Fra Ivan Bjørndalsgata til LA: Impro-Ibsen rører amerikanerne til tårer..

NESTEN-IBSEN FRA SAGENE:

NESTEN-IBSEN FRA SAGENE: Camilla Frey og Torgny G. Aanderaa fra Sagene/Torshov-teatergruppa Det Andre Teatret er på turne i USA og rører amerikanerne til tårer over sine improviserte nesten-Ibsen-stykker, skriver Aftenpostens Mari Glans fra Los Angeles.. (Foto: Ben Long)

«Improvisasjon er egentlig skuespillerens største mareritt..»

Et nytt Ibsensk drama blir til hver kveld under Oslo-teateret Det Andre Teatrets USA-turné:
– Skrekken er at du skal få jernteppe som varer i to timer, og det kan skje, sier skuespiller Camilla Frey, som til daglig står på scenen i teatrets relativt beskjedne lokaler i Ivan Bjørndals gate ved Akerselva, midt mellom Sagene og Torshov.

– Improvisasjon er egentlig skuespillerens største mareritt. Du står på en scene foran en fullsatt sal og aner ikke hva replikkene dine er, forteller Camilla Frey til Aftenpostens Mari Glans i en reportasje fra Los Angeles. Camilla er del av denne improteatergruppa som for tiden er på turne i USA.
Hver kveld finner de på nye teaterstykker, fra lettbente komedier til Ibsen-aktige tragedier, som blir mottatt med jubel i storbyer som San Francisco og LA.

Imponerende

– Hvor mange kjenner til Ibsen her?, spør skuespiller Nils Petter Mørland (41) og ser utover publikum som har tatt turen til Impro Theatre i det hippe nabolaget Los Feliz i LA. Halvparten av hendene fyker i været.
– Så mange? Det er imponerende! smiler Mørland, før han og kollegene Camilla Frey (35) og Torgny G. Aanderaa (40) tar fatt på kveldens forestilling som har navnet «Almost Ibsen».

I løpet av den timen de har sammen med publikum, improviserer de en Ibsensk tragedie. Denne kvelden handler det om et ekteskap som går i oppløsning, men alle forestillingene er forskjellige. Ibsens ånd ligger imidlertid alltid over stykkene, som tar for seg livet, døden og kjærligheten.
Skuespillerne stjeler aldri replikker fra de originale verkene, men bygger gjerne opp dramatikken på samme måte som Ibsen gjorde.

Publikum gråter

– I hans stykker har tragedien som regel allerede skjedd, den skal bare frem i lyset. Forestillingene kretser derfor ofte rundt en person som kommer utenfra og peker på noe som er galt, forklarer Aanderaa, når Aftenposten møter trioen i Los Angeles.

– Vi vil jo at det skal være så nær Ibsen som mulig, og innimellom gråter folk av forestillingene våre, legger Frey til.

Denne kvelden i LA flyter forestillingen av gårde uten tårer, men publikum er synlig engasjert i tragedien som utspiller seg på scenen. Om man ikke hadde visst bedre, ville man tro dramaet var nøye planlagt og ikke funnet på der og da.

Nesten ordentlig teater

Så er det også litt av poenget. Siden oppstarten for fem år siden har Det andre teateret, som siden 2010 har sjarmert sin tallrike tilhengerskare med slagordet Nesten som ordentlig teater, bare litt morsommere, ønsket å distansere seg fra det publikum tradisjonelt sett forbinder med improvisert teater, eksempelvis TV-program som «Minus manus» og det man kaller teatersport, hvor korte sketsjer dominerer.

– I stedet prøver vi å kombinere det beste fra tradisjonell impro og klassisk teater, forteller Frey.
I et land som USA, hvor humor og impro er to sider av samme sak, blir publikum ofte positivt overrasket over denne tilnærmingen. Mørland bekrefter at de har fått mange gode tilbakemeldinger etter å ha spilt for flere hundre mennesker på ulike prestisjetunge scener i løpet av turneen.

Dette innlegget er allerede blitt lest.503.ganger

Legg inn en kommentar