Østkantliv web-tv: Områdeløft-festen satte Tøyen på hodet..

(Video: Terese Bratten, Teerec Produksjon)

Tusenvis av mennesker krydde rundt på torg og parkeringsplass..

(Publisert 25.april 2014 kl. 15.01, sist oppdatert med video torsdag 1.mai 2014 kl. 22.00)

Kolstadgata ble stengt, parkerings-plassen, som Tøyen-kampanjen og mange andre ønsker å ha fjernet, ble til scene og festområde med matservering og taler og musikk, skolegården ble også festplass, og på Tøyen Torg var det loppemarked og masse annet spennende.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

Les også: Tøyen-ungene først ut med Tøyen-løftet
Les også: Kommunen kjøper sosialboliger for én milliard

KAOS/SUKSESS: Aldri så vi parkeringsplassen så full av folk, bilene var for noen timer fortrengt av menneskemengden og artistene og lokale hip hop stjerner som Tøyen-baserte Cezinando dominerte på den nybygde scenen.. (Foto: Bjørn Bratten)

KAOS/SUKSESS: Aldri så vi parkeringsplassen så full av folk, bilene var for noen timer fortrengt av menneskemengden og artistene og lokale hip hop stjerner som Tøyen-baserte Cezinando dominerte på den nybygde scenen(se video).. (Foto: Bjørn Bratten)

Det mange på Tøyen kanskje håpet på denne dagen var nyheter om opprustningen av Tøyen Torg. Prosjektlederen for gårdeiernes opprustning, Anne-Lise Øien i finanskonsernet DTZ, har foreløpig vært taus om tidsplan og start-tidspunkt. Heller ikke i dag kom det noen slike nyheter.

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn kommentaren din i kommentarfeltet nederst i denne saken..

 

YESS: En stor triumf for Tøyenkampanjen da Kolstadgata ble stengt for gjennomkjøring i dag. Måtte det bli gjennomført som et permanent prosjekt.. (Foto: Bjørn Bratten)

YESS!: En stor triumf for Tøyenkampanjen da Kolstadgata ble stengt for gjennomkjøring i dag. Måtte det bli gjennomført som et permanent prosjekt.. (Foto: Bjørn Bratten)

Selger ut leiligheter

Men bydelsleder Silje Winther, som sto for dagens åpningstale, sa i en samtale med Østkantliv at det nå er klart at Hagegata 30, den sosialblokka som vender ut mot torget, skal bli studentboliger. Denne blokka vil trolig være ferdig ombygd en gang i løpet av 2016.

Ønsker du kontakt med Østkantliv-redaksjonen, send en e-post til red@ostkantliv.no.

DANSEFEST: Ungene laget eget danseshow foran scenen, her var det mye god rytmefølelse.. (Foto: Bjørn Bratten)

DANSEFEST: Ungene laget eget danseshow foran scenen, her var det mye god rytmefølelse.. (Foto: Bjørn Bratten)

Samtidig vil Boligbygg begynne å seksjonere og selge enkeltboliger i Hagegata 31, forteller bydelslederen. Disse tiltakene var blant elementene i den såkalte Lambda-avtalen, som tar sikte på å svekke inntrykket av sosial nød i Tøyen-området, og spesielt rundt torget. Hagegata 29, som ble totalskadd av brannen sommeren 2012, er nå ferdig renovert og beboerne flyttet tilbake.

 Tyrkisk familierestaurant på Tøyen Torg

Det som også ble klart denne uka er at det kommer en tyrkisk familierestaurant på torget, ved siden av frisørene. Navnet blir Anatolia og eldstesønn Ismail Özkan, hans far som er kokk og hans mor som lager desserter, skal drive restauranten, forteller detskjerioslo.no.

FAMILIERESTAURANT: Vi vil vise hva tyrkisk mat virkelig er, sier Ismail özkan (20), som skal drive den nye familierestauranten på Tøyen fra høsten sammen med sine foreldre.. (Foto: DittOslo)

FAMILIERESTAURANT: Vi vil vise hva tyrkisk mat virkelig er, sier Ismail özkan (20), som skal drive den nye familierestauranten på Tøyen fra høsten sammen med sine foreldre.. (Foto: DittOslo)

Ved siden av denne restau-ranten kommer en ferskmat-forretning for kjøtt og fisk, også med tyrkisk bakgrunn. Begge disse nyvinningene skal innvies til høsten.

Hva skjer?

— Det blir svært, ja, sa Silje Gitlestad fra bydel Gamle Oslo før festen på fredag. Hun var primus motor for kommunens del av markeringen av starten på det store områdeløftet på Tøyen i dag, og kunne ønske velkommen i den arkitekturpris-belønte speilsalen som utgjør foajeen i Kolstadgata 1.

