Drapsgåten løst?: Fingeravtrykk på våpenet knytter siktet 22-åring til Lindeberg-drapet, mener politiet

VÅPENFUNN: Et våpen ble funnet ved åstedet på Lindeberg lørdag morgen. Politiets teknikere undersøker nå om det kan ha sammenheng med drapet i natt på en mann i 40-årene.. (Foto: Dagbladet)

VÅPENFUNN: Et våpen ble funnet ved åstedet på Lindeberg lørdag morgen i april i fjor. Takket være fingeravtrykk som ble funnet i forbindelse med en slåsskamp som den siktede 22-åringen hadde vært i kan politiet nå knytte våpenet, og en sekk som ble funnet like ved, til den 22 år gamle norsk-eritreeren som i februar ble siktet og fengslet, men løslatt igjen i forbindelse med drapet på den 40 år gamle trebarnsfaren Shazad Aslam.. (Foto: Dagbladet)

Politiet sikret seg 22-åringens fingeravtrykk i forbindelse med et slagsmål..

(Publisert lørdag 11.april 2015 kl. 08.48, sist oppdatert torsdag 19.mai 2016 kl. 08.25)

Gjerningsmannen sto og og ventet da den 40 år gamle trebarnsfaren Shazad Aslam kom hjem fra et familieselskap i april i fjor, mener politiet. Gjerningsmannen ble sett løpende fra stedet, og kastet fra seg drapsvåpenet. Politiet knytter nå 22-åringen som i februar ble siktet og fengslet, men løslatt igjen, til drapet gjennom våpenet, og sekken som ble funnet på stedet.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Lindeberg-drapet er fortsatt den eneste uløste drapsgåten fra 2015, skriver Dagbladet. Men ni måneder etter drapet gjorde politiet et uventet gjennombrudd. En nå 22 år gammel norsk-eritreer fra Oslo ble pågrepet og siktet for medvirkning til overlagt drap på Aslam. Etter to måneder ble han løslatt, men siktelsen er opprettholdt.

Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sa til Dagbladet onsdag at 22-åringen nå er knyttet til saken gjennom fingeravtrykk på våpenet, en halvautomatisk pistol, en Intratec Scorpion kaliber 22, som ble funnet ved en gangvei ved siden av blokka, og sekken som ble funnet på stedet. Kraby mener også at 22-åringen ikke var alene om drapet.

Fingeravtrykk

Forklaringen på hvorfor politiet har brukt så lang tid på å finne eieren av våpenet, skal være at norsk-eritreeren ikke var en kjenning av politiet, og at de ikke hadde verken fingeravtrykk eller DNA fra ham fra før. Men da politiet sikret seg 22-åringens fingeravtrykk i forbindelse med et slagsmål, fikk de treff med prøvene som var tatt av sekken og våpenet, får Dagbladet opplyst.

I avhør skal mannen ha erkjent at sekken tilhørte ham, men at han ikke vet hvordan den havnet på åstedet. Denne forklaringen fester ikke politiet lit til. Vitnene på stedet har bare observert én gjerningsmann, og han ble sist sett løpende forbi en container rett nedenfor der skytevåpenet ble funnet, om lag 100—150 meter fra åstedet.

Bestillingsdrap?

– Mener dere dette er et bestillingsdrap?
– Vi mener i hvert fall at det ikke er et tilfeldig drap, sier Kraby.
Den drepte 40-åringen, Aslam, kom selv i politiets søkelys da han i 1997 ble dømt til åtte års fengsel og fem års sikring for å ha skutt og forsøkt å drepe tre menn han kjente i løpet av fire veldig dramatiske timer. Den gang ble han etterlyst og omtalt som «Oslo-desperadoen». Mulig hevn er fortsatt en av politiets hovedteorier.
– Det er informasjon som er sentral for oss, sier politiadvokat Kraby.

Politiet har avhørt alle de tre ofrene som ble forsøkt drept på 90-tallet og personer som har tilknytning til dem. Politiet har ikke klart å knytte noen av de fornærmede den gang til drapet på Aslam. 

Offiserspistol

Shazad Aslam jobbet som T-banefører og var bosatt på Lindeberg. Han ble dømt for tre overlagte drapsforsøk i 1996. Dette var ikke en gjengkonflikt. Han forklarte under rettssaken i 1997 at han hadde hørt stemmer i hodet som ba ham hevne det han følte hadde vært mobbing og latterliggjøring.

I løpet av to og en halv time kjørte han mellom tre forskjellige adresser i Oslo og skjøt tre forskjellige menn i ryggen med en gammel offiserspistol fra annen verdenskrig. Han var ikke blitt dømt igjen etter at han slapp ut fra soning den gang. Tvertimot stiftet han familie, fikk tre barn og begynte å jobbe som t-banefører. – Han er en rolig og snill mann, sier en slektning til Dagbladet. Av dommen fra 1997 framgår det at han hadde hatt hevntanker mot de tre mennene han skjøt, på grunn av opplevelser i ungdomsårene. Han kjente alle tre. 

Dommeren beskrev det som tvangstanker. Rettspsykiaterne mente han ikke var sinnssyk verken på domstidspunktet eller gjerningstidspunktet.

Skutt i ryggen

Han brukte fire forskjellige leiebiler i forbindelse med drapsforsøkene. Den første mannen ble skutt i nakke og rygg ved Tveita-senteret i Oslo. Etter drapsforsøket kjørte han til Teisen, hvor han skiftet leiebil. Derfra kjørte han til Peppes Pizza på Brynseng, og ventet på det neste offeret.

Han hjalp ham med å lesse varer, og ventet mens mannen kjørte ut pizza. Da han kom tilbake og lesset inn varer igjen, ble mannen skutt i ryggen og låret. Etter drapsforsøket kjørte Aslam til Statoil-stasjonen på Brynseng, hvor han hadde nok en leiebil. Der skiftet han til taxiuniform, og avtalte å møte det som skulle bli det tredje skuddofferet. De møttes i krysset Ekeberg-veien/Konowsgate, hvor de pratet. Etter at de avsluttet samtalen fulgte Aslam etter, og skjøt ham i ryggen og låret.

Dette innlegget er allerede blitt lest.5704.ganger

Legg inn en kommentar