I juni var det litt annerledes: 17 grader i badevannet, meldte de hyggelige badevaktene, fire av dem, så langt vi kunne telle, med hyppige vaktavløsninger som gjorde at de ikke ble altfor forfrosne.

Temperaturen i lufta riktignok trygt rundt 20-merket, men den friske brisen ned fra Ekebergtrollet gjorde det litt hustrig for badevaktene der de innhyllet i skikkelige gule oljehyrer, klamret seg til de høye badevakt-innretningene og passet på gamle og unge.

UT MOT HAVET:

UT MOT HAVET: Herlig, men fortsatt ikke knallhett i juni. Så kommer kanskje sommeren i løpet av uka, var spørsmålet den gang. Det skulle ta neste to måneder. (Foto: Bjørn Bratten)

Dertil holdt de også et øye med svanefamilien som hadde okkupert deler av den ikke svimlende lange badestranda, til trengsel for smårollingene som fikk streng beskjed av skeptiske foreldre om å holde seg langt unna de fjærprydete badegjestene.

Skepsis

Selv var vi kjapt uti i juni, ytterst på den ytterste bryggekanten, med fin utsikt bort til Hovedøya, og med fine badetrapper strategisk plassert langs den høye kaikanten, som gjorde opplevelsen trygg og hyggelig, og altså ganske frisk.

Det lille smårusket vi omtalte tidligere ble vi ikke klar over før ved neste runde, og da gikk vi litt lenger bort mot vestsiden, hvor ikke rusket var så tydelig.

NØSTENE:

NØSTENE: En liten svanefamiliemed fire-fem små nøster hadde akkupert en betydelig del av den ikke veldig store stranda, så smårollingene lenger bort holdt seg klokelig på avstand.. (Foto: Bjørn Bratten)

Men det var ikke fritt for at det var med en viss skepsis vi kastet oss ut i de salte småkrusningene på indre havn, ikke minst med tanke på nærheten til Akerselvas utløp.
Særlig i forbindelse med vårflommen er det jo stri strøm av ferskvann langs vestsiden av Sørenga-utstikkeren, men nå var det ingenting igjen av dette strømfenomenet, såvidt vi kunne bedømme i juni. 

Et mysterium

Tvert i mot må det nesten kunne sies å være litt av et mysterium at såvidt friskt sjøvann, – ikke akkurat ramsalt, men såpass at det kjennes påkrevet å ferskvannsskylle seg etter noen dukkerter – så langt inn i den innerste Oslofjord, noen mil fra det man kan kalle det åpne havet. Et hyggelig mirakel, som nok kan variere etter vindretninger og andre naturfenomener, skrev vår reporter i juni..

Torsdag 25.juli ble altså badesesongen innledet på Sørenga – tidenes første badesesong i det nye badeanlegget på den nye boligutstikkeren – med offisiell åpning. Da fikk de altså til og med egne badevakter – og flomlys for nattbading. Om natta skal det lyse langs bryggekanten, på bruene og under stupetårnene. Dusjene skal også lyse, skriver osloby.

HUNDEBAD:

HUNDEBAD?: Et lukket basseng med renset sjøvann, med universiell utforming for funksjonshemmede, så ut til å være i ferd med å gro igjen, og når hundeeiere bruker bassenget til å duppe hundene sine, så er det vel kanskje ikke så renset lenger..?

Åpent for alle, døgnet rundt, men hundebad?

Fram til åpningen var portene ut til byggeplassen låst, men torsdag åpnet sjøbadet for alle, døgnet rundt: En park på åtte og et halvt mål. Tre og et halvt mål er vann mellom stranda og bebyggelsen på Sørenga. Selve betongkonstruksjonen 190 meter lang og 28 meter bred, veier 4650 tonn og er 5000 kvadratmeter stor. Den ble slept til Sørenga fra tørrdokk i Fredrikstad Mekaniske Verksted i fjor.

En brygge ligger sånn til at den får morgensol, et 200 meter langt åpent svømmebasseng skal ha åtte baner. Et 50 kvadratmeter stort lukket basseng med universell utforming for funksjonshemmede får renset sjøvann inn.

Ikke særlig rensket

Ved Østkantlivs besøk fremsto det riktignok ikke som særlig renset, tvert imot så det ut som det lille bassenget var i ferd med å gro igjen, og dertil var det til stadighet hundeeiere bortom og ga sine lille små kjappe dukkerter. Det rensete sjøvannet er kanskje ikke lenger så renset..? Et oppslag med teksten: «Dette er ikke et hundebad» må kanskje til..

Veien til sjøbadet snor seg mellom byggeplassene på Sørenga, der det fortsatt bygges boliger. Onsdag ble det lagt asfalt på en midlertidig gangvei til sjøbadet. I 2016 er boligblokkene på Sørenga ferdige, og våren 2017 skal det siste grøntområdet være på plass.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.23874.ganger

Legg inn en kommentar