«Biblo Tøyen»: Endelig kommer dronen som skal skanne bøkene..

VOLVOJUBEL: Ali, Manan og Sayid, alle fra 7. klasse på Tøyen skole, har funnet seg orkesterplass i en gammel Volvo lastebil fra femtitallet. Lasteplanet gjør nytta som kjøkkenkrok.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

VOLVOJUBEL: Ali, Manan og Sayid, alle fra 7. klasse på Tøyen skole, har fått en prøverunde dagen før dagen og har funnet seg orkesterplass i motorrommet til en gammel Volvo lastebil fra femtitallet. Lasteplanet gjør nytta som kjøkkenkrok, se nedenfor. Dronen som omtales i tittelen, har foreløpig ikke vært i drift, på grunn av lang leveringstid, men i neste uke starter et prøveprosjektet med dronen, og i løpet av høsten 2016 skal den være i full drift… (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Et helt bibliotek, bare for ungdom mellom ti og femten år!

(Publisert 22.mars 2016 kl. 10.50, sist oppdatert torsdag 8.september kl. 21.57)

En bok som plasseres på feil sted, kan bli borte i et vanlig bibliotek. Det vil aldri skje på ungdomsbiblioteket Biblo. Hver natt skal en drone fly rundt i biblioteket og skanne bøkene. En brikke i permen forteller hvor hver bok befinner seg.
På grunn av lang leveringstid har det tatt tid å få på plass dronesystemet, men nå, den 8.september 2016, et halvt år etter at Biblo åpnet, får Østkantliv opplyst at dronen kommer i løpet av neste uke, og da starter prøveprosjektet som skal ende opp i full drift i løpet av høsten..

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

Bokhyllene henger fra skinner i taket, og vil ikke stå på samme sted neste dag. Lurer du på hvor en bok er så har arkivsystemet full kontroll. Her har nemlig ingen bøker sin faste plass. Boka settes i hylla som hver synes passer best. Hver morgen vil bibliotekarene kunne finne hvor bøkene ble plassert dagen før, ved hjelp av dronens virksomhet om natten, og vil plassere bøkene der de skal stå.

Les også: Gratulerer Tøyen, protestene nyttet

Til Biblo Tøyen kan du komme alene, eller sammen med venner, heter det i innledningen til den bruksanvisningen som vi fikk utdelt i forbindelse med pressevisningen foran åpningen i bomberommet under Nav-kontoret på Tøyen. Dagen før dagen kom de i entusiastiske bølger, klasse på klasse fra Tøyen skole, for en smugtitt på dette merkelige fenomenet:
Et helt bibliotek, bare for ungdom mellom ti og femten år!

– På biblioteket vårt kan du finne deg en bok, lese, eksperimentere med mat, programmere dataspill, spille, tegne, bruke 3d-printer, kle deg ut, eller få hjelp med lekser – bare fantasien setter grenser for hva som kan skje på Biblio Tøyen, heter det i bruksanvisningen.

PRØVERUNDE: 7.klasse ved Tøyen skole har fått en smugtitt dagen før dagen. Fra venstre: Mohammed, Manan, Rami, Abdi, Raman, Ali, Sayid, Tcniny..

PRØVERUNDE: 7.klasse ved Tøyen skole – her ved sju av dem – har fått en smugtitt dagen før dagen. Fra venstre: Mohammed, Manan, Rami, Abdi, Raman, Ali, Sayid, Tcnim..

– Kanskje vil du helst bare slappe av – i en av skiheisene, høre en bok bli lest for deg i hula i veggen, eller drikke en kopp varm te i kjøkkenlastebilen. Vi ønsker å tilby et sted for kulturopplevelser, utforsking og oppdagelser med rom for stille lekselesing, matlaging, datateknologi og håndverk.

Utvide horisonter

– Vi vil utvide horisonter gjennom forfatterbesøk, litteratur-arrangementer, filmkvelder, konserter, teater og dans. Det skal være en mulighetenes møteplass, heter det ambisiøst i det vi altså kaller bruksanvisningen.

VESPACAR: Mohammed har funnet seg en ekte gammel Vespacar til å ta seg en runde på området..

VESPACAR: Mohammed har funnet seg en ekte gammel Vespacar til å ta seg en runde på området..

Du verden! – et kulturparadis!, den som bare var ti år igjen!, var det en av de voksne på besøk som utbrøt dagen før dagen – etter åpningsdagen er det forøvrig adgang forbudt for voksne som ikke kommer i følge med barn.. Selv da må de bare stå i døra og titte! Og de fem ansatte og fire ekstra hjelpere har også adgang, da..

Kunsten å bake boller

Biblioteket får et lite verksted der ungene kan mekke. Kanskje kan de lære å reparere mobiltelefoner. Det blir ingen matservering i biblioteket, men et lite kjøkken som kan brukes til å lære om mat. Her kan kunsten å bake boller utforskes.

KABELHEISVOGN: Tcniny har funnet roen i en skiheisvogn..

KABELHEISVOGN: Tcnim har funnet roen i en skiheisvogn..

Glem hyller og reoler eller sofagrupper med tidsskriftholder. På Tøyen har barna mellom 10 og 15 år selv vært med på å forme biblioteket sitt. Her har voksne ingen adgang.

Workshop

– Vi har hatt workshop med 30 unge som har fortalt hva de savner og ønsker, sier Reinert Mithassel, leder for Deichmanske bibliotek, Tøyen filial, til osloby.

De unge ønsker seg, ifølge Mithassel, et sted å være, der de kan «chille» og henge og få være i fred for foreldre og yngre søsken. Men de ønsker også å gjøre og lage ting sammen med andre.

KJØKKENKROK: Lasteplanet på den gamle Volvoen fungerer som kjøkkenkrok..

KJØKKENKROK: Lasteplanet på den gamle Volvoen fungerer som kjøkkenkrok..

Lesing gjør livet rikt

– Kunnskap og kulturformidling står i sentrum. Dette er ikke en ordinær ungdomsklubb, sier Mithassel. Her skal foregå både høytlesing og litteraturformidling.

«For lesing er nøkkelen til alt, og lesing gjør livet rikt», er mottoet på Biblo Tøyen.

Dette innlegget er allerede blitt lest.62688.ganger

2 comments for “«Biblo Tøyen»: Endelig kommer dronen som skal skanne bøkene..

  1. red
    31 mars 2016 at 23:35

    Takk for korrigering. Feilen er rettet.

  2. 30 mars 2016 at 16:15

    Hun jenta heter tcnim

Legg inn en kommentar