AKTIVITETSHUSET: Silje Gitlestad i bydel Gamle Oslo ønsker velkommen til den arkitektur-priste speilsal-foajeen i Kolstadgata 1, som kan bli Tøyens nye aktivitetshus, og som tjener som kommandosentral under områdeløftet på Tøyen denne helga.. (Foto: Bjørn Bratten)

AKTIVITETSHUSET: Silje Gitlestad i bydel Gamle Oslo ønsker velkommen til den arkitektur-priste speilsal-foajeen i Kolstadgata 1, som kan bli Tøyens nye aktivitetshus, og som tjente som kommandosentral under områdeløftet på Tøyen denne helga.. (Foto: Bjørn Bratten)

Denne blokka, som tjente som bydelens, de frivilliges og alle de andre ildsjelenes kommandosentral under dagens folkefest, skal nå også forhåpentlig bli det aktivitetshuset for Tøyen som alle har jobbet for. Men avsluttende forhandlinger med gårdeier gjenstår..

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen..

Men hva var det så som skulle skje i dag, når all denne hurlumhei skulle gå av stabelen, fra åpningen ved bydelsleder Silje Winther på scenen på parkeringsplassen og fram til  klokka 18:

PARKERINGSPLASSEN SKAL VEKK?: Parkeringsplassen til Tøyen-senteret, som mange ønsker fjernet, skal gi plass til scene og taler og musikk og Mini-Morradi og servering av internasjonal mat av Tøyen Mødre

PARKERINGSPLASSEN SKAL VEKK?: Parkeringsplassen til Tøyen-senteret, som mange ønsker fjernet, skal gi plass til scene og taler og musikk og Mini-Morradi og servering av internasjonal mat av Tøyen Mødregruppe. Dette bildet tatt før innrykket i dag… (Foto: Bjørn Bratten)

En fotograf fra White Light Studio i Borggata opprettet portrettstudio i ballbingen på Tøyen skole for å ta portretter av alle dem som måtte ha lyst. Oslo Barnemuseum, som ønker å etablere seg på Tøyen, viste hvordan de jobber, i skolegården. Tøyen Mødregruppe serverte gratis internasjonal mat ved parkeringsplassen, — de fikk låne kjøkkenet til NAV å tilberede maten på.

Morradi-gjengen

Lille Tøyen fotballklubb viste sine kunster, Morradi-gjengen arrangerte mini-konsert på parkeringsplassen, der Tøyenkampanjen jobbet for sine planer om å få til en permanent stengning av Kolstadgate og en videreføring av grøntanlegget mellom bloggene på sørsida av Kolstad-gata og inn i selve Tøyen-Torg-bygningsmassen, der parkeringsplassen er sentral.

Representanter for Øyafestivalen og Mini-Øya promoterte sine arrangementer — til minifestivalen kunne du vinne billetter om du deltok i en konkurranse. På biblioteket var det danseworkshop i kjelleren fra klokka 13 til 15 og cabaret klokka 16..

FOR ALLE: Aktivitetshuset i Kolstadgata 1, som mange nå håper blir til virkelighet, skal være et tilbud til alle, og blir altså noe annet enn en tradisjonell fritidsklubb for ungdom, forteller Silje Gitlestad.. (Foto: Bjørn Bratten)

FOR ALLE: Aktivitetshuset i Kolstadgata 1, som mange nå håper blir til virkelighet, skal være et tilbud til alle, og blir altså noe annet enn en tradisjonell fritidsklubb for ungdom, forteller Silje Gitlestad.. (Foto: Bjørn Bratten)

Silje Gitlestad ønsket også å fortelle om hvordan Kolstadgata 1 skal fungere framover, om man altså kommer til enighet med gårdeierne. Allerede er etasjene fra 3. til 7.etasje leid ut til en stor gruppe med frivillige organisasjoner, der datagruppa KanDu er en av de svært interessante, for det står for Kreativ Norsk Data-Ungdom, og tilbyr å lære opp folk i programmering og koding osv.

Store ressurser

Også Operasjon Dagsverk og en rekke andre organisasjoner er på plass og Gitlestad kan ikke nok understreke hvilke store ressurser som her er samlet på ett sted. I de to-tre nederste etasjene er det så aktivitetshuset er tenkt å holde til:
— Det blir ikke noen tradisjonell fritidsklubb, men altså et aktivitetshus for alle, og her er det jo viktig å få innspill fra alle mulige mennesker fra alle miljøer og aldersgrupper, sier Silje Gitlestad. På festen fant du postkort hvor du kunne komme med ønsker og forslag til aktiviteter — kortet kan du legge i postkassa i inngangspartiet i Kolstadgata 1.

Dette innlegget er allerede blitt lest.355512.ganger

4 comments for “Østkantliv web-tv: Områdeløft-festen satte Tøyen på hodet..

 1. Harry Pothead
  28 mai 2014 at 02:51

  Alle bør være på facebook, hvis de er seriøse nok. Ihvertfall hvis de blir bitre på deres omtale så bør de ihvertfall være tilstedet…

 2. 26 april 2014 at 21:55

  Takk for artikkelen Bjørn – Vi på Tøyen skole gleder oss til de levende bildene kommer, så vi kan skryte mer av dem og nærområdet deres:-)!

 3. red
  26 april 2014 at 09:57

  Et lite hjertesukk fra redaktøren: Det er blitt flott og populært å kommentere alt og alle på Facebook. Men husk at ikke alle er på Facebook, det går også an å kommentere det man leser på det stedet som brakte historien i første omgang, for eksempel her på Østkantliv..

Legg inn en kommentar