Får ikke pusse opp, skriver Aftenposten..

KORREKT?: Ikke helt pinlig korrekt oppslag i Aftenposten om Tøyen-blokkene før helga.. (Faksimile Aftenposten)

KORREKT?: Ikke helt pinlig korrekt oppslag i Aftenposten om Tøyen-blokkene før helga.. (Faksimile Aftenposten)

Pusset opp for hundrevis av millioner kroner..


Byantikvaren blokkerer oppussing på Tøyen, skriver Aftenposten i en stort oppslått artikkel på sine Osloby-sider før helga. Det er ikke helt pinlig korrekt. De utskjelte kontorblokkene har vært pusset opp for flere hundre millioner kroner de siste åra, riktignok bare innvendig.

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er fasadene som er satt på Byantikvarens gul-liste. Men gul-lista er ikke mer problematisk enn at  gårdeierne har fått godkjent rammebetingelsene hos Plan- og bygningsetaten for sin søknad om opprustning av det gårdeierne nå ønsker å kalle TøyenTorg, for 30 millioner kroner, der kommunen er bedt om å gå inn med halvparten.

DARK: Eierne av Kolstadgata vil legge til rette for hotell og forretning, men arkitektfirmaet Dark har ikke fått godkjent dette forslaget.. (Ill.: Dark Arkitekter)

DARK: Eierne av Kolstadgata 1 vil legge til rette for hotell og forretning, men arkitektfirmaet Dark har ikke fått godkjent dette forslaget.. (Ill.: Dark Arkitekter)

 Hotell og Forretning

Aftenpostens artikkel handler i hovedsak om den åtte etasjers kontorblokka Kolstadgata 1, som har stått tomt i flere år, og der arkitektfirmaet Dark ikke har fått godkjent sitt forslag til fasade-endring. Men artikkelen er skrevet og illustrert på en måte som gjør at man må oppfatte det som om den omtaler hele Tøyensenteret.

Eierne av Kolstadgata 1, Enata Eiendom, ønsker å tilrettelegge for hotell og eiendom. Kolstadgata 1 er bygd så seint som i 1980, i samme stil som resten av Tøyen-komplekset, men ligger ikke til torget, som nå altså er under oppjustering. Kolstadgata 1 har i en årrekke vært brukt av Utdanningsdirektoratet.

Torg og plasser

Bystyret vedtok før jul en sum på 15 millioner kroner til torg og plasser, men gårdeierne, med prosjektleder Anne-Lise Øien fra gårdeieren DTZ i spissen, har hittil ikke fått noen bekreftelse på at disse pengene faktisk skal gå til Tøyen Torg.

Søknaden fra gårdeierne om bidrag til opprustning ble sendt til kommunen i fjor sommer. Miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V) sa til Østkantliv i høst at det absolutt var gode muligheter for at disse pengene skulle bevilges til opprustningen på Tøyen Torg. Men formelt er det byråd for byutvikling, Bård Folke Fredriksen, som  er ansvarlig for dette området.

Opprustning i full gang

— Vi har ikke hatt noen problemer med denne søknaden, annet enn at vi har fått beskjed om at de gamle kuppel-lysene på torget ikke må røres, og så må vi gjøre noen forandringer på utformingen av det nye fontenebassenget, sier Anne-Lise Øien til Østkantliv.

TOMT: Kolstadgata 1 har stått tomt i flere år. Det står for seg selv, ikke som en del av Tøyen Torg, som nå er under opprustning.. (Foto: Bjørn Bratten)

TOMT: Kolstadgata 1 har stått tomt i flere år. Det står for seg selv, ikke som en del av Tøyen Torg, som nå er under opprustning.. (Foto: Bjørn Bratten)

Oppgraderingen av Tøyen Torg er ellers i full gang, med åpning ved påsketider av en ny sushibar, Wasabi Sushi Bar, omtalt i restaurant-spalten her på bloggen denne uka, det nye matstedet på torget, Søstrene Nordby, som åpnet med brask og bram på nyåret. Også en kaffe-bar, Yasmin, er åpnet og gir nytt liv til det slitne senteret. Dessuten jobbes det med en 400 kvadratmeters kulturscene i kjelleren under Nav-kontoret, med navnet The Töyen, og enda en restaurant oppe på Torget..

Alle venter på kommunen

En opprustning av Tøyen Torg er nærmest en historisk begivenhet som bygger på det oppsiktsvekkende faktum at gårdeierne, etter årelange krangler om det nedslitte og fraflyttede senteret, er blitt enige om en strategi for en gjennomgående oppgradering.

Nå venter alle på at kommunen skal komme med en gladmelding som kan sikre full opprustning. Tøyen-folk har merket seg den politiske krangelen i forbindelse med Munch-museets plassering, og de klare antydningene om en hestehandel..

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.5456.ganger

1 comment for “Får ikke pusse opp, skriver Aftenposten..

Legg inn en kommentar