«Skandale», skriver NRK: Lime-saken sju måneder forsinket, til en pris av minst 150 millioner kroner

MENNESKEHANDEL: Sajid Hussain (38), her fotografert i forbindelse med et intervju han ga til Aftenposten i 2012, og hans bror Sajjad Hussain (37), var avisbud på Tøyen som tenåringer. I september ble begge brødrene og deres foreldre arrestert, mistenkt for å være hovedmenn bak tidenes største norske menneskehandelsak. Her utenfor det som blir ansett for å være hovedkontoret, en unnselig Lime-filial i Jens Bjelkes gate..(Foto: Signe Dons/Aftenposten)

MENNESKEHANDEL: Sajid Hussain (38), her fotografert i forbindelse med et intervju han ga til Aftenposten i 2012, og hans bror Sajjad Hussain (37), var avisbud på Tøyen som tenåringer. I september 2014 ble begge brødrene og deres foreldre arrestert, mistenkt for å være hovedmenn bak tidenes største norske menneskehandelsak. Her utenfor det som blir ansett for å være hovedkontoret, den unnselige Lime-filialen i Jens Bjelkes gate, som har stått tom helt til seint nå i høst da den åpnet igjen med nye eiere og nytt navn.. (Foto: Signe Dons/Aftenposten)

«Tiltalen er helt urimelig lang», sier forsvarsadvokat Mette Yvonne Larsen..

Rettssaken om menneskehandel og økonomisk kriminalitet knyttet til den nedlagte dagligvarekjeden Lime er i ferd med å bli en skandale i norsk rettsvesen, skriver NRK i dag, med NTB som kilde. Tirsdag starter prosedyrene, sju måneder forsinket og med en foreløpig prislapp på mer enn 150 millioner kroner.

Rettssaken mot de 13 tiltalte i Lime-saken skulle etter planen ha vært avsluttet til sommeren. En av norsk politis største etterforskninger hadde allerede før den startet i retten 20. januar kostet politiet 70 millioner kroner, viste en kartlegging Dagens Næringsliv gjorde i februar. Siden da har kostnadene løpt time for time.

– Jeg tror dette er siste gang påtalemyndigheten fremmer en så omfattende tiltale for retten i en samlet sak. Mange småposter kunne med hell vært strøket, men her skal jo alle de deltakende kontroll-etater synliggjøre sin viktighet, og da må det gå galt, sier advokat og forsvarer for den hovedtiltalte Sajjad Hussain, John Christian Elden, til NTB.

STENGT: Lime-butikker over hele østkanten var stengt kort tid etter politirazziaen i 2014. Her fra butikken i Jens Bjelkes gate, der avis-stativ med den dagens aviser fortsatt, to måneder seinere, i november, sto rett innenfor døra. Det ingen av kundene i Jens Bjelkes gate visste var at den unnselige filialen var hovedkvarter for tidenes største norske menneskehandelring, skrev Aftenposten. I januar 2016 står butikklokalene fortsatt tomme.. (Foto: Bjørn Bratten)

HYGGELIG HANDEL: Lime-butikker over hele østkanten var stengt kort tid etter politirazziaen i 2014. Her fra butikken i Jens Bjelkes gate, der avis-stativ med den dagens aviser fortsatt, to måneder seinere, i november, sto rett innenfor døra. Det ingen av kundene i Jens Bjelkes gate visste var at den unnselige filialen var hovedkvarter for tidenes største norske menneskehandelring, skrev Aftenposten. Høsten 2016 har butikken åpnet igjen med nye eiere.. (Foto: Bjørn Bratten)

Urimelig lang tiltale

– Tiltalen er helt urimelig lang, og alle postene skulle aldri vært fremmet i samme sak, det er en kjempebelastning for de tiltalte at saken må forsette neste år, sier advokat Mette Yvonne Larsen som er forsvarer for en annen av de 13 tiltalte.

I alt 31 advokater, 28 forsvarere og tre bistandsadvokater får hver måned utbetalt 200.000 kroner hver gjennom en à konto-ordning fra Oslo tingrett. Når prosedyrene er unnagjort like før jul, vil de ha mottatt godt over 70 millioner kroner.

– Vi har brukt lang tid, og ja, dette blir dyrt. Men jeg mener prinsipielt at det har vært viktig å kjøre denne saken for retten og at det vil betale seg i framtiden, sier statsadvokat Geir Evanger til NTB.

Han framholder at saken hittil er unik i rettsvesenet og at den reiser både strafferettslige som konkurransemessige spørsmål.

Butikkene preget av kriminelle handlinger

– Noen av butikkene i denne kjeden har vært så preget av kriminelle handlinger at hele omsetningen må være å anse som utbytte fra straffbare handlinger. Det er et spørsmål som aldri har vært prøvd før, sier Evanger.

Tirsdag starter prosedyrene i saken, de vil pågå i fem uker fram mot jul. Deretter må partene regne med å vente helt til neste høst før det foreligger en dom.

Dette innlegget er allerede blitt lest.546.ganger

Legg inn en kommentar