Carlsen reiste kjerringa i VM-innspurten, men gullet glapp..

UTSPILT:ARMAGEDDON?: ARMAGEDDON?: Etter mandagens superraske remis-spill i New York blir det omspill med hurtigsjakk på verdensmesterens 26 års dag. Om de to kamphanene ikke avgjør i hurtigsjakk eller lynsjakk går det mot det såkalte Armageddon-spillet, som sjakkverden aldri har sett i en VM-turnering.. (Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK)

UTSPILT: Magnus Carlsen ble nesten utspilt under tirsdagens andre parti i VM i hurtigsjakk i Doha. Onsdag ga han opp etter bare 23 trekk i første parti, reiste kjerringa med fire strake seire, men endte med bronsje. Her et situasjonsbilde fra VM i New York i november.. (Foto: Mads Nyborg Støstad, NRK)

Carlsen ga opp etter bare 23 trekk i første parti på VMs siste dag – vant parti to, tre, fire og fem, endte med bronse..

(Publisert tirsdag 27.desember 2016 kl. 16.12, sist oppdatert torsdag 29.desember kl. 01.21)

Magnus Carlsen avsluttet VM i hurtigsjakk med fire strake seire, men gullet glapp likevel. Den råsterke avslutningen sikret likevel elleve poeng totalt og VM-bronse for Carlsen, som var regjerende verdensmester i disiplinen. 

Medaljen smakte nok uansett godt etter det sure åpningstapet som fikk Carlsen til å skrike ut i sinne, samt ruskete spill mot antatt svakere motstandere underveis i Doha.
– Jeg skal være fornøyd sånn som det har gått. Det var ikke noe gøy å se at det bare ble bronse etter at jeg vant den siste. Men jeg kan ikke klage, sier Carlsen til NRK.

Da hadde han nettopp slått Shakriyar Mamedjarov fra Aserbajdsjan i VMs siste parti, men måtte likevel se den eksentriske Vassilij Ivantsjuk fra Ukraina ta VM-gullet, mens Alexander Gristsjuk tok sølvet.
– Det er bare å gratulere Ivantsjuk. Hvis det er noen jeg unner suksess, så er det han. Han har vært en klassespiller i 30 år. Han fortjener virkelig dette, sier Carlsen.

Revansjelysten

Sjakkesset fra Lommedalen er nå revansjelysten foran VM i lynsjakk, som starter torsdag. – Generelt er jeg fornøyd med bronse. Det er greit ettersom jeg lå så dårlig an. Jeg gjorde så greit jeg kunne. Jeg kommer forhåpentligvis enda sterkere tilbake i lynsjakken, sier Carlsen.

VM-bronse til tross, det så meget mørkt ut etter det sjokkerende tapet for Anton Korobov i onsdagens første parti. Carlsen lå godt an til seier, men gjorde en overraskende tabbe og røk på et nederlag. Det likte han svært dårlig og skrek i sinne inne i loungen sin – slik at hele hallen i Doha hørte det.
– Ja, jeg var ikke veldig fornøyd. Men jeg visste ikke at det var så lytt her, sa Carlsen med et smil.

Horribelt. Helt horribelt, sa Magnus Carlsen..

Magnus Carlsen ga opp allerede etter 23 trekk mot ukraineren Anton Korobov i det første partiet på tredje og siste dag, onsdag, i hurtigsjakk-VM. Dermed startet det verst mulig for den norske verdensmesteren på mesterskapets siste dag, skrev Dagbladet.

– Det er horribelt. Helt horribelt, sa Magnus Carlsen til NRK etter det mislykte partiet.
Etter 16 trekk hadde Magnus  opparbeidet seg et klart forsprang mot Korobov i det første av de fem gjenstående partiene om VM-tittelen i hurtigsjakk. Men så gjorde han et par merkelige trekk og mistet hele forspranget.

Nå svetter han

– Jeg tror han rett og slett ble for ivrig. Nå svetter han, verdensmesteren, kommenterte NRK-ekspert Torstein Bae. – Hvis dette ender med tap, er det et av de dårligste partiene Magnus har spilt i dette mesterskapet.

