Kommunen krangler om romfolk-tiltak

ROMFOLK: Ledelsen har sett seg lei på at romfolk gjør fra seg i Botanisk Hage, mens byrådet krangler innbyrdes. Her et bilde fra hovedinngangen til Naturhistorisk museum skjærtorsdag, der et tjuetalls biler med romfolk var parkert. (Foto: Bjørn Bratten)

ROMFOLK: Ledelsen på Naturhistorisk Museum har sett seg lei på at romfolk gjør fra seg i Botanisk Hage, mens byrådet krangler innbyrdes. Her et bilde fra hovedinngangen til Naturhistorisk museum skjærtorsdag, der et tjuetalls biler med romfolk var parkert. (Foto: Bjørn Bratten)

Museet innskrenker åpningstidene mens kommunen krangler..

(Publisert 8.mai 2013 kl. 08.58, sist oppdatert 9.mai klokka 09.32)

Naturhistorisk museum har sett seg lei på at Botanisk hage blir brukt som toalett av romfolk og hjemløse i området. Mange romfolk sover på østsiden av Botanisk hage på Tøyen, og det er blitt et sted hvor flere hjemløse benytter muligheten til å parkere bilene sine for å overnatte, skriver NRK.

De hjemløse gjør også fra seg i Botanisk hage, noe ledelsen i Naturhistorisk museum (NHM) er lei av. Nå vil de innskrenke åpningstidene og øke vaktholdet for å få bukt med problemet.
Kommunen på sin side krangler om hva som må skje. Byrådslederen mener kommunen gjør nok, mens miljøbyråden klager over at han ikke har hørt noe fra museet på Tøyen om forholdene.

ELVESTUEN: Byråd for miljø og samferdsel har ikke fått noen henvendelse fra museet, og vil nå ta initiativ til et møte om romfolket..

ELVESTUEN: Byråd for miljø og samferdsel har ikke fått noen henvendelse fra museet, og vil nå ta initiativ til et møte om romfolket..

Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen, er forbauset over at han måtte lese på Osloby.no at Botanisk hage vurderer å innskrenke åpningstiden fordi hagen i stor grad blir benyttet som utendørstoalett av tilreisende som bor i biler utenfor hagen.
Fra museene på Tøyen, eller Universitet i Oslo som de ligger under, har han ikke hørt noe.

– Vi hadde et møte for et par uker siden, og da ble dette problemet ikke tatt opp. Om de senere har vært i kontakt med etaten vet jeg ikke, men jeg vet at de ikke har tatt kontakt på politisk nivå, sier Elvestuen.

Vil ordne opp

– Jeg tar initiativ til et møte med Universitetet i Oslo så snart som det er praktisk mulig. Der må vi se på hva som er nødvendig for å opprettholde åpningstidene. For det er helt klart at det er en vesentlig forverring for byens befolkning med innskrenkede åpningstider for et anlegg som er et så viktig rekreasjonsområde for så mange i denne byen som Botanisk hage, sier Elvestuen.

Mange, også i bystyret, sitter med et inntrykk av at byrådet, og spesielt byrådsleder Stian Berger Røsland (H), på prinsippielt grunnlag er motstander av å legge forholdene bedre til rette for bostedsløse tilreisende. Elvestuen avviser at byrådet prinsippielt er motstandere av å gi tilreisende et toalettilbud av frykt for at flere vil strømme til.

GJØR NOPK: Byrådsleder Stian Berger Røsland mener kommunen gjør nok.. (Foto: NRK)

GJØR NOK: Byrådsleder Stian Berger Røsland mener kommunen gjør nok.. (Foto: NRK)

Gjør nok, mener byrådslederen

Stian Berger Røsland mener tiltakene kommunen har er gode nok.
– Utgangspunktet er at alle EØS-borgere kan komme til Norge, men at de må ha et sted og bo, og det er en ordning som det er gode grunner til å ha, sier Røsland om situasjonen utenfor museet. Han mener det er viktig for museumsledelsen å samarbeide med politiet.

– Vi har ikke noen spesielle tiltak, og vil ikke komme med noen ekstraordninære tiltak her, men kommunen har et godt samarbeid med politiet om å fjerne disse menneskene, og museet kan også få hjelp, sier byrådslederen.

Det var i en pressemelding tidligere i uka at museet varslet sine tiltak:

LEI: Arne Bjørlykke, direktør ved Naturhistorisk museum, mener kommunen bør gjøre mer for å avhjelpe problemene som romfolket fører med seg..

LEI: Arne Bjørlykke, direktør ved Naturhistorisk museum, mener kommunen bør gjøre mer for å avhjelpe problemene som romfolket fører med seg..

Avføring i hagen

– Problemet er at vi får masse avføring i hagen, og det er ikke særlig greit for gartnerne våre, og heller ikke for plantene, sa museumsdirektør Arne Bjørlykke. I fjor var det toaletter tilgjengelige mellom NHM og Munch-museet, men de er ikke tilgjengelige i år fordi kommunen ikke vil legitimere stedet som en overnattingsplass, skrev museet i sin pressemelding.

– Vi vil gjerne redusere tilfellene, og vi vil derfor innskrenke åpningstidene og øke vaktholdet på grunn av dette, sier museumsdirektøren. De har begrensede midler til vakthold, så derfor er den eneste løsningen å innskrenke tidene i tillegg.

Vitenskapelig

– Dette er en vitenskapelig hage som må ha en spesiell beskyttelse, og jeg synes godt at kommunen kan komme med tilbud til romfolket, men akkurat Botanisk hage er ikke egnet for dette, sier Bjørlykke til NRK. Naturhistorisk museum var Norges mest besøkte museum i 2012, med rundt 660.000 besøkende, nå håper museet at avføringsproblemene vil ta slutt.

– Det er vanskelig for våre gartnere å arbeide under slike omstendigheter, for ikke å snakke om at et det blir tråkket en del steder hvor det ikke burde tråkkes så mye, forklarer museumsdirektøren. Fra og med mandag 13. mai vil portene bare være åpne mellom 9 og 17, mens vanlig åpningstid i sommerhalvåret er 7-21 på hverdager og 10-21 i helgene. Kommunen må gjøre mer, mener museumsledelsen.

Funnsteder i den Botaniske hagen (Foto: Naturhistorisk museum)

AVFØR-ING: Funn-steder av avføring i Botanisk Hage.. (Foto: Natur-historisk museum)

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.12576.ganger

Legg inn en kommentar