Opposisjonen ber regjeringen gripe inn i situasjonen ved mottaket på Tøyen

DOKUMENTERER: Barnefamiliene får komme inn, mens andre slippes inn puljevis når politiet har kapasitet. Mohsan Raja har sammen med opptil et tjuetalls venner stått utenfor mottaket på Tøyen i snart to uker for å hjelpe og støtte flyktningene. Raja tar bilder og video for å dokumentere situasjonen.  (Foto: Mohsan Raja/Skjermdump)

DOKUMENTERER: Barnefamiliene får komme inn, mens andre slippes inn puljevis når politiet har kapasitet. Mohsan Raja har sammen med opptil et tjuetalls venner stått utenfor mottaket på Tøyen i snart to uker for å hjelpe og støtte flyktningene. Raja tar bilder og video for å dokumentere situasjonen. (Foto: Mohsan Raja/Skjermdump)

Justisministeren: Arbeidet med å finne nye lokaler er høyt prioritert..

(Publisert lørdag 26.september 2015 kl. 09.28, sist oppdatert torsdag 1.oktober kl. 00.08)

– Syke folk og barn sitter fremdeles ute i høstværet. Bare frivillige gjør at dette ikke går helt galt nå. Det er helt unødvendig, for dette var en varslet situasjon. Regjeringen har bygd ned mottakskapasiteten og ikke oppbemannet og opprettet flere registreringssteder i tide. Erna Solberg må nå gripe inn og sikre styring og handlekraft i den akutte situasjonen.

Det sier SVs stortingsrepresentant Karin Andersen til Aftenposten om situasjonen ved Politiets Utlendingsenhets mottakssenter på Tøyen, der en gruppe med frivillige nå på natterstid er mer eller mindre alene om å støtte og hjelpe flyktningene som kommer i hundrevis til mottaket. Opposisjonspolitikere som Karin Andersen og arbeiderpartiets Jan Bøhler mener nå regjeringen må gripe inn.

Bekymret

Stortingsrepresentant Jan Bøhler var utenfor mottaket på dagtid mandag denne uka.

Se intervju med Mohsan Raja her

– Jeg blir bekymret fordi det var veldig mange som satt utenfor og hadde ventet veldig lenge, og noen blir sittende ute på natten også. De har veldig dårlige forhold når de blir sittende på betongplassen der, sier Bøhler.

– Jeg synes det blir litt feil at det ikke er mer grunnleggende gode løsninger. Det er fint at folk stiller opp, men i det lange løp kan man ikke basere seg på frivillighet. Nå blir det kaldere utover høsten, og det er ikke et holdbart sted. Man kan ikke la folk sitte der, sier Bøhler.

Mangler mat, overnatting og akutt helsehjelp

– Arbeiderpartiet ber regjeringen ta på alvor bekymringsmeldingene som blant annet er kommet fra Røde Kors om at flyktningene som kommer til mottaket på Tøyen mangler tilgang på mat, overnatting og akutt helsehjelp mens de venter på å bli registrert. Vi forutsetter at regjeringen snarest gjør det som er nødvendig for å rette opp forholdene, og at ansvaret for å håndtere situasjonen blir tydelig plassert, sier Jan Bøhler til Aftenposten.

Samme dag stilte han et spørsmål til Anders Anundsen i Stortingets spørretime, om Anundsen vil bruke av de nye 300 millionene regjeringen bevilger til flyktningetiltak til å forbedre situasjonen på Tøyen.

«Ikke egnet»

Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i sitt svar til Bøhler at økningen i asylsøkere har utfordret hele det norske mottakssystemet, inklusive ankomstregistreringen hos PU. Han minner om at regjeringen har foreslått å øke bevilgningen for 2015, blant annet for å styrke registreringsarbeidet med tilsammen ekstra millioner.  

Han sa videre at PUs kontorlokaler ikke er dimensjonert eller egnet til å ivareta behovene som har oppstått med dagens ankomstbilde, og at arbeidet med å finne nye lokaler er høyt prioritert. UDI og PU sier at det arbeides med å finne erstatning for PU på Tøyen, men at det foreløpig ikke er noen konkrete planer for hverken tid eller sted.

Dokumenterer situasjonen

Etter klokka 21 er det bare Mohsan Raja og et tjuetalls venner som står igjen utenfor mottaket med telt, liggeunderlag, varm te, kjeks og litt klær til flyktningene som venter i kø på å bli registrert. Raja har to barn og egen bedrift, og har stått 13 netter på rad til halv tre-tre om natta. I begynnelsen sto han alene, men etter hvert har det blitt en gjeng med rundt 20 frivillige.

– Poenget er at gruppen er der så lenge det er folk ute, for å prate litt med dem og gi dem noe å varme seg på. De har vært på flukt og er veldig redde. Jeg leste om at flyktninger sov ute, og jeg selv sto litt ute den natten, og da frøs jeg. Så jeg tok en tur ned, sier Raja.

Også Røde Kors-frivillige

Noen frivillige fra Røde Kors er også til stede, men det er ifølge Raja ikke nok. Han forteller, og har tatt opp video av at de henter og bringer folk til Legevakten, fordi det ikke alltid er andre som kan gjøre det.

– Natt til torsdag møtte vi en jente på 14–15 år fra Eritrea. Hun frøs og trengte helsehjelp. Frivillige ga henne mat og pledd. Så ble vi spurt om å kjøre henne til legevakten, forteller Raja. – Jeg gjør det gjerne, men både politiet og Røde Kors var der, sier han.

Ifølge Politiets utlendingsenhet (PU) er det begrenset kapasitet i vakten, og søkerne må slippes inn puljevis, men vanligvis ikke i mer enn en time. Barnefamilier og mindreårige slipper alltid inn. Registreringen stenger klokka 23, men de som kommer om natten blir registrert med navn og fulgt videre til overnatting, skriver Aftenposten.

Dette innlegget er allerede blitt lest.874.ganger

Legg inn en kommentar