Oppdatert: Byrådet lover ishall til en halv milliard på Jordal..

NYE JORDAL til 2018: Drømmen om OL i Oslo i 2022 tok en brå slutt, nå vil Norges Ishockeyforbund søke om VM i Ishockey i 2020 i stedet. Men da må Jordal Amfi bygges helt om. Planene ble oversendt Plan- og bygningsetaten denne uka (juli 2015), og slik ser den nye arenaen ut. For anledningen er taket løftet av, for å vise hvordan det ser ut innvendig.. (Ill: Kultur og Idrettsbygg, Hille Melbye Arkitekter)

NYE JORDAL til 2018: Drømmen om OL i Oslo i 2022 tok en brå slutt, nå vil Norges Ishockeyforbund søke om VM i Ishockey i 2020 i stedet. Men da må Jordal Amfi bygges helt om. Planene ble oversendt Plan- og bygningsetaten i juli 2015, og slik ser den nye arenaen ut (Nytt bilde i april 2016)… (Ill: Kultur og Idrettsbygg, Hille Melbye Arkitekter)

Ei uke før kommune-valget kom pengene, høsten 2018 serieåpner Vålerenga i den nye hallen..

BYRÅDSLEDER: Stian Berge Røsland er skuffet over OL-nei, men lover å gjennomføre OL-prosjektene som er blitt utviklet, selv om det ikke blir noe Oslo.OL i 2022.. (Foto: NRK)

BYRÅDSLEDER: Stian Berge Røsland var skuffet over OL-nei, men har lovet å gjennomføre OL-prosjektene som er blitt utviklet, selv om det ikke blir noe Oslo-OL i 2022.. (Foto: NRK)

(Publisert onsdag 1.oktober 2014 kl. 19.50, sist oppdatert 7.september 2015 kl. 10.43)

Det ble ikke noe vinter-OL i Oslo i 2022, men anleggene er underveis. Først i løypa ligger ishockeyhallen som skal overta etter Jordal Amfi, skrev osloby høsten 2014. Planene ble oversendt Plan- og bygningsetaten denne uka, gravemaskinene rykker inn på nyåret 2017, og i september 2018 serieåpner Vålerenga i splitter ny hall på Jordal.

Shampo: Sinnssykt deilig

Men helt fram til ei uke før kommunevalget høsten 2015 var finansieringen i det blå. Da rykket det sittende byrådet ut i TV2 med løftet om å stille med en halv milliard kroner til et nytt Jordal Amfi.
– Dette er en sinnssykt deilig nyhet for oss. Det er noe vi absolutt må ha for å klare oss videre og for å utvikle oss, sa avtroppende Vålerenga hockey-trener Espen «Shampo» Knutsen.
– Dette er ikke bare viktig for Vålerenga, men også for Oslo og hele Norge at vi kan ha en storstue her i Oslo, sa Knutsen.

Gledens dag

– Dette er en gledens dag, sier Jan Tore Kjær i Vålerenga Hockey i fjor høst, før altså finansieringen var i boks.
– Vi har jobbet med det i 20 år, endelig ser det ut til at vi kan flytte ut av verdens eldste ishockeyarena – i hvert fall var det ingen av de 47 andre lagene som deltok i Champions League som hadde eldre hall enn oss, sa Jan Tore Kjær.

Men høsten 2018 er den gamle Amfi’n historie, og den nye hjemmebanen til Vålerengas iskrigere er klar for første dropp.

Avløsning med ukjent pris

Nå skal altså Nordens første kunstisbane få avløsning. Av en hall med 5.500 tilskuerplasser, delvis i to plan,  og et energiforbruk på én million kilowattimer i året – hvis det blir solceller på taket, mens dagens hall brenner av 4,5 millioner.

– Vi skal ikke bruke ny teknologi, men vi har tenkt lurt, fått hjelp og skal utnytte den eksisterende bedre, sier Eli Grimsby, direktør i Kultur- og idrettsbygg.

– I forhold til OL-planen reduserer vi tilskuerkapasiteten med 500 og VIP-arelaene, og vi bruker mye, mye mindre av uteområdene. En opprusting av dem ligger også inne i planene, blant annet skal vi åpne Hovinbekken gjennom området, sier Grimsby, som i mars 2016 vil vite hva hallen vil koste. Men det vil handle om et tresifret millionbeløp som ikke begynner med 1.

Det står om livet

For Vålerenga Hockey står det om livet.

– Ja, det kan du faktisk si. Uten ny hall tror jeg klubben sakte men sikkert ville dødd ut, sier Kjær.

Oslos Byrådsleder Stian Berger Røsland var skuffet over at Høyres stortingsgruppe ikke anbefalte å gi statsgranti til OL i Oslo. Men kommunen ønsker likevel å gjennomføre planene for å utvikle byen fram mot 2022 og etterpå, sa Røsland på en pressekonferanse i oktober i 2014.

– Mitt utgangspunkt er at planene for samferdselsprosjekter, byutviklingstiltak og idrettsanlegg som er blitt utviklet gjennom Oslo2022-prosessen, skal realiseres. Med et OL ville alt ha vært ferdig til 2022, men nå vil noe ta litt lengre tid, sa Røsland.
– Noe av det første vi går løs på, er å sikre en ny hall på Jordal. Der er arbeidet godt i gang og Oslo kommune vil fortsette den positive dialogen vi har med Vålerenga om dette, sa byrådslederen.

Står klar til 2017?

Leder i Oslo Idrettskrets, Norvald Mo, håpet på pressekonferansen at Jordal Amfi kan stå ferdig til 2017.
– Jeg har dårlig erfaring med slike prosesser, men er det stor nok vilje, og alle planprosesser går raskt, skal det være mulig, sier Mo til Dagsavisen. VIF-direktør Jan Tore Kjær var skuffet etter OL-nederlaget, men ser likevel lyst på framtida.

Disse OL-prosjektene går videre:

Her er lista over OL-prosjektene byrådet vil gå videre med også uten OL, slik byrådslederen ramset dem opp på pressekonferansen onsdag: Utvikling av områdene Breivoll, Kjelsrud, Økern og Ulven. Stubberud, ishockey, transformert til flerbrukshall. Ny hockeyhall på Jordal. Skøytehall på Valle Hovin. Treningshall for ishockey på Mortensrud. Skianlegg, aktivitetspark tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne på Grønmo. Utvidelse av dagens anlegg på Grefsenkollen. Planfrie T-bane-kryss på Vindern og Slemdal, og oppgraderinger på T-bane-nettet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.23189.ganger

Legg inn en kommentar