Nå finner du «Human Mote» som cocktailbar på Tøyen Torg..

COCKTAILBAR: William Hay (t.h.), Kristine Marcussen og Anders Bakke ønsker velkommen til den nye cocktailbaren på Tøyen Torg som åpner klokka 10.00 fredag. "Human Mote" var kjoleforretningen som Tøyen-veteraner kan huske fra år tilbake. Nå gjenåpner den som en klassisk cocktailbar med barstoler, skinnimitert sofa langs veggen, rause speil, og med det strålende neonskiltet over den lange sofabenken.. (Foto: Bjørn Bratten)

COCKTAILBAR: William Hay (t.h.), Kristine Marcussen og Anders Bakke ønsker velkommen til den nye cocktailbaren på Tøyen Torg som åpnet klokka 10.00 fredag. «Human Mote» var kjoleforretningen som Tøyen-veteraner kan huske fra år tilbake. Nå gjenåpner den som en klassisk cocktailbar med barstoler, skinnimitert sofa langs veggen, rause speil, og med det strålende neonskiltet over den lange sofabenken.. (Foto: Bjørn Bratten)

Se historielagets bilder fra de gamle Human-butikkene under utbyggingen av Tøyen-senteret i 1968 her på Østkantliv..

(Publisert onsdag 27.januar 2016 kl. 15.47, sist oppdatert fredag 19.februar kl. 14.40)

Magne Furuholmens grandtante, som skal ha hett Astrid Aasen og altså var søsteren til a-ha-musiker Furuholmens bestefar, drev kjolebutikken Human Mote/Human Undertøisalongen på Kampen/Tøyen i årevis før Tøyensenteret ble bygd på seksti-tallet.
Det var altså et historiens sus over begivenheten da den gamle kjoleforretningen gjenoppsto i sitt gamle navn fredag 19. februar 2016. Men nå som cocktail- og kaffebar.

Bjørn Storflåtan portrett2BJØRN BRATTEN skriver om byutvikling på Østkantliv

En av døtrene til grandtantas bror het Anne-Lise Aasen som jente, og ble seinere gift med musikeren Kåre Furuholmen, Magnes far, som omkom i en flyulykke over Drammen 1.mai 1969, der han og flere av musikerne i det kjente popjazz-orkesteret Bent Sølves Orkester ble drept.

Den høytidelige åpningen av den nye baren skjedde klokka 10.00 fredag, ganske nøyaktig på ett års dagen for Postkontoret på den andre enden av torget. Dermed begynner det å bli fullt av nyetableringer på det en gang så tomme Tøyensenteret.

Intenst rødt

Den gamle kjoleforretningen med det pussige navnet er noe bare de virkelige Tøyen-veteranene husker. På bildene fra Kampen historielag som vi trykker lenger ned i denne historien kan du se hvordan den gamle forretningen i Økernveien så ut, og hvordan den nye forretningen på Tøyensenteret lå i forhold til den gamle forretningen.

Nå gjenoppstår altså kjolebutikken som en virkelig klassisk cocktailbar med barstoler, skinnimitert sofa langs veggen, rause speil, og med det strålende, intenst røde neonskiltet over den lange sofabenken.

Når renoveringen og utvidelsen av biblioteket er ferdig om et par måneder – og byggingen av det splitter nye ungdomsbiblioteket i undergangen, rett overfor Coop, i de svære lokalene som for noen år siden var tenkt for konsertstedet The Töyen, er fullført, er det bare den lenge påtenkte opprustningen av selve torget vi nå venter på.

