Østkantliv: En helt ny side – og et jubileum!

BJØRVIKA: Sentrale deler av østkanten har utviklet seg nærmest eksplosivt siden starten på bloggen. Her fra Trelastgata i barcoden, med Kunsthall Oslo som en av leietakerne.. (Foto: Bjørn Bratten)

BJØRVIKA: Sentrale deler av østkanten har utviklet seg nærmest eksplosivt siden starten på bloggen. Her fra Trelastgata i barcoden, med Kunsthall Oslo som en av leietakerne.. (Foto: Bjørn Bratten)


Velkommen til splitter ny Østkantliv-side!

Den som forventer champagne, ballonger, ostekake og gratis jorda rundt-billetter til den flinkeste bloggleseren vil dessverre bli skuffet. Men denne sommeren, hvor vi forlengst har rundet 150.000 visninger siden starten i august 2008, har vi faktisk noen godbiter å by på, nemlig en helt ny side — og et jubileum!

NORDBY-SØSTRENE: Historien om Søstrene Nordbys suksess på Tøyen Torg ligger som nummer tre på lista over de mest leste historiene på Østkantliv siden starten.. (Foto: Bjørn Bratten)

ØSTKANTFOLK: Historien om Søstrene Nordbys suksess på Tøyen Torg har i lange perioder ligget på topp på lista over de mest leste historiene på Østkantliv siden starten.. (Foto: Bjørn Bratten)

(Sist oppdatert 19.november 2013)

Velkommen til Nye Østkantliv! Innholdsmessig er det den samme gamle bloggen du ser, — alle de drøyt 1000 innleggene er med på lasset, men presentasjonsmessig er den nye siden som du ser på nå langt mer velutviklet, og først og fremst mye mer oversiktlig. Synes vi. Eller hva mener du? Legg inn din kommentar i bånn av denne historien..!

Mest lest

Her ser du fyldige henvisninger til hele ti av de siste oppslagshistoriene på første side, sammen med to sidespalter som kan by på notiser, blogg-historiske gullsaker, lister over ukas og månedens — og tidenes — mest leste saker her på Østkantliv-bloggen, arkiv over hele bloggen ordnet månedlig, kalender, kommentar-oversikt osv..

Mange sier at den nye versjonen av Østkantliv ser mer ut som en nettavis, noen entusiaster nevner New York Times, og det er nok også slike storaviser som har vært modellen for denne malen som vi har tatt i bruk, som kalles Magazine Basic og er hentet fra WordPress.

RADIKALT: Tøyen Torg står foran en radikal opprustning..? (Ill.: DTZ)

RADIKALT: Tøyen Torg står nå foran en radikal opprustning..! (Ill.: DTZ)

Østkant-stoffet

Østkanliv tar ikke mål av seg til å bli noen storavis, det er fortsatt det lokale østkant-stoffet som skal prege Østkantliv, men det er lov å mene at den svimlende utviklingen av de sentrale indre øst-områdene, som i Bjørvika, og nå også den kommende opprustningen av Tøyen-området, gjør at østkantstoffet er i ferd med å sette et langt bredere avtrykk i samfunnsdebatten generelt — og byutviklingen spesielt. Østkanten er det nye Sentrum, var det en som sa. Det ligger mye i det, etter at hele Bjørvika- og Lambda-debatten har  tatt veien fra notisrundene til førstesidene i løpet av bare et par snaue år.

Utpressingsgrep

Selv bortgjemte og bortglemte Tøyen er nå i ferd med å tre inn i bevissthetsfæren til flere enn de som bor der, ja, helt inn i byrådskontorene på Rådhuset. Selv om det måtte rene utpressingsgrep til for å få det til å trenge gjennom de tette skottene av fordommer og nedsnøddhet hos sentrale politikere og opinionsskapere.. 

ØSTKANTFOLK: Ibrahim (8) ræppet sin egen tekst på hagefesten på Tøyen Torg i fjor sommer og toppet dermed lista over fjorårets kulturbegivenheter på bloggen på nyåret.. (Foto: Bjørn Bratten)

ØSTKANTFOLK: Ibrahim (8) ræppet sin egen tekst på hagefesten på Tøyen Torg i fjor sommer og toppet dermed lista over fjorårets kulturbegivenheter på bloggen på nyåret.. (Foto: Terese Bratten, Østkantfilm)

Denne utviklingen kan du etterspore om du vil gå inn i de nye arkivboksene under logoen for å drive litt arkeologi i det østkantlivet som har utspilt seg de fem åra vi har vært i virksomhet. Så hvordan skal Østkantliv utvikle seg fremover? 

Bloggavis — dugnadsavis..

Rent redaksjonelt er Østkantliv den samme, vi vil fortsatt oppfatte oss som et eksperiment i den norske medie-floraen, og blir produsert av stort sett bare én ulønnet person, så dette er altså en slags dugnadsvirksomhet, selv om ikke mange er med på dugnaden. En ønsket utvikling kunne jo være at flere var med på å dra lasset..

