Oppdatert: Øya blir Tøya..

ØYA: Årlig med rundt 85.000 besøkende i Middelalderparken. I 2014 kommer de til Tøyenparken.. (Foto: Superunion)

ØYA: Årlig med rundt 85.000 besøkende i Middelalderparken. I 2014 kommer de til Tøyenparken.. (Foto: Superunion)

Enda et løft for Tøyen-området..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Oppdatert lørdag 10.mai 2014 klokka 18.05

Hva skjer med Tøyen når Øyafestivalen flytter fra Middelalderparken til Tøyenparken i august 2014, — når Jernbaneverket starter arbeidet med Follobanen i grunnen under Middelalderparken?

Øyafestivalen, som startet i 1999, de første to årene riktignok på Kalvøya i Sandvika, har nok allerede bidratt til å gjøre brede  og toneangivende ungdomsgrupper oppmerksom på østkanten, på en god måte.

 Stormfulle dager

I 2014 kommer altså Øya i fire stormfulle dager til Tøyenparken med sine rundt 85.000 besøkende — 15-16.000 pr. dag. Til et kultur- og parkområde som knapt savner sidestykke i byen, og som faktisk kan tilby minst like stor plass som festivalen har i Middelalderparken nå, og større enn det området ved Frognerparken som i årevis har gitt plass til en annen betydelig norsk konsert-suksess: Nowegian Wood.

85.000 blir litt av en økning fra søsterfestivalen Miniøya, som har vært arrangert i Tøyenparken med rundt 12.000 besøkende over to dager i juni de siste fire åra, med stor suksess.

Tøyen-områdets park- og friarealer består ikke bare av den svære Tøyenparken med tilhørende området rundt Tøyen-badet, og Munch-museet og sirkustomta, der et nytt og moderne veksthus til en halv milliard kroner er planlagt. I samme område ligger andre park- og kulturområder som den svære Botanisk Hage og det store museums-området tilknyttet Naturhistorisk Museum.

A WALK IN THE PARK: Slik foestiller planleggerne seg Øyafestivalen i Tøyenparken.. (Ill.: Superunion)

A WALK IN THE PARK: Slik forestiller planleggerne seg Øyafestivalen i Tøyenparken.. (Ill.: Superunion)

Bynært

— Vi er veldig glade for at vi fikk muligheten til å bruke Tøyenparken. Det er det eneste stedet som er såpass bynært at vi kan beholde størrelsen og profilen på festivalen, sier pr-sjef Jonas Prangerød til Aftenposten.

— Her kan vi ha like mange scener som i Middelalderparken når vi tar i bruk sirkustomta og fotballbanene, sier Prangerød.

— Øya skal være en bynær festival. Herfra kan man komme seg lett ned til sentrum og alle samarbeidsklubbene og helårsarrangørene som holder til der. Tøyen er også et knutepunkt for kollektivtrafikken med alle T-banelinjene som stopper rett her nede, sier han. Så hvem er det som kommer?

I mai 2014 er det meste av programmet på plass. Her er et utdrag: Outkast, Queens of the Stone Age, The National, Röyksopp & Robyn, Todd Terje, Janelle Monáe, Thomas Dybdahl, Highasakite, Nene Cherry, Stein Torleif Bjella, Neutral Milk Hotel, John Hopkins, Mac Demarco, Clean Bandit, Slowdive, King Midas, Little Dragon, Angel Olsen, Bill Callahan, Blood Orange, Jonathan Wilson, Mayhem, Emilie Nicolas..

Tøyen Torg

På Tøyen Torg er det nok fortsatt stillstand i den planlagte opprustningen av det nedslitte senteret i august, men allerede nå er det økt aktivitet med nye restauranter, og flere kommer i månedene etter festivalen. En kraftig tilstrømming av et ungt konsertpublikum i noen hektiske sommerdager vil gi økt liv til senteret — og vil ytterligere bidra til å sette Tøyen på kartet etter dramaet om plasseringen av Munch-museet.

Aftenposten skriver at Munch-museet, som trolig blir liggende på Tøyen i overskuelig framtid, nå vurderer hvordan de skal innrette seg praktisk i forhold til Øyafestivalen. Skal de gå inn i festivalen for fullt og la seg plassere innenfor gjerdene på konsert-området?

Superentusiastisk

— Vi er superentusiastiske og veldig glad for å ønske Øya til Tøyen. Vi er veldig positive til alt som skaper liv på Tøyen, sier informasjonsmedarbeider på Munch-museet, Bård Hammervold, til Aftenposten. Tusenvis av festivalfolk skremmer ikke dem. De vil ha festivalfolket innenfor dørene. Unge voksne med kulturinteresse er akkurat det publikumet de vil ha.

Det er ennå ikke klart hvor mye plass Øya kommer til å ta, men de vil trolig legge beslag på området fra Tøyenbadet ned mot Munch-museet og sirkustomten, pluss fotballbanen bortover mot Økernveien. Årets festival varer fra 6. til 10.august.

Øya kan komme tilbake til Middelalderparken tidligste i 2017, men da med et dobbelt så stort areale, etter at Jernbaneverket har ryddet opp etter Follobanen-gravingen.

Dette innlegget er allerede blitt lest.21143.ganger

Legg inn en kommentar