POSTKONTORET: Utelivsgeneralene Dan Marius Nordhagen og Kenneth Simonsen åpner nyskapåningen Postkontoret på Tøyen Torg forhåpentlig fredag, med Grand Opening en gang i mars – og bidrar på et heftig vis med å slutte ringen på Tøyen Torg, med en ring av uterestauranter rundt hele torget når utepils-sesongen åpner om noen ganske få uker.. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

POSTKONTORET: Utelivsgeneralene Dan Marius Nordhagen og Kenneth Simonsen står også bak kjoleforretnings-cocktailbaren «Human Mote» rett på den andre siden av Tøyen Torg for gullgruven «Postkontoret».. (Foto: Bjørn Bratten)

Postkontor-folkene driver Human

De som skal drive den nye cocktailbaren er de samme folkene som står bak PostkontoretDan Marius Nordhagen og Kenneth Simonsen og folkene bak Oslo Ess. De tre som var til stede i lokalet i dag, Anders Bakke, Kristine Marcussen og William Hay, forteller til Østkantliv at Human Mote skal holde åpent alle sju dager fra kl. 10 om morgenen til rundt midnatt eller drøyt det og til klokka 03 i helgene.

Les også: Norsk alt sammen da Norð åpnet på Tøyen Torg

– Vi har ikke kjøkken, lokalet er bare det du ser her, så det blir bakervarer, og ellers det som hører hjemme i en cocktailbar, nemlig miksede drinker og ellers øl og vin, og så satser vi sterkt på god kaffe, forteller Anders Bakke i et lokale som fortsatt er preget av et sterkt utbyggingskaos, men som er dominert av en solid bardisk. Det fine gamle skiltet til Human Mote er allerede på plass på veggen vis a vis bardisken.

HUMAN 1968: Human 1968 står det på dette bildet som viser hvordan kjoleforretningen lå i krysset Økernveien/Hagegate, altså omtrent der hvor dagens Deichmanske Bibliotek ligger. På bildet nedenfor kan vi faktisk se hvordan den gamle forretningen lå i forhold til den nye forretningen i det som i dag kalles Sporveisblokka.. (Foto: John Daling, Kampen Historielag)

HUMAN 1968: Human 1968 står det på dette bildet som viser hvordan kjoleforretningen lå i krysset Økernveien/Hagegate, altså omtrent der hvor dagens Deichmanske Bibliotek ligger, om du kan forestille deg det. På bildet nedenfor kan vi faktisk se hvordan den gamle forretningen lå i forhold til den nye forretningen – som jo i dag er «den gamle» forretningen – i det som i dag kalles Sporveisblokka.. (Foto: John Dahling, Kampen Historielag)

En gammel vindskeiv bygning..

Så hva sier historien om den ærverdige kjolebutikken på Tøyen Torg? Ikke mye fins i historiebøkene, men Østkantliv har møtt mennesker som kan fortelle et og annet som kan bidra til å opplyse om fortiden. 

Den gamle kjoleforretningen har eksistert på Kampen/Tøyen i årevis før Tøyen-senteret ble bygd på 60-tallet. Men hun som da allerede i årevis hadde drevet denne butikken skal ha vært den første som åpnet butikk i det nye senteret.
Våre hjemmelsmenn til denne historikken var i utgangspunktet ikke sikre på hva hun het, men etter litt ekstra etterforskning har de landet på at hun het Astrid Aasen, og hun var gift med en lokfører, og hans navn har vi ikke.

HUMAN: Det spesielle med dette bildet, foruten at det er tatt i farger av samme fotograf, er at her kan vi se hvordan Økernveien går rettfram, til høyre for den nye blokka med Human kjoleforretning. Til høyre i bildet ser vi det gamle Human. Dette bildet er åpenbart tatt mens den gamle forretningen var i drift, for her har ikke fotografen spikret pila til fotobutikken sin over døra.. Adressen til den gamle butikken var Hagegata 30, det samme som bokhandleren, apoteket, Nille og Deichman ligger i dag.. (Foto: John Dahling)

HUMAN: Det spesielle med dette bildet, foruten at det er tatt i farger av samme fotograf, er at her kan vi se hvordan Økernveien den gang gikk rett fram gjennom det som skulle bli det nye Tøyensenteret, til høyre for den nye blokka med Human kjoleforretning. Til høyre i bildet ser vi det gamle Human. Dette bildet er åpenbart tatt mens den gamle forretningen var i drift, for her har ikke fotografen spikret pila til fotobutikken sin over døra. Et mystisk forhold er imidlertid at Human-skiltet ser helt annerledes ut enn på de to svart/hvitt-bildene.. Adressen til den gamle butikken var Hagegata 30, den samme som blokka der bokhandleren, apoteket, Nille og Deichman ligger i dag.. (Foto: John Dahling, Kampen Historielag)