. Utover at vi utseendemessig kan minne om amerikanske nettaviser, er vi spesielt inspirert av The Huffington Post, bloggavisa som har rendyrket den spesielle miksen av mainstream nyhetsreportasjer med hyppig bruk av nyheter fra andre medier med rause sitater, i kombinasjon med egne eksklusive nyheter — og skarpe kommentarer — for det området vi ønsker å dekke.

Begrepet bloggavis er et ganske nytt fenomen i den norske avisfloraen. I vårt tilfelle beskriver det bare en nettavis som benytter seg av den spesielle blogg-måten å ordne siden på, hvor nye historier generelt legger seg på toppen av siden og skyver gamle historier nedover.

Fem års jubileum med web-tv

Helt spesielt denne sommeren blir fem års jubileet for opprettelsen av bloggen den 9.august 2008, som vi feirer med en helt ny og spennende variant: web-tv. Mange aviser har allerede drevet med dette en stund, noe er ganske vellykket, andre saker ikke så velegnet for videofortellinger. Noen ganger vil man savne den skriftlige fortellingen.

KAMPSPORT:

KAMPSPORT: Videoen om Fatima Pintos kampsportsenter i Kolastadgata 1, åpnet for Østkantliv web-tv på Østkantliv-bloggen. Fatima i midten her. Videoene i serien Østkantliv web-tv har vist seg å være overmåte populære. Oppfølgingsvideoen om ruinparken i Klosterenga fikk 1400 besøk, altså unike brukere, det første døgnet etter offentliggjøring og ligger nå rundt 10.000 visninger, på toppen av listene over de mest sette historiene på bloggen.. (Foto: Bjørn Bratten)

Men til vårt bruk her på mini-lokalplan kan video, med levende bilder, gi en spesiell, nesten eksplosiv effekt, siden det handler om ting som skjer i vår umiddelbare nærhet. Åpnings-videoen fra Fatima Pintos nye kampsportsenter i Kolstadgata 1 er et godt eksempel, mener vi, på hvordan en sentral nyhetssak omkring opprustningen av Tøyen-området så og si starter med to entusiaster med et kampsportsenter, som kan være et mulig alternativ for å lære mestring og trygghet, kanskje særlig for mange utsatte og usikre minoritetsungdommer. 

Mobil- og iPad-lesere

Ett av de tydeligste grepene vi ellers har gjort i de korte månedene siden vi startet nye Østkantliv i begynnelsen av mai, er at vi har samlet begge sidespaltene på høyre side. Det har vi gjort av den enkle grunn at både på mobiltelefoner og lesebrett leses bloggen fra venstre til høyre. Siden man regner at hver tredje leser på nett- aviser og blogger er en mobil- eller brett-leser er det avgjørende at de viktigste nyhetene ligger først, derfor har vi lagt dem til venstre. For resten av oss som ikke leser bloggen på mobilen, spiller det jo strengt tatt ingen rolle hvor sidespaltene ligger. Nå er bloggen grovt sett redigert slik at du får nyhetene til venstre, listene over de mest leste historiene i midtspalten og historikken, altså gull-historiene, ligger til høyre, altså sist når du leser med mobiltelefon.

BJØRVIKA: Barcoden har vært utskjelt gjennom snart fem år her på bloggen, og nå ligger den der.. (Foto: Bjørn Bratten)

BJØRVIKA: Barcoden har vært utskjelt gjennom snart fem år her på bloggen, og nå ligger den der. Om noen få år dukker Lambda opp på landtungen i forgrunnen til venstre.. (Foto: Bjørn Bratten)

Raskt voksende kulturfenomener

Østkantlivs formål er altså fortsatt å drive journalistikk på kultur og nyheter her på østkanten. I og med operaens plassering i Bjørvika, avgjørelsen nå i mai om plasseringen av Munch-museet, også i Bjørvika, åpenbart i form av den omstridte Lambda-blokka — og den omfattende opprustningen av Tøyen Torg og hele resten av Tøyen-området, pluss oppveksten av en raus flora av kunst-museer i Grønlands-området og ellers på en stadig mer vital østkanten, ser vi et glassklart behov for en kontinuerlig dekning av et utall med raskt voksende kulturfenomener. Hvorvidt denne blogg- og dugnadsavisa kommer til å vokse, vil være et spørsmål som bare fremtiden kan besvare. Gratulerer med dagen, sier vi og gratulerer oss selv med veien så langt. Fremtiden kommer som kjent allerede i morgen..

Bjorn-Tenerife675x900Med vennlig hilsen fra Bjørn Bratten, red. Østkantliv

Dette innlegget er allerede blitt lest.12683.ganger

1 comment for “Østkantliv: En helt ny side – og et jubileum!

  1. Egil
    10 mai 2013 at 22:26

    – – og nå funker det mye opplegget bedre for oss som bruker Escape, men det går raskere på Chrome!

Legg inn en kommentar