De rødgrønne vil ikke bygge nytt Tøyenbad: «Brudd på ånden i Tøyenløftet», sier tidligere byråd

UMAKE PAR: Den rødgrønne byrådslederen, Raymond Johansen (Ap) og den blåblå statsråden, Sylvi Listhaug (Frp), møttes på Grønland denne uka for å diskutere hvordan de skal bidra til å løfte bydelen.. (Foto: Rolf Øhman, Aftenposten)

UMAKE PAR: Den rødgrønne byrådslederen, Raymond Johansen (Ap) og en blåblå statsråd, Sylvi Listhaug (Frp), på Grønland i forrige uke for å diskutere hvordan de skal bidra til å løfte bydelen. Uka etter kommer nyheten om at Johansen og hans venner nå vil droppe å bygge nytt gigantbad på Tøyen, slik bystyret vedtok for bare to år siden.. (Foto: Rolf Øhman, Aftenposten)

Byråd og regjering går sammen: 20 millioner kroner skal løfte Grønland

(Publisert fredag 30.september 2016 kl. 08.51, sist oppdatert og omredigert torsdag 6.oktober kl. 11.58)

For to år siden vedtok bystyret å bygge et stort, nytt bad på Tøyen. Nå slår det nye rødgrønne byrådet retrett og vil flikke på det gamle, skriver osloby torsdag. – Ikke flikke. Vi skal bygge et flott Tøyenbad, sier byråd Rina Mariann Hansen (Ap).

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

– Vi skal utvide med badeland og bedre utebad, og det blir nye tilbud til barnefamilier, mosjonister og svømmere. Men det blir nok ikke et bad i milliardklassen, sier hun.
– Bademeldingen som bystyret vedtok for to år siden, la opp til at Oslo skulle få gigantiske nye bad og legge ned de gamle, sier Hansen, som slett ikke vil rive alt og bygge nytt.

TØYENBADET: Penger til et nytt Tøyenbad skulle komme på budsjettet i 2019 i følge budsjettet som ble lagt fram i forrige. Nå er byrådet kommet på nye tanker.. (Foto: Bjørn Bratten)

TØYENBADET: Penger til et nytt Tøyenbad skulle komme på budsjettet i 2019 i følge budsjettet som ble lagt fram i forrige uke. Nå er byrådet kommet på nye tanker.. (Foto: Bjørn Bratten)

Så seint som i forrige uka la de rødgrønne fram et budsjett for neste år der det framgikk, ifølge avisreferatene, at det nye byrådet skal bruke 4,1 milliarder til idrett, blant annet til nytt Tøyenbad, og til Stovner bad og Manglerud bad som alle skulle få penger fra kommunebudsjettet i 2019 og stå ferdig i 2020 eller 2021.

Byråd Hansen er slett ikke sikker på at hun og de andre bystyrerepresentantene hadde oversikt over hva de gjorde da de vedtok at Oslo skal ha et stort hovedbad på Tøyen og tre områdebad, skriver osloby.

Slutt på fantasivedtak

– I ettertid er det blitt klart at det hovedbadet som bademeldingen går for, vil koste 1,5 milliarder – før detaljprosjekteringen har begynt. Til sammenligning vil vi i vår plan, som blir karakterisert som svært ekspansiv, totalt bruke 4,1 milliarder på idrettsanlegg av alle slag over fire år, sier Hansen, som lover at det er slutt på å fatte fantasivedtak som ikke blir fulgt opp.

– En gjennomgang vi har hatt, viser at dagens bad kan rustes opp og brukes i mange år. Vår Plan A, før prosjekteringsarbeidet begynner, er å benytte dagens bygningsmasse i stor grad. Så skal vi utvide, bygge om og bygge på. Vi har ikke detaljene i dag, men det er unødvendig å fortsette å utrede alternativer det ikke er penger til. Vi setter jo av en drøy sum, selv om vi bygger et mer tilpasset bad. Så publikum vil få et nytt badetilbud i Oslo, Tøyenbadet 2 vil være en helt annen utgave enn dagens bad, forsikrer byråd Hansen.

Ikke et anlegg for olympiske leker

– Vi vil ikke vedta å bygge nye anlegg uten at pengene er på plass. Hva vårt forslag til Tøyenbad vil koste, vet jeg ikke ennå. Men det vil bli vesentlig mindre enn 1,5 milliarder. Og det er ikke et drømmeslott. Det blir mulig å sette spaden i jorden om et par år og åpne allerede i 2020/21. Det blir et flott sentralanlegg for familier, publikum og konkurransetrening. Det blir ikke et anlegg for olympiske leker, men det blir lettere å lære å svømme, sier hun.

Guri Melby (V) var ansvarlig byråd da bademeldingen ble vedtatt. Hun er skuffet over det nye byrådet.

– For det første synes jeg det er problematisk at byrådet i et budsjett vraker et forslag som for to år siden ble vedtatt av et enstemmig bystyre etter en veldig omfattende og grundig prosess. Under behandlingen av saken plusset bystyret på med ett områdebad mer enn vi foreslo. Den gang karakteriserte Arbeiderpartiet vår bademelding som visjonsløs.

– Et nytt Tøyenbad er kanskje visjonært, men det blir fort dyrt og for stort?

– Det ville bli stort og dyrt. Men hele tanken var å bygge et bad som vil tilfredsstille fremtidens krav i en by som vokser raskt, og et bad som det ville være mulig å drive mye mer rasjonelt enn en rekke små, utdaterte bad med begrenset åpningstid. Det var et samlet bystyre enig om for to år siden da det vedtok en ambisiøs bademelding. Nå blir det en flikking på badet vi allerede har. Om det ikke er i strid med teksten i Tøyen-løftet, er det i hvert fall i strid med ånden derfra, sier Guri Melby.

20 millioner «for å unngå parallellsamfunn», sier Listhaug

Grønland har i lang tid slitt med problemer som narkosalg og slåsskamper blant ungdom. Nå legger stat og kommune 20 millioner på bordet for å løfte bydelen, skrev osloby i forrige uke, dagen etter framleggelsen av Oslo-budsjettet.

Onsdag kunne byrådet fortelle at Grønland/Vaterland får 10 millioner kroner i neste års Oslo-budsjett. Pengene skal blant annet brukes for å unngå fremvekst av parallellsamfunn i området.

Torsdag fikk Grønland enda en gladnyhet: Regjeringen vil bevilge 10 millioner til bydelen i neste års budsjett som legges fram om en uke. For en måned siden var innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) på besøk på Grønland. Der ga hun uttrykk for bekymring for utviklingen av kriminalitet i bydelen.
Torsdag var hun tilbake i bydelen og hadde samtaler med byrådsleder Raymond Johansen.

Ledigheten

– Vi har allerede lagt inn 25 millioner kroner til Tøyen og 10 millioner til Grønland. Det er bra at regjeringen kommer med disse pengene, sier byrådslederen til Osloby.
– Gjennom Groruddalssatsingen har vi sett at kriminaliteten har gått ned med 60 prosent i løpet av ti år. Politiet på Grønland har en god oversikt over det som skjer og hvem som står bak kriminaliteten her. Derfor tror vi at pengene vil være til stor nytte, sier Johansen som stolt forteller at hans farmor og far er vokst opp på Grønland.

– Ledigheten er roten til alt ondt. Noen av pengene vil nok gå til tiltak mot arbeidsledighet blant unge. Og så vil vi prøve å få enda flere barn i barnehagen. Vi har også store utfordringer i barnevernet, sier byråd Johansen som også er opptatt av at ungdomstiltaket i regi av Jobbsjansen, som staten har finansiert, får fortsette.

Vann og kloakk til øyene

Seks mil med sykkelveier, flere sykkelfelt og bilfrie gater,og Bysykkelordningen skal utvides med flere sykler og stasjoner, var andre nyheter i Oslo-budsjettet..
Rundt 1300 parkeringsplasser blir fjernet for å gjøre plass til sykkelruter, de første 390 pakeringsplassene fjernes allerede i høst.
304 millioner kroner skal brukes de fire neste årene for å rydde opp på Langøyene og det skal komme vann- og kloakkløsninger på alle de største øyene i Indre Oslofjord: Hovedøya, Bleikøya, Lindøya, Langøyene og Gressholmen, fremgår det av budsjettet.

Dette innlegget er allerede blitt lest.4608.ganger

Legg inn en kommentar