Redaktøren gir seg: Østkantliv er historie – samtidshistorie..

FØRST PÅ ØSTKANTLIV: En anmeldelse av Coen-brødrenes film "No country for old men", med Josh Brolin i hoverollen som gal våpenfantast, – var det første innlegget på Østkantliv for åtte og et halvt år siden. Siden lest av 19641 lesere på Østkantliv.. (Foto: Filmweb)

FØRST PÅ ØSTKANTLIV: En anmeldelse av Coen-brødrenes film «No country for old men», med Josh Brolin i hoverollen som gal våpenfantast, – var det første innlegget på Østkantliv for åtte og et halvt år siden. Filmanmeldelsen er siden lest av 19641 lesere på Østkantliv. Nå, 1665 Østkantliv-innlegg seinere, kunngjør Østkantliv-redaktør Bjørn Bratten, som har vært eneste skrivende medarbeider siden starten, at han kaster inn håndkledet. (Foto: Filmweb)

«Journalistikk fungerer best når det skjer i et kollektiv», sier den avtroppende redaktøren..

(Publisert fredag 20.januar 2017 kl. 06.41, sist oppdatert mandag 20.mars 2017 kl. 14.24)

Kultur- og nyhets-blogg/avisa Østkantliv passerte i løpet av morgen- og formiddagstimene onsdag 15.mars 200.000-merket for antall unike brukere siden et nytt bloggsystem ble lagt inn 3.mai 2013. Nå, en snau uke seinere, melder Østkantliv-redaktør Bjørn Bratten at han kaster inn håndkledet etter åtte og et halvt år i redaktørstolen.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN, avtroppende Østkantliv-redaktør

– Det er noe som heter å gi seg på topp, og det gjør jeg nå, sier redaktøren, som har vært avisas eneste medarbeider siden starten.
– Det har vært en strålende reise, men på ett tidspunkt må jeg ta høyde for at dette har vært et journalistisk eksperiment.

– Det har vært over alle forventninger vellykket, men i lengden gir det ikke mening å utgi et journalistisk produkt som er et enmannsforetak, sier redaktøren.

– Journalistikk fungerer best når det skjer i et kollektiv, der en gruppe mennesker av begge kjønn og i alle aldre samarbeider. Dessuten koster journalistikk penger, og når et gratisorgan som Østkantliv lykkes, vil det undergrave den betalte journalistikken.

Passerte ti-millioners-merket

– Dugnads-drift er nyttig i en etableringsfase, slik mediesituasjonen er blitt nå, men på sikt må publikum vende seg til å betale for journalistikken, sier redaktøren, som nå tar ferden over til den nye Oslo-avisa Vårt Oslo:

– Østkantliv ble etablert i et forsøk på å avhjelpe den prekære avismangelen i Oslo, som nå er blitt enda verre enn det var for snaut ti år siden. Noe av årsaken er at de store Oslo-avisene anser seg for å være riksaviser, slik at de tar litt for lett på den lokale dekningen. Spesielt i en mediekrise som den vi opplever nå, er dette dramatisk.

Unge ildsjeler

– Når en gruppe med unge ildsjeler nå tar opp kampen med en ny, fri og uavhengig avis, i en svært kritisk situasjon for alle medier, er det litt for spennende til ikke å gjøre en innsats, sier Bjørn Bratten i sin avskjedshilsen til Østkantiv-leserne, som han oppfordrer til å følge med til den nye avisa.

Redaktørens beslutning kommer etter at Østkantliv-bloggen en gang før årsskiftet passerte det spektakulære ti-millioners-merket for antall visninger siden starten for nettstedet 9.august 2008. Pr. 20.januar i år kunne vi vise til imponerende 10.963.321 visninger, altså nesten elleve millioner visninger.
Nesten alt dette fra etter at det nye bloggsystemet ble lagt inn i 2013.

5000 unike brukere pr. måned

Det betyr en økning på nesten tre millioner visninger på de månedene som er gått siden forrige måling, 2.mai i fjor, da vi kunne vise til rundt åtte millioner visninger. Et snitt pr. dag på rundt 12.000 visninger, ifølge vår kalkulator. Med en relativ stabil frekvens det siste året på rundt 5000 unike brukere pr. måned.

Tallene er resultat av en grundig gjennomgang av nettstedets bakgrunns-statistikk, der åpningsmåneden august 2008 faktisk fortsatt kan vise til høyeste antall visninger på en måned, nemlig hele 377.600 visninger, mot mars 2015 som en god nummer to-måned, med 375.313 visninger, slik det ser ut i dag.
Det hører med til historien at Østkantliv-bloggen bare hadde totalt 150.000 visninger før vi gikk over til nytt system i 2013. Siden den gang har altså leseroppslutningen eksplodert.

Tidenes mest leste

DIKTER: Filurs, eller Hans Georg Jürgens, dikter har gjort det skarpt på Østkantliv-bloggen siden starten i august 2008.. Tegning: Filur)

DIKTER: Filurs, eller Hans Georg Jürgens, dikter har gjort det skarpt på Østkantliv-bloggen siden starten i august 2008.. Tegning: Filur)

Ikke tenkte vi den gang at selve åpningsdagen skulle bli så stor, målt i antall visninger, åtte og et halvt år etter: De fem sakene som vi la ut på åpningsdagen for Østkantliv-bloggen, 9.august 2008, hvorav hele tre var filmanmeldelser, én var en velkomsthilsen fra redaktøren, og én var en humortegning fra Filur om Rimnøden, kan i dag vise til til sammen nesten hundre tusen visninger, eller mer eksakt: 94899 visninger! På én dag!

Tidenes klart mest leste sak på bloggavisa vår er imidlertid Da Kampen ble Tøyen (188.528 visninger pr. 20.januar 2017), der Lasse Solberg fra Kampen Historielag redegjorde for bakgrunnen for påstanden om at mye av det som i dag heter Tøyen egentlig hørte til Kampen, helt fram til tiden for byggingen av Tøyen-senteret på seksti-tallet.

Tøyen-løftet

Solbergs innlegg ble holdt på et møte i regi av partiet Rødt, et møte  som har blitt stående som et slags startskudd for det som siden er blitt det vi i dag kaller Tøyen-løftet, og et møte som Østkantliv dekket med en videoreportasje.

HAGEGATA: På bildt ser vi Hagegata i 1904. Den gang, og atskillige år seinere, het dette Kampen. Midt i dette bildet ble bydelsenteret Tøyen Senter anlagt på sekstitallet. (Foto: Oslo Museum/Anders Beer Wilse 1904)

TIDENES: Her ser vi Hagegata i 1904. Den gang, og atskillige år seinere, het dette Kampen. Midt i dette bildet ble bydelsenteret Tøyen Senter anlagt på sekstitallet. Baker Nordbys bakeri, som var det eneste trehuset som fikk stå, er tredje hus i  husrekka til venstre. Videoen/saken vår om prosessen på veien mot Tøyen-senteret, slik Lasse Solberg fortalte det på et møte i regi av partiet Rødt, er tidenes mest leste/sette sak på Østkantliv, med til sammen 188.528 visninger i januar 2017.. (Foto: Oslo Museum/Anders Beer Wilse 1904)

I mars 2015 var det to teaterforestillinger som gjorde utslaget, nemlig Anne Marit Jacobsens Jon Fosse-dialog Morgon og kveld, i Hildegunn Riises regi, på Nationaltheatrets Amfiscene, der anmeldelsene er blitt lest av 128.048 personer, og Marie Blokhus innsats i Fugletribunalet Det Norske Teatret, etter Agnes Ravatnes bok, i regi av Marit Moum Aune, en sak som er blitt lest av 127.043 av Østkantliv-leserne, alt dette pr.januar 2017.

Men det er de eksklusive østkantsakene som har vært meningen med livet til denne bloggen og da er det TV-reportasjen om den mislykte ruinparken i Klosterenga og alle sakene om opprustningen av Tøyen Torg som har vært mest vellykket. Her er noen av dem:

Vei i vellinga?
Skjønnhetskur på Tøyen
Mirakelet på Tøyen
Tøyen Torg i cyberspace
Vaktskifte på Tøyen Torg
Munch: Sommer på Tøyen
Ny giv for spøkelsessenter
Restaurantspalten: Lyst på Tøyen
Nettmøte på Lyst
Da Kampen ble Tøyen
Østkantens svar på Den Røde Plass
Klart for fem ukers fest
Det går så sagflisen spruter
Klart for hagefest
Ibrahim (8), Tøyen-lyriker
Joachim og Ibrahim er snart utlært?
Mads er VJ — ikke DJ
Her er sommerferiefest-programmet
Den standhaftige bokhandleren på Tøyen
Nå finner du «Human Mote» som cocktail-bar på Tøyen Torg
Nye Tøyen Postkontor: Nå blir det nattåpent til halv fire i helgene..
Østkantfolk: Søstrene Nordby på Tøyen Torg
Norsk alt sammen da «Norð» åpnet på Tøyen Torg

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.406507.ganger

Legg inn en kommentar