Korobov imponerte stort første dag med fem strake seire. Andre dag gikk det noe mer trått. Han tapte for Levon Aronian og Shakhriyar Mamedyarov. Men han står likt med Carlsen på sju poeng. Det er en annen ukrainer som leder. Vassilij Ivanchuk har åtte poeng foran den siste dagen.
Magnus Carlsen er presset og har egentlig ikke råd til å tape med hvite brikker mot Korobov. Trolig er hans eneste mulighet til å vinne gullet i VM nå at han vinner samtlige fire gjenstående partier, skriver VG.

Var veldig sint

Et dronningtrekk fra Magnus Carlsen ga nordmannen en klar fordel over inderen Santosh Gujrathi Vidit i parti nummer to onsdag. Pila til Stockfish likte utviklingen til Magnus og sendte verdien opp til 15,9 etter det 42. trekket. Inderen kjempet mot klokka og mot den norske verdensmesteren. Det ble for tøft, skrev Dagbladet. Etter 44 trekk gikk «pila» rett i taket til over 100 prosent.

Inderen kjempet alt han kunne for å unngå tap. Men presset til Carlsen var beinhardt hele veien. Carlsen var tilbake i sitt ess og tynte motstanderen i filler. – Jeg var veldig, veldig sint etter første partiet. Å stå vinnende etter åpningen, og så tape som en stein, er veldig teit, sa han til NRK etter parti to.

Nå er medaljesjansen der

Magnus Carlsens motstander i parti tre, russiske Alexander Riazantsev, ble tvunget til å tenke i lengste laget. Russeren kom i tidsnød og var etter hvert nødt til å ta raskere trekk. Det gjorde russeren bedre enn ventet. Men han havnet i en såkalt trekktvangsituasjon, slik at uansett hva russeren gjorde så ville det bli til det verre. Etter 62 trekk ga russeren opp kampen mot den suverene nordmannen.
– Det var ikke veldig bra. Men motstanderen spilte solid. Nå er medaljesjansen der, sa Magnus Carlsen etter dette partiet.

Mye vil avgjøres i det fjerde partiet når Magnus Carlsen møter Ian Nepomnjasjtsji som leder sammenlagt. Vinner Magnus Carlsen dette partiet står de to likt foran det siste partiet. Taper Carlsen er det over. Ender det i remis, er det mest sannsynlig ikke godt nok til at nordmannen forsvarer sin VM-tittel. Dette er Magnus Carlsen klar over og startet partiet mot Nepomnjasjtsji på en aggressiv måte, skriver Dagbladet.

Et klart overtak

Magnus Carlsen spilte helt opp mot sitt beste i dette avgjørende fjerde partiet. – Han spiller alltid best mot de beste, sa Torstein Bae i NRK-studio.
– Det lover godt, men det er en helt uavklart stilling, sa Torstein Bae etter 18 trekk. Stockfish-pila hadde vippet over på nordmannens side. Carlsen tilrev seg et ganske klart overtak med en såkalt bondefordel. Åpningstaktikken hadde vært vellykket.

Slik gikk det tirsdag:

– Det hele var bånn i bøtta. Bare rot og tøys. Men det ble seier, sa Magnus Carlsen til NRK etter det tredje partiet tirsdag i VM i hurtigsjakk, mot europamesteren, russiske Dmitri Jakovenko (33). I tirsdagens fjerde parti ventet den tredoble verdensmester og tittelholder i lynsjakk, russeren Alexander Gristsjuk (33).

– Magnus må stå i mot angrepsbølgene fra Gristsjuk. Greier han det, kan han slå til i sluttspillet, sa Torstein Bae i NRK-studio etter at Grisjtsjuk hadde satt i gang offensiven. Det fikset den norske tittelholderen, skrev Dagbladet. Pila vippet så vidt over på svart side etter det 17. trekket.
Torstein Bae mente etter det 18. trekket at de russiske angrepssjansene var brukt opp.

Ikke fornøyd

Carlsen avsluttet dagen med remis mot VM-favoritten Levon Aronian. I partiet før ble det seier mot den regjerende lynsjakk-verdensmesteren Aleksander Grisjtjuk.
– Det var litt surrete. Jeg burde egentlig stått helt fint, men jeg rotet meg bort litt. Jeg tror det aldri var noen krise, men det var han som førte partiet, oppsummerer Carlsen overfor NRK.
Han er tålelig fornøyd med at han klatret fra 10. til 8. plass i løpet av dagen.

– Det er greit nok, men jeg har ikke råd til å gå bort så mye poeng. Sånn sett var det ikke ideelt, men jeg er på skuddhold. Alt er mulig, sier Carlsen.

Bra resultat

NRKs sjakkekspert Torstein Bae er imidlertid mer positiv.
– Dette var et bra resultat. Vi kunne selvsagt håpet på mer, men han hadde to svarte partier mot slutten mot Grisjtjuk og Aronian, som er to av de store stjernene. Han har absolutt et bra utgangspunkt foran siste VM-dag. Han er fortsatt med i gullkampen, sier Bae.

Kampen mot  Dmitri Jakovenko i det tredje partiet tirsdag var avgjort etter det 52. trekket. Da fikk Magnus Carlsen to dronninger. Men han var altså slett ikke fornøyd med eget spill etter seieren over Jakovenko.
Carlsen hadde fått tildelt hvite brikker igjen for femte gang på åtte partier. Russeren er altså europamester. Han har også vært helt oppe på femteplass på verdensrankingen.

Tabbe i 33. trekk

Magnus Carlsen åpnet forsiktig. Men ganske tidlig satte han i gang en sjansepreget offensiv. Det var helt tydelig at den norske verdensmesteren gikk for seier, skriver avisa. Jakovenko gjorde et svakt trekk da han trakk dronningen ned til e4 i det 28. trekket. Da spratt «pila» med ett opp på en bondefordel.

Jakovenko gjorde et nytt trekk som grenset til en tabbe i det 33. trekket og mistet et tårn. Plutselig gikk «pila» bananas til over 100 prosent i favør Magnus Carlsen. Men like etter gikk pila ned til nøytral stilling igjen. Magnus Carlsen gikk for ny dronning med en bonde i det 52. trekket. Da var det hele avgjort.

Magnus Carlsen ble satt under knallhardt press mot Vasilij Ivantsjuk i tirsdagens andre parti. Etter ganske få trekk var det bare for Magnus Carlsen å kjempe for å komme inn i en remis-situasjon.

«Veldig dårlig»

– Magnus er nesten blitt utspilt i dette partiet, sa Torstein Bae i NRK-studio. Ivantsjuk spilte kontrollert og ga nordmannen ingen sjanser. Ukraineren fikk fullt gjennomslag for sin angrepsstrategi. Carlsen kjempet både mot klokka og en svært godt forberedt motstander.

– Jeg var veldig dårlig. Men Ivantsjuk spilte veldig bra, sa Magnus Carlsen til NRK rett etter partiet.

Dagbladets sjakkekspert, Einar Gausel, har følgende regnestykke som skal bety at Magnus Carlsen forsvarer sin mestertittel i hurtigsjakk.
– Han kan avgi to til to og et halvt poeng. Da havner han på 11 eller 11,5 poeng. Det bør holde til seier, sier Gausel.

Bedrøvelig

Carlsen åpnet bedrøvelig på mesterskapets første dag, mandag, med et høyst overraskende tap og en remis i de to første partiene.
– Magnus burde ha vunnet det partiet han tapte. Han åpnet rustent og lite konsentrert. Men det kan virke som han trengte den vekkeren, sier Gausel.
Etter et halvt poeng på to partier så Carlsen nettopp ut til å våkne. Han vant tre strake partier. Selv om motstanden var middels, fikk han vist litt av sitt potensiale med et par trekk ut av intet for to av motstanderne.

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.527.ganger

Legg inn en kommentar