Tøyen Torg: Håp om snarlig løsning på opprustnings-floka, men..

FLOKA LØSER SEG?: En endelig forhandlingsløsning nærmer seg i floken mellom gårdeierne og kommunen om opprustningen av selve torggolvet. Nå vil kommunen ta med inn i sluttprosjekteringen de innspillene som kommer fra Byverkstedet, som har satt preg på torget siden førjulsstria.. (Foto: Bjørn Bratten)

PLANKEBYEN: En endelig forhandlingsløsning ser ut til å nærme seg i floken mellom gårdeierne og kommunen om opprustningen av selve torggolvet. Men sosialblokka, den mørke blokka i skyggen til høyre i bildet, som for lengst er fraflyttet, kan bli stående tom, i uoverskuelig framtid?.. (Foto: Bjørn Bratten)

Men «sosialblokka» kan bli stående tom – i årevis..?

Nå er det lysning i tunnelen, eller håp i hengende snøre, om man vil, på Tøyen Torg. En endelig forhandlingsløsning mellom kommunen og gårdeierne synes nær når det gjelder opprustningen av selve torggolvet. Men på Tøyen er det aldri langt til neste floke som må løses:

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

«Sosialblokka», den mørke bygningen i skyggen til høyre på vårt bilde, som allerede har stått tom i snart to år, kan bli stående tom på ubestemt tid, etter at det er klart at Studentsamskipnaden i Oslo har trukket seg fra avtalen om å overta eiendommen, visstnok fordi de syntes prisen var for høy.

Høye Tøyen-priser

Kilder som Østkantliv har snakket med antyder at taksten for to år siden var rundt 40 millioner, og at eiendomsprisene på Tøyen nå stiger kraftig.
En helt ny takst som skal være gjort i disse dager skal være oppe i 65 millioner. Mange frykter nå at det verste kan skje, at plutselig høye Tøyen-priser kan føre til at denne blokka midt på torget skal bli stående tom.

En av eierne, Trond Tveit, som forvalter næringsdelen i eiendommen Hagegata 28/30, sier til Østkantliv at han synes det er synd at Studentsamskipnaden nå har trukket seg. Han forteller at seksjonering av boligdelen av eiendommen er i gang, slik at kommunen kan komme i gang med salget.

Hva betyr dette for deg og de andre eierne?

– Det er jo ikke noe hyggelig at det står tomt. Det betyr noe for hele senteret at det kan bli ordnete forhold, om det blir småbarnsforeldre eller studenter som flytter inn her, sier Tveit.
– For oss som eiere betyr det egentlig ikke så mye, det er jo bra at vi fikk bort sosialboligene, som skapte mye bråk. Det jeg minst av alt ønsker er at det nå skal gå tilbake til den gamle ordningen, sier Tveit.

Opprustningsplanen

Samtidig ser det ut til at det kan gå mot en løsning når det gjelder opprustningen av torget, fire år etter at gårdeierne satte seg ned og ble enige om en opprustningsplan for det nedslitte og fraflyttede torget. 

– Vi er fortsatt i forhandlinger med gårdeierne, forhandlingene har pågått det siste året, men nå ser det ut som dette skal løse seg og at vi skal lande en samarbeidsavtale mellom kommunen og gårdeierne, sier en optimistisk Per Gunnar Eklund, kommunens mann i samarbeidskomiteen for utviklingen av torget, til Østkantliv.

Men klok av skade våger ikke Eklund seg med noe tidsperspektiv for når det nye torget kan stå ferdig.

100 dager

– Hvis vi bare snakker om legging av nytt dekke på torggolvet regnet vi rundt 100 dager bare for nytt dekke, men om vi gjør som vi nå har tenkt, og trekker inn innspill vi har fått fra Byverkstedet, som har stått for de midlertidige prosjektene som vi har sett utvikle seg på torget siden før jul, er det uklart hvor lang tid det kan ta, da blir det snakk om en helt annen timeline, sier Eklund.

– Det betyr at vi må ta en runde med en ny prosjektering, og det er veldig vanskelig nå å si hva det kan bety tidsmessig, sier Eklund, som bekrefter at en del elementer er klare: Fontenen skal bort, det blir rød teglstein på golvet, lysarmatur skal skiftes, det skal legges opp nye strømpunkter, bygges nye bymøbler, som benker, grøntanlegg.

Før snøen faller..

Som sagt, denne gang får vi ikke Eklund med på noen tidsangivelser: I fjor på denne tida sa han «før snøen faller». Skal vi tippe nyåret 2017? Så er vi inne i et valgår, også.

I mellomtiden suser det og går på Tøyen Torg. Mye er nå gjort i forhold til fasader og baldakiner. Den aller nærmeste tiden er det kulturen som vil stå i sentrum. Torsdag 31.mars, rett over påske, åpner «Biblo», ungdomsbiblioteket nede i det svære bomberommet under Nav-lokalene, og 18.april åpner nye Deichmann på Tøyen,  i to romslige etasjer. Gratulerer.

Allerede nå kan du gå ned i undergangen ved Coop og titte inn på alle de morsomme sakene som skjer på ungdomsbiblioteket. Vi skulle gjerne ha vist noen bilder, men foreløpig er det ingen pressebilder å få. Her skal man satse på den store overraskelses-effekten.

Dette innlegget er allerede blitt lest.4746.ganger

Legg inn en kommentar