Datteren (12) tør ikke la seg avhøre av politiet – moren vekket av kunstig koma

SOMALISK KVINNE SKUTT: En stor folkemengde samlet seg bak sperringene etter skyteepisoden i Breigata på Grønland fredag. Mange vitner er svært skeptisk til at politiet valgte å skyte kvinnen, som ifølge vitner skal ha brukt kniven hun bar til å fjerne tyggegummi i oppgangen der hun vasket, og at kniven aldri var i bnærheten av barnet hun skal ha forsøkt å knivstikke.. (Foto: Aftenposten/Marte Christensen)

SOMALISK KVINNE SKUTT: En stor folkemengde samlet seg bak sperringene etter skyteepisoden i Breigata på Grønland fredag. Mange vitner er svært skeptisk til at politiet valgte å skyte kvinnen, som ifølge vitner skal ha brukt kniven hun bar til å fjerne tyggegummi i oppgangen der hun vasket, og at kniven aldri var i nærheten av barnet hun skal ha forsøkt å knivstikke. Det er uhørt at hun skal siktes for drap. Det er hun som er den fornærmede her, sier familiens talsmann til Aftenposten.. (Foto: Aftenposten/Marte Christensen)

«Det er uhørt at hun er siktet for drapsforsøk. Det er hun som er fornærmet her..», sier familiens talsmann

(Publisert fredag 18.september 2015 kl. 19.12, sist oppdatert lørdag 3. oktober kl. 09.12)

Den 39 år gamle somaliske kvinnen som fredag for fjorten dager siden ble skutt av væpnet politi i Breigata på Grønland er vekket av kunstig koma, opplyser kvinnens bror, Abdul, til Aftenposten.
– Hun var rolig og på ingen måte utagerende, sier broren. Han ankom Oslo med fly fra London torsdag denne uka.

Den eldste datteren var i nærheten da politiet skjøt moren. Politiet vil nå avhøre 12-åringen, men hun tør ikke, forteller faren. – Hun sier at hun ikke vil, at hun er redd, sier faren til Aftenposten. Han tar seg nå av de tre barna og bor midlertidig hos venner.

Lovlig, mener politimesteren

Fredag sist uke gikk Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold ut og beklaget skuddene mot kvinnen. Samtidig ble det opplyst at mannen som skjøt rutinemessig ble omplassert til annen tjeneste rett etter at skuddet falt.

– Jeg har forståelse for at det etter skyteepisoden på Grønland i Oslo sist fredag stilles en del spørsmål, sier politimesteren i en pressemelding:
– Jeg vil sterkt beklage at situasjonen ble slik at politiet fant det nødvendig å avfyre skudd og som medførte personskade. Derfor etterforsker Spesialenheten for Politisaker rutinemessig saken for å avklare hendelsesforløpet, sier Sjøvold.

Ikke avsluttet

– Det er hensiktsmessig å påpeke at slik etterforskning iverksettes på ulike grunnlag. Det følger blant annet av påtaleinstruksens § 34-6, annet ledd at «selv om det ikke er grunn til mistanke om en straffbar handling, skal etterforsking settes i verk dersom noen dør eller blir alvorlig skadet som følge av politiets tjenesteutøvelse». Denne etterforskingen er ikke avsluttet, sier Sjøvold.
– Med de opplysninger som til nå er kjent for meg i saken, legger jeg til grunn at tjenestehandlingen var lovlig, fortsetter han.

Dårligere

Kvinnens slektninger fikk fredag besøke kvinnen.
– Vi har vært i en svært vanskelig situasjon. Hun ble skutt og siktet for drapsforsøk. Da vi besøkte henne tidligere idag var hun blitt enda dårligere. Det er tragisk, sier familiens talsmann, Abdikhader Ahmed Omar (37).

– Hun er blitt skutt av en politimann. Da er det er viktig at hun får se kjente ansikter når hun våkner, og ikke bare mange ukjente, hvite mennesker. Derfor har vi bedt vi om at vi får være til stede når hun våkner, sa Omar til Aftenposten torsdag. Fredag ettermiddag lå hun fortsatt i koma. 

