Østkantfolk: Rolf Hansen, kryssordmester, 70 år..

FEIRET AV SINE EGNE: Kryssordmester Rolf Hansen ble feiret av kollegene for sine 40 år i jobben i januar 2009. Seks år seinere, 26.februar 2015, feirer han sin 70 års dag.. (Begge fotos: Bjørn Bratten)

Jubilanten, kryssordkongen

(Publisert 28.januar 2009 kl. 12.29, oppdatert torsdag 26.februar 2015 kl. 13.55)

Han har sin egen fanklubb. Knapt noen i media, kjendis eller ikke, får mer fan-post. Rolf Hansen kan knapt kalles kjendis, men alle kryssord-løsere kjenner ham.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

– Det lengste ordet jeg har laget noen gang var på 47 bokstaver, sier han stolt. – Det var riktignok en dobbeltside, i et påskebilag for noen år siden.

Tabloidavisa Dagbladets lørdagsbilag, Magasinet, kan takke Hansens lørdagskryssord for svært mye av sin popularitet. Huset skjelver ved tanken på at han en dag kan finne på å legge ned sin kryssordløsertusjpenn..

 

Den tidligere arkivmed-arbeider er berømt og beryktet for sine sinnssvake ordsam-menstil-linger. Hatet og fryktet, elsket og, ja, beundret.

Men så er han bare en ganske alminnelig, hyggelig fyr fra Ammerud.

Det er tilstrekkelig å gå til ukas utgave for å finne eksempler på hans ord-ekvilibrisme: ”Domsavsigelsesfasilitet” for noe så enkelt og tilforlatelig som ”Rettssal”. Eller ”Damplokomotivførerhjelpemann” for ”Fyrbøter”.

Den røde plass

– Jeg ble født på Bekkelaget, men da jeg var fire år flyttet vi til en tomannsbolig på Ammerud. Huset var knallrødt, så stedet ble kalt Den røde plass på folkemunne.

– Naboen var lege og han reddet livet mitt en gang da jeg fikk et svært og tungt tørkestativ av solid jern i hodet som fireåring. Han reparerte skaden.

– Noen ville mene at dette kan ha bidratt til din litt spesielle sans for bisarre ordsammenstillinger?

– Det kan jo kanskje ha flyttet litt på noen små, grå, ja.

Studenterliv

Etter en tidlig erkjennelse om at et studenterliv på Blindern ikke var noe for ham, og en kort karriere som bibliotekar-vikar og bokpakkepakker i Velferdskontoret for handelsflåten, fant Hansen en dag, på den første mandagen i 1969, seg selv som jobbsøker hos arkivleder Mari Evenrud i Dagbladet.
Da kom den legendariske redaktøren Roald Storsletten forbi, skar gjennom alt utenomsnakk som vanlig, og spurte:
– Kan De begynne på mandag, Hansen?
Og slik ble det.

I går ble Rolf Hansen, de siste åra bosatt på Sagene, feiret av sine kolleger i havnelageret for 40 år i jobben i avishuset. Da han begynte på arkivet for førti år siden lå opplaget rundt 100.000 daglige eksemplarer. I dag er det tilbake på det samme nivået etter å ha vært oppe i det dobbelte og vel så det i mange år.
– Så du kan si ringen er sluttet, sier Hansen.

_bb/

Dette innlegget er allerede blitt lest.33774.ganger

1 comment for “Østkantfolk: Rolf Hansen, kryssordmester, 70 år..

  1. 20 juli 2012 at 21:35

    Rolf Hansen har ingen kryssordløsertusjpenn. Han har en kryssordmakertusjpenn. Det er jeg som har kryssordløsertusjpenn (rød), Han er en viskelærsfabrikantfavorittsponsorpioner.

    Hilsen Egil

Legg inn en kommentar