Lasse Solberg i Kampen Historielag har saumfart historielagets annaler, og kan fortelle følgende:

 

Undertøisalongen fra 1941

– Første gang jeg finner Human Undertøisalongen er i 1941. Men det står ikke noe om eier. Det skal ha vært en bakerforretning i samme gård, Hans Kolberg bakerforretning, og baker Bernh. Marthinsen bor i 2. etasje. Ellers bor det en enkefru Marie Olsen, fru Nelly Holseth og frk Edith Holseth. Det er bakerforretningen som står som eier av huset, forteller Lasse Solberg, som har funnet Human Undertøisalongen i 1955, men ikke i 1950. Adressen til undertøysalongen i adresseboka er Hagegata 30, sier Lasse Solberg til Østkantliv.

GAMLE OG NYE HUMAN: På dette bildet, tatt av samme fotograf, John Daling, som hadde fotobutikken sin ved siden av Human-butikken, ser vi en flik av den gamle butikken i høyre kant av bildet og så den nye kjolebutikken i det som ble kalt den nye Sporveisblokka i bakgrunnen. Begge disse to gamle bildene er datert 1968, og er altså tatt omtrent samtidig, og det kan jo stemme, for ser man nærmere på det øverste av de to, er det rullegardiner foran døra til Human, og fotograf Daling har satt opp et skilt over døra som viser til hans butikk lenger bort i gata.. (Foto: John Daling, Kampen Historielag)

GAMLE OG NYE HUMAN: På dette bildet, tatt av samme fotograf, John Dahling, som hadde fotobutikken sin ved siden av Human-butikken, ser vi en flik av den gamle butikken i høyre kant av bildet og så Human-skiltet på den nye kjolebutikken i det som ble kalt den nye Sporveisblokka i bakgrunnen. For den som har gode øyne, eller en lupe for hånden, kan se at Baker Nordbys nye butikk lå ved siden av Human. Den butikken heter jo i dag Søstrene Nordby, etter at den fikk nytt liv for et par år siden. Begge disse to gamle bildene er datert 1968, og er altså tatt omtrent samtidig, og det kan jo stemme, for ser man nærmere på det øverste av de to, er det rullegardiner foran døra til Human, og fotograf Dahling har satt opp et skilt over døra som viser til hans butikk lenger bort i gata. Så i 1968 var trolig den gamle butikken stengt og den nye nettopp åpnet i Sporveisblokka… (Foto: John Dahling, Kampen Historielag)

Magne Furuholmen

Det fins flere bilder av den gamle vindskeive bygningen i krysset Økernveien-Hagegata, beliggende omtrent der hvor Deichmanske Bibliotek i dag ligger på Tøyen Torg. Det er altså deler av den gamle historien som gjenfortelles her, og den handler om grandtanta til Magne Furuholmen, a-ha-musiker og nybakt styreleder i Festspillene i Bergen.

Grandtanta, som altså kanskje het Astrid, drev Human Mote, og en av hennes nieser het Anne-Lise Aasen som jente, og ble seinere gift med musikeren Kåre Furuholmen, Magnes far, som omkom i en flyulykke over Drammen 1.mai 1969, der han og flere av musikerne i det kjente popjazz-orkesteret Bent Sølves Orkester ble drept.

Danseskole

Musikeren Mikkel Flagstad som hadde flyskrekk skulle ha vært med, men berget altså livet da han ikke reiste sammen med de andre bandmedlemmene. Flagstad døde i 2005. Det hører med til historien at Borghild Sandvig, søsteren til hun som drev Human Mote, drev den kjente Borg. Sandvig danseskole, som fortsatt fins i Hasleveien.

HUMAN MOTE: Her skal det bli klassiske drinker uten sjøgress

HUMAN MOTE: Her skal det bli klassiske drinker uten sjøgress og rogn, forteller Anders Bakke, sjefen på cocktail- og kaffebaren Human Mote, som åpner på Tøyen Torg fredag, på barens Facebook-side..

Så hva skal skje på Human Mote? Slik fortelles det på Facebook-siden til den nye cocktailbaren:

Anders Bakke slår seg sammen med Dan Marius Nordhagen, som allerede er involvert i steder som Postkontoret, Revolver, Kniven, Wurst, The Crossroad Club og nyåpnede Pøbberiet på Carl Berners plass.
Anders Bakke har bakgrunn fra hotellbransjen, men ble lei av å sitte på kontor og valgte å bli bartender istedet. Han drev cocktailbaren Morgenstierne på Alexander Kiellands plass, et sted for kjennere, til det ble lagt ned i mai i fjor.
Nå tar Bakke drinkkunstene sine til Tøyen. Han er opptatt av de klassiske, gode smakene, heter det på Facebook-siden til Human Mote.

Klassiske smaker

– Jeg er ekstremt nerdete når det kommer til drinker. Vi var med på å starte en ny trend i 2008-2009, da cocktailbarer fortsatt var et ganske ukjent konsept i Norge. Nå skjer det veldig mye i byen, men mange har kanskje tatt konseptet litt vel langt. Man kan spørre seg om sjøgress og rogn egentlig har noe i en drink å gjøre, sier han.

Så hva får vi på Human Mote?

– Det blir et ekstremt stort utvalg av klassiske drinker off menu, og en liten meny med ti-tolv egne oppskrifter som vi bytter ut jevnlig. Det blir mer uformelt enn på Morgenstierne, mer rocka. Og vi skal lage drinker som smaker digg, mye, og som inviterer til at folk vil bestille den samme drinken flere ganger. Det holder ikke med cocktails at de skal være interessante bare for å være interessante.
Hans personlige favoritt er den klassiske daiqurien.

– En daiquri er på en måte bartenderens omelett – noe av det enkleste å lage, men også det som ofte definerer en bartender. Ofte er det daiqurien folk bruker mye tid på å nerde med, å finne den perfekte balansen mellom lys rome, lime og sukker. Det er noe av det enkleste og beste som noen gang er laget, etter min mening.

Bydelsentusiast

I tillegg til cocktails skal Human Mote servere god kaffe og bakervarer. Og barsnacks, blant annet varm popkorn. Kaffedrikkene tar William Hay seg av, han har blant annet bakgrunn fra Solberg & Hansen.

Hvorfor akkurat på Tøyen?

– Det kan du spørre om. Postkontoret har vist seg å fungere veldig bra som utested. Vi ser i stadig større grad at de enkelte bydelene begynner å leve sitt eget liv. Det er attraktivt for folk å slippe å dra helt til Youngstorget hvis de har lyst til å ta seg en øl. Lokalpolitikerne er entusiastiske over det som skjer på Tøyen. Det er enklere å forsvare å åpne en bar her nå enn det var for fem år siden, sier Anders Bakke på Facebook..

 

Dette innlegget er allerede blitt lest.94263.ganger

1 comment for “Nå finner du «Human Mote» som cocktailbar på Tøyen Torg..

  1. Annelise Førsund
    12 august 2016 at 23:20

    Min tante, og Magnes grandtante, het Astrid Norheim, gift med lok.fører Birger Norheim. Hun var født Astrid Aasen. Hun var en dyktig sjåfør, fikk utmerkelse av NAF for plettfri kjøring i 40 år, tror jeg det var, en foregangskvinne på mange felt, med i Marialogen, og en festlig dame. Hun var selv barnløs, men skjemte oss jentene i vår familie, bort etter noter. Human lå i Hagegaten, og min mor, Edel Sandvig Aasen og jeg jobbet i den manufakturforretningen i ferier. Hun ble en gammel dame, og døde fra oss i 1998, om jeg husker rett. Magnes bestefar, musiker Kaare Aasen, tok det å miste lillesøster Astrid veldig hardt. Han døde selv året etterpå. Borghild Sandvig var min mors eldste søster, og hun drev Majorstuens Danseinstitutt i mange år, der min mor også underviste. Med vennlig hilsen Annelise Førsund, Magnes mor.

Legg inn en kommentar