Mistet leiligheten

– Vi kom fra krigen i Somalia til Norge for å få en bedre fremtid og leve trygt, det er vi takknemlige for. Vi hadde aldri forventet at en av våre mødre skulle bli skutt av politiet utenfor leiligheten sin. Jeg stoler på at politiet gjør jobben sin, men vi trenger at alt legges på bordet, sier talsmannen.

– Politiet fikk melding om at hun var i ferd med å knivstikke et barn. Det er ganske alvorlig?

– Det er feil. Hun var der for å hente sin datter tilbake til leiligheten. Derfor var hun ute. Hun hadde fått beskjed om at hun ville miste leiligheten. Hun kastet maten ut av vinduet og holdt på å vaske ut da det kom en ukjent mann inn i leiligheten hennes. Det var grunnen til at hun var opprørt, sier Omar til avisa.

Samarbeider med barnevernet

Den ukjente mannen skal angivelig ha tatt seg inn i leiligheten igjennom vinduet fordi han tolket kvinnens oppførsel som utrygg og derfor ønsket å sikre barna hennes.

Kvinnen har tre mindreårige barn som nå bor hos andre familiemedlemmer.

– De har det fint og trygt. Selvsagt er de bekymret, de vet jo hva som har skjedd og lurer på hvordan det går med moren. Men akkurat nå samarbeider vi med barnevernet, og det går veldig fint. Jeg håper det kan fortsette, sier Omar.

De er opptatt av at politiet forteller dem hva som skjer. De har forståelse for at politiet har behov for å holde noe av etterforskningen hemmelig, men sier at de har et sterkt behov for å få vite så mye som mulig.

Uhørt

– Det snakkes mye og folk sier mye forskjellig. Derfor er vi veldig opptatt av å få alle ting på bordet. Hva ble egentlig sagt i den første meldingen til politiet? Det vil vi gjerne vite. Vi vet at det ikke var en brødkniv hun holdt i, slik det er blitt sagt. Det var en smørekniv, sier Omar.

– Det er uhørt at hun er siktet for drapsforsøk. Det er hun som er fornærmet her. Og hvorfor er politimannen fortsatt i tjeneste? Han burde vært suspendert mens etterforskningen pågår, sier Omar til Aftenposten.

«Hadde han bommet bare litt..»

Kvinnen ble skutt av politi som hadde fått et tips om at hun hadde forsøkt å hogge et barn med kniv. Åtte-åringen som var involvert i hendelsen, er sterkt preget av det som skjedde. Guttens far og gutten skal ha vært på besøk hos farmoren sin.

Faren fortalte til VG søndag at alt gikk svært fort og at han ikke helt forsto hva som skjedde med en gang.

– Hadde det ikke vært for politimannen kunne det gått skikkelig galt med sønnen min, men samtidig lurer jeg på om han var nødt til å bruke pistol. Hadde han bommet bare litt ville han ha truffet sønnen min, sier åtte-åringens far.

Fengslingsmøte avlyst

Gutten ble avhørt av politiet mandag. Tirsdag skulle kvinnen ha vært fremstilt i Follo tingrett for varetektsfengsling, men fengslingsmøtet ble avlyst.

– På bakgrunn av informasjon fra Ullevål sykehus i går kveld vil vi ikke avholde fengslingsmøte som planlagt i dag, het det i en pressemelding fra Follo Politikammer tirsdag formiddag.
– Vi har vurdert at det ikke foreligger noen reell bevisforspillelsesfare som hun kan utøve, og anser fengsling med restriksjoner som unødvendig på nåværende tidspunkt.

– Vi holder løpende kontakt med Ullevål sykehus, og vil avhøre den siktede kvinnen når det er tilrådelig, heter det i pressemeldingen.

Kvinnen behandles fremdeles for moderate skader som følge av skuddet. Siktelsen for drapsforsøk opprettholdes, heter det.

Holdes i kunstig koma

Aftenposten har vært i kontakt med nære slektninger av 39-åringen. Familiemedlemmene forteller at hun er blitt holdt i kunstig koma på Ullevål sykehus siden søndag. Medisinsk behandling i bevisst tilstand skal være vanskelig, skriver avisa.

Aftenposten får opplyst at kvinnen var i en svært sårbar situasjon der hun akkurat hadde mistet boligen sin på Grønland. Skyte-episoden skjedde i forbindelse med at kvinnen holdt på å vaske ut av leiligheten sin.

Nav var kjent med boligsituasjonen. Ifølge familien til 39-åringen opplevde hun å få lite eller ingen hjelp. Ifølge folkeregisteret har hun flyttet en rekke ganger rundt om i landet siden hun kom til Norge i 2001.

Vil oppnevne verge

Kvinnens forsvarer, Kjell T. Dahl, bekrefter at kvinnen holdes i kunstig koma.

– Vi jobber nå med å få oppnevnt en verge for henne. Bakgrunnen er hennes psykiske helsesituasjon. Hun fremstår som svært traumatisert og i en tilstand der det er vanskelig å være ved bevissthet, sier han.

Den siktede 39 år gamle kvinnen er småbarnsmor. Barna tas hånd om av faren og familien. Forsvareren har bedt om at kvinnen blir vurdert av rettspsykiatrisk sakkyndige.

Kritisk til politiet

Flere øyevitner som Aftenposten har snakket med er kritiske til politiets handlemåte under den dramatiske situasjonen. De mener kvinnen ikke ville stikke barnet, bare jage gutten vekk.

– Det skal ha vært rundt en meter mellom kvinnen og barnet da politiet skjøt, og barnet skal ha befunnet seg mellom politiet og kvinnen, skriver Aftenposten-kommentator Per Anders Madsen, som mener skyteepisoden på Grønland gjør pørsmålet om bevæpning av politiet høyaktuelt, nå som vi med stormskritt nærmer oss årsdagen for beslutningen om den midlertidige bevæpningen.

Ikke profesjonelt

– Politiet var omtrent ti meter unna. Mange lurer på hvorfor de skjøt henne – hvorfor de ikke brukte tåregass eller noe annet? De hadde all mulighet til å stoppe henne på andre måter enn å skyte, sier øyenvitnet Abdi Hassan til Aftenposten. 

– Det virket ikke profesjonelt, sier Hassan, som sier at han ikke så barnet kvinnen skal ha forsøkt å knivstikke.

Twitter meldte operasjonssentralen til Oslo-politiet at kvinnen med kniven «var i ferd med å hugge mot et barn». Det bestrider flere øyenvitner, skriver Aftenpostens reportere.

Abdikarin Idow forteller til Aftenposten at han snakket med den aktuelle kvinnen selv, rett i forkant av politiets aksjon.

«Det var en brødkniv»

– Hun vasket i oppgangen, noe jeg syntes jeg var rart, siden det er et firma som vasker der, sier Idow.
Han bekrefter at kvinnen hadde en kniv på seg. 

– Det var en brødkniv, men ikke en veldig stor kniv. Hun sa at hun vasket fordi barna hadde griset i oppgangen. Hun var veldig rolig når hun snakket med meg, men ba meg gå vekk, sier Idow.

Caban shop ligger rett ved siden av portrommet der skytingen fant sted. Asha Jama, som var på jobb der da skytingen fant sted, forteller at situasjonen var kaotisk.

«Kniven var aldri i nærheten av gutten»

– Det var en liten gutt til stede, men han ble ikke truet. Hun brukte kniven til å fjerne tyggegummi og slikt på gulvet. Hun ba folk komme seg vekk, og veivet rundt med kniven. Men kniven var aldri i nærheten av gutten, og hun truet ikke noen med den, sier Asha Jama.

Da politiet ankom, gikk alt veldig fort, sier vitnene.
– Jeg kjenner henne godt, hun handler i butikken her og er i miljøet. Jeg sa de ikke skulle skyte, og at jeg kunne ta kniven, sier Jama.

Flere andre bekrefter at en kvinne tilbød seg å snakke med kvinnen med kniven før politiet skjøt. – Det stemmer. Men politiet sa bare tre ganger at kvinnen skulle legge kniven ned. Hun gjorde det ikke. Så skjøt de henne i magen, sier Abdi Hassan.

Hørte bråk

En nabo som bor i andre etasje forteller at hun gikk bort til vinduet da hun hørte bråk. I gaten utenfor så hun barn som løp fram og tilbake. Naboen forteller at kvinnen bor i etasjen under henne. Kvinnen befant seg i sin egen leilighet, og barna ute i gaten sa at kvinnen kastet ting ut av vinduet. Deretter kom kvinnen ut.  
– Jeg så at hun hadde kniv i hånden, forteller naboen. Hun så også at kvinnen bar på en mopp.

– Barna løp fra henne og kom tilbake til henne. Jeg trodde hun jaget dem for å få fred. Jeg tror ikke hun ville drepe noen, sier hun. Også hun sier at politiet ba kvinnen legge fra seg kniven, uten at hun adlød.

Hørte et skudd

– Jeg hørte et skudd, men jeg trodde det var i luften. Hun falt ned på knærne, og hodet hennes gikk i bakken. Jeg trodde hun ble skremt av skytingen. Jeg visste ikke at hun ble skutt, sier nabokvinnen, som ikke ønsker å ha navnet sitt i Aftenposten.

En annen nabokvinne, som også så hendelsen fra vinduet i andre etasje, observerte kvinnen bakfra, og kunne derfor ikke se hvorvidt kvinnen truet ett konkret barn med kniven. Nabokvinnen mener politiet ikke har begått noen feil.

– Det han gjorde var viktig, sier hun.

«Fryktet hun ville drepe barnet»

Det var undt klokka 17.20 fredag ettermiddag at politiet skjøt den somaliske kvinnen i Breigata. Ifølge politiet skal kvinnen ha forsøkt å knivstikke et barn. Det bekreftet operasjonsleder Vidar Pedersen i Oslo politidistrikt overfor Dagbladet

Bare minutter tidligere hadde Oslo-politiet fått melding om at det var en kvinne i Breigata som bar en kniv. – Melderen fryktet at hun ville drepe et barn. Meldingen var av en sånn art at vi rykket ut umiddelbart, sa Pedersen til Dagbladet. 
Kvinnen ble raskt fraktet til sykehus. Kvinnen behandles for moderate skader, sa politiet fredag kveld..

 Spesialenheten varslet

Ifølge operasjonsleder Pedersen er spesialenheten for kriminalsaker varslet om saken, og vil utover ettermiddagen og kvelden gjennomføre undersøkelser på stedet.
– Når politiet ankommer er situasjonen truende, det er lite tid og en politimann avfyrer et skudd som treffer kvinnen. Ingen barn er skadd, sa innsatsleder på stedet.
Ifølge ham var det uklart for politiet hvem som er foreldrene til barnet som skal ha blitt forsøkt knivstukket. Han sier barnet ikke tilhører kvinnen som ble skutt av politiet.

Pressemelding

I en pressemelding som ved halv to-tiden lørdag ettermiddag ble utsendt av Follo politikammer, som har fått ansvaret for å etterforske saken mot kvinnen, ble det opplyst at advokat Kjell T. Dahl er oppnevnt som forsvarer for den siktede kvinnen. 

I pressemeldingen het det videre: 

«På beslutning fra Oslo statsadvokatembeter fredag kveld skal Follo politidistrikt overta etterforskningsansvaret i straffesaken hvor en kvinne med kniv opptrådte truende overfor barn på Grønland i Oslo, og som senere ble skutt av politiet. Spesialenheten for politisaker etterforsker fortsatt selve tjenesteutøvelsen utført av polititjenestemenn i forbindelse med oppdraget. Follo politidistrikt vil derfor ikke kommentere denne delen av saken.

Kvinnen er siktet for drapsforsøk. Hun ligger på Ullevaal sykehus for behandling og er utenfor livsfare. Kvinnen er i slutten av 30-årene. Follo politidistrikt har ikke avhørt henne ennå.

Vi jobber med å kartlegge sentrale vitner og vil fortløpende avhøre disse og fornærmede. For øvrig arbeider vi med å innhente rapporter for å få en oversikt over hendelsesforløpet,» het det i pressemeldingen. 

Dette innlegget er allerede blitt lest.2780.ganger

Legg inn en kommentar