Tøyenparken, Botanisk hage, – eller ganske enkelt Tøyenhagen?

VÅREN STORMER FRAM: Botanisk hage, Tøyenparken, hvorfor ikke kalle alt sammen Tøyenhagen, bnå som Finnmarksgata skal gracves ned eller bygges opp for å gi et sammenhengende grøntareale helt oppe fra Ola Narr og til Botanisk hage.. (Foto: Hans Georg Jürgens)

VÅREN STORMER FRAM: Botanisk hage, Tøyenparken, hvorfor ikke kalle alt sammen Tøyenhagen, nå som Finnmarksgata skal graves ned eller bygges opp for å gi et sammenhengende grøntareale helt oppe fra Ola Narr og til Botanisk hage.. (Foto: Filur)

Fabelaktige nyvinninger i den nye «Tøyenhagen»..!

(Oppdatert med flere bilder lørdag 3.mai kl. 11.40)

Mens våren stormer fram med bugnende kirsebærblomster i alle våre parker, både her og der, dukker spørsmålet om denne vidunderlige «hagen» opp; hva kaller vi den største og vakreste parken av dem alle: Tøyenparken, Tøyenhagen, eller det som noen oppfatter som det trøtteste og kjedeligste navnet, men altså det offisielle navnet — Botanisk hage?

Ris eller ros? Vi tåler også nedovertommeler! Legg inn din kommentar i kommentarfeltet nederst i denne artikkelen..

FABELAKTIG: Botanisk hage kan skilte med en fabelaktig nyvinning i den nye sesongen: Fjellhagen er et mer enn 100 meter langt bekkedrag med plantesorter fra Himalaya til den norske vidda. Den ørlille Niagarafossen etter den andre skaper stor fasscinasjon for store og små. En knallsuksess!.. (Foto: Bjørn Bratten)

FABELAKTIG: Botanisk hage kan skilte med en fabelaktig nyvinning i den nye sesongen: Fjellhagen er et mer enn 100 meter langt bekkedrag med plantesorter fra Himalaya til den norske vidda. Den ene ørlille Niagarafossen etter den andre skaper stor fascinasjon blant store og små. En knallsuksess!.. (Foto: Bjørn Bratten)

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er vår kjære hushumorist/-fotograf Filur, også kjent under navnet Hans Georg Jürgens, som tar opp spørsmålet, i en mail i forbindelse med at vi trykket hans bilde fra denne vidunderlige parken i høyrespalten på bloggen, i vår Østkanthelg-spalte denne helga. Slik formulerte han seg:

«Du milde Bramaputra — øverst på side 1; ja, så langt kan man nå her i livet —! Fotografen takker så meget!

 Botanisk hage lyder litt trøtt — er ikke Tøyenhagen bedre (og brukt av mange?). Tøyenparken blir i alle fall galt, det er området utenfor Tøyenhagen:

 «Tøyenparken avgrenses av Gjøvikbanen i øst, Økernveien i øst og syd, Finnmarkgata og boligblokker i vest, og Ola Narr og boliger ved Grenseveien i nord.» (Wikipedia.)

 Høyaktelsesfullt
Kirsebærtrefotografen«

HISTORIEN: Dette tyrkiske hassel-treet ble plantet i Botanisk hage i 1855. En 60-70 år seinere malte Edvard Munch ett av sine hovedverk, Aula-maleriet Historien med en tyrkisk hassel i hovedrollen. Nå har Botanisk hage gjenskapt steibenken ved foten av treet. Gå og se!.. (Foto: Bjørn Bratten)

HISTORIEN: Dette tyrkiske hassel-treet ble plantet i Botanisk hage i 1855. En 60-70 år seinere malte Edvard Munch ett av sine hovedverk, Aula-maleriet Historien med en tyrkisk hassel i hovedrollen. Nå har Botanisk hage gjenskapt steibenken ved foten av treet. Gå og se!.. (Foto: Bjørn Bratten)

Områdeløft

Vårt spørsmål til dere lesere, mange av dere bosatt i området rundt Botanisk hage/Tøyenparken/Tøyenhagen, er hva dere kaller denne parken i dagligtale. Filur mener jo her at begrepet Tøyenhagen er brukt av mange, men bekrefter samtidig at uttrykket Tøyenparken ganske riktig er begrenset i vest av Finnmarksgata, altså mot området nettopp til Botanisk hage og Naturhistorisk museum.

VIDUNDERLIG: Den vidunderlige alleen i Botanisk hage, en juvel i Tøyenhagen..? (Foto: Hans Georg Jürgens)

VIDUNDERLIG: Den vidunderlige alleen i Botanisk hage, en juvel i Tøyenhagen..? (Foto: Filur)

Ønsker du kontakt med Østkantliv-redaksjonen sender du en e-post til red@ostkantliv.no

Men ville du funnet det naturlig å bruke også Tøyenparken-begrepet på området vest for Finnmarksgata, altså nettopp Botanisk hage? Det spennende med Filurs spørsmåls-stilling er jo planene for en fjerning av Finnmarksgata som er en del av elementene i det store områdeløftet for Tøyen-området, som kommunen og gårdeierne og bydelen feirer denne helga.

Finnmarksgata graves ned?

Hensikten er å overbygge eller grave ned Finnmarksgata for å få et helt sammenhengende grøntanlegg fra Ola Narr og forbi Tøyenbadet, som jo skal bygges ut til et veritabelt badeland, og altså ned mot den vidunderlige Botanisk hage, slik at alt kanskje etter hvert kan kalles Tøyenhagen?

Dette innlegget er allerede blitt lest.12611.ganger

1 comment for “Tøyenparken, Botanisk hage, – eller ganske enkelt Tøyenhagen?

  1. red
    26 april 2014 at 10:03

    Per Roger Sandvik kommenterer Tøyenhagen-debatten på Facebook, og vi tillater å flytte kommentaren over til kommentarfeltet her på Østkantliv. Han foreslår navnet Oslo Dufthavn Tøyen på det velduftende parkområdet.

    Redaktøren tillater seg å foreslå for Østkantliv-leserne at de