Tøyen-løftet oppdatert: «Den hvite flukten» har snudd

TØYENSATSINGEN: Ungene på Tøyen skole er de første til å merke den berømmelige hestehandelen mellom SV og byrådet i sommer. Nå blir det gratis kjernetid for alle barn på ettermiddags- og kveldstid, og internasjonale turnstjerner hentes inn for å trene unger i turn, det blir musikkpedagog

TØYENSATSINGEN: Ungene på Tøyen skole var de første til å merke den berømmelige hestehandelen mellom SV og byrådet i fjor sommer. I fjor høst ble det gratis kjernetid for alle barn på ettermiddags- og kveldstid, og internasjonale turnstjerner ble hentet inn for å trene unger i turn. Sindre Andresen(bildet) er sjef for aktivitetsskolen på Tøyen skole..

 

Gratis kjernetid på aktivitets-skolen har gjort susen..

(Publisert 5.desember 2013 kl. 00.35, sist oppdatert tirsdag 10.juni 2014 klokka 11.44)

96 prosent av elevene går nå på gratis aktivitetsskole på Tøyen skole, mot 20 prosent i fjor høst, skriver Aftenposten. 20 av elevene som er skrevet inn til høsten har norske navn, på en skole som har en minoritetsandel på 98,6 prosent..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

I fjor høst begynte 45 barn på Tøyen skole. Denne høsten anslår skolen at det kan bli rundt 100. Den «bussingen» ingen snakker om, av unger som kjøres til vestkantskoler av foreldre, er i ferd med å avta.

SVs gruppeleder i bystyret, Marianne Borgen, som hestehandlet seg til Tøyen-løftet, gleder seg over endringene.

— Men det vi ser på Tøyen, kunne byrådet begynt med før. De begynte sammen med Tøyenløftet, men de kunne satt inn disse tiltakene for flere år siden, sier Marianne Borgen.

Det var ved skolestart i fjor høst at Tøyensatsingen startet for ungene på Tøyen skole, med gratis kjernetid på aktivitetsskolen og i løpet av høsten også gratis aktiviteter på kveldstid.
Så inviterte kommunen til en
idédugnad vi aldri har sett maken til på disse kanter, og satset 200.000 kroner på oppstartfest nå i april..

Lambda-avtalen

De første konkrete resultatene av den såkalte Tøyensatsingen, som igjen er en følge av det som ble kalt Lambda-avtalen i sommer, begynner altså langsomt å manifestere seg i det vi kan kalle Tøyen-samfunnet:

  • Halv pris på Tøyenbadet for elever fra Tøyen skole ble innført allerede ved skolestart i fjor høst.

  • Fra oktober ble det gratis kjernetid på ettermiddagen for alle barn fra første til fjerde klasse.

  • På nyåret startet et tilsvarende tilbud på kveldstid for elever fra femte til sjuende klasse, alt gratis.

  • Den 26.april var det full oppstartsfest for Tøyensatsingen på Tøyen Torg.

Turn, dans, drama og musikk

I løpet av desember og januar lanserte Tøyen Aktivitetsskole turn, drama, dans og musikk ved siden av de tradisjonell aktivitetene fra den gamle skolefritidsordningen, som aktivitetsskolen het tidligere, forteller lederen for aktivitetsskolen, Sindre Andresen, til Østkantliv.

Alle aktivitetene er altså gratis og ledes av utdannede trenere/ instruktører, noen også med internasjonal erfaring. En av trenerne er slovakiske Maria Homolová  som selv deltok som utøver i London OL i fjor for Slovakia og holder et nivå langt over det vi er vant til å se i Norge, ifølge Andresen. Hun har lang trenererfaring og trener jevnlig turninteresserte osloboere på idrettshøyskolen.

Les også: De knuser Tøyen-myter..

Norske Sarina Erntsen er utdannet innen dramapedagogikk og fortellerkunst ved NTNU i Trondheim. Sarina har i tillegg skrevet flere lærebøker i dramafaget og har lang fartstid som instruktør for ulike dramagrupper for barn.

VM-mester i discodans

På dansefronten har Aktivitetsskolen inngått et samarbeid med Norges danseforbund og tilbyr forskjellige typer dans gjennom året. I de første dansetimene stiftet barna bekjentskap med verdensmester i discodans, Øyvind Gulli.
Utover året kom også kjente fjes fra blant annet gruppa «Tabanka Crew» og andre godt utdannede trenere til Tøyen, forteller Sindre Andresen.

Aktivitetsskolen har også ansatt musikkpedagogen Håkon Oftung, som har bachelorgrad i musikk fra Norges Musikkhøyskole og erfaring med kor, band og gitarundervisning. Han tilbyr barna gitarkurs, samt musikk- og sangaktiviteter på alle trinn. Målet er å gi ut noen låter på cd som barna kan få med seg hjem.

Vil snakke med alle

I følge Andresen er dette bare starten på hva barna på Tøyen kan vente seg. Nå ønsker de å knytte til seg flere aktører og gjerne lokale organisasjoner som kan berike det ukentlige tilbudet.
—Vi er interessert i å snakke med alle som har noe å tilby barna på Tøyen, sier Andresen.
— Om den lokale fotballklubben, cricketklubben eller husflidslaget ønsker å hjelpe oss med å skape et mangfold som gjenspeiler lokalbefolkningen i Gamle Oslo, så skal vi strekke oss langt for å møte dem med åpne armer.
— Hvis vi kan hjelpe de lokale foreningene med å nå frem til barna, så de blir interesserte i deres aktiviteter er det bare hyggelig, og en stor gevinst for alle parter, sier Andresen.

 Hvordan kan dine drømmer for Tøyen komme til uttrykk på gatefesten på en måte som gjør at andre kan se og forstå hva du ønsker for området?, heter det på Tøyensatsingens nettside.

 

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.39800.ganger

Legg inn en kommentar