Riksadvokaten støtter Spesialenhetens henleggelse av politiskudd-saken på Grønland i fjor

SOMALISK KVINNE SKUTT: En stor folkemengde samlet seg bak sperringene etter skyteepisoden i Breigata på Grønland fredag. Mange vitner er svært skeptisk til at politiet valgte å skyte kvinnen, som ifølge vitner skal ha brukt kniven hun bar til å fjerne tyggegummi i oppgangen der hun vasket, og at kniven aldri var i bnærheten av barnet hun skal ha forsøkt å knivstikke.. (Foto: Aftenposten/Marte Christensen)

SOMALISK KVINNE SKUTT: En stor folkemengde samlet seg bak sperringene etter skyteepisoden i Breigata på Grønland i september i fjor. Mange vitner var svært skeptisk til at politiet valgte å skyte kvinnen, som ifølge vitner skal ha brukt kniven hun bar til å fjerne tyggegummi i oppgangen der hun vasket.. (Foto: Aftenposten/Marte Christensen)

«Politibetjent A handlet i tråd med den trening han var gitt..», skrev Spesialenheten i juni..

(Publisert 1.juni 2016 kl. 20.23, sist oppdatert lørdag 30.juli 2016 kl. 12.53)

Riksadvokaten har nå konkludert med at skuddet som ble løsnet av en politibetjent mot en kvinne med somalisk bakgrunn, med en kniv i hånden, den 18. september i fjor, var nødvendig. Situasjonen oppsto da politiet gikk til aksjon etter å ha blitt oppringt fra en person som sa han hadde hørt at en kvinne med kniv ville drepe barnet sitt.

Denne uka sa Riksadvokaten seg dermed enig med Spesialenheten for politisaker som har etterforsket politiets handlemåte. I juni henla Spesialenheten saken mot politimannen som skjøt med konklusjonen «intet straffbart forhold anses bevist».

«Spesialenheten kan ut fra omstendighetene ikke se at politibetjent A kan bebreides for at han handlet i tråd med den treningen han var gitt i å takle en direkte konfrontasjon med person med kniv,» skrev Spesialenheten i henleggelsesvedtaket.

Politiet rykket ut etter meldinger om at kvinnen fektet med en kniv foran en åtte år gammel gutt. Kvinnen ble siktet for drapsforsøk for dette. I ettertid ble siktelsen utvidet til også å gjelde forsøk på vold mot tjenestemann, siden hun også skal ha agert med kniven mot politiet.

Sprikende vitneutsagn

Vitner mediene snakket med mente politiet lett kunne tatt kniven fra kvinnen, i stedet for å løsne skudd. I vedtaket fra Spesialenheten heter det at det er sprikende opplysninger fra personer som var vitner til hendelsen.

Les også: Datteren tør ikke la seg avhøre av politiet – moren vekket av kunstig koma
Les også: Politiskuddet på Grønland: Trebarnsmora fengslet for fire uker
Les også: Ny politiversjon: Kvinnen ble skutt fordi hun «agerte mot politiet..»

Politibetjenten som løsnet skudd mot kvinnen har forklart i avhør at «nå er det hun eller meg, eller mine tjenestemakkere, eller kan hun finne på å gå på gutten igjen», før han fyrte av.

Kvinnens bistandsadvokat Odd Ivar Aursnes Grøn har nylig fått avgjørelsen fra Spesialenheten.
– Jeg må nå gå gjennom vedtaket med min klient og vurdere om vi skal klage på avgjørelsen eller ikke, sier Grøn til NRK.

«Belastende mediedekning»

Advokat for politibetjenten som skjøt, Jens-Ove Hagen, sier at hans klient naturlig nok er fornøyd med avgjørelsen.

– Spesialenheten legger til grunn min klients forklaring og observasjoner han gjorde før han gikk til det skrittet å skyte. Han har hele tiden ment at han gjorde det riktige og det har han nå fått bekreftet. Ifølge Hagen har politibetjenten opplevd mediedekningen som belastende.
– Han har opplevd etterforskningen som ryddig, men har hatt problemer med tendensiøse skriverier i mediene den første tiden etter hendelsen, sier Hagen.

Ikke grunnlag for straff

Sjef for spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, sier til NRK at de ikke fant grunnlag for straffereaksjon mot politibetjenten.
– I en straffesak skal mistenkte bedømmes ut fra sin oppfatning av den faktiske situasjonen under handlingstidspunktet. Det som har kommet frem i etterforskningen har ikke gitt grunnlag for å sette hans oppfatning av situasjonen til side, sier Presthus.

Dette innlegget er allerede blitt lest.1347.ganger

Legg inn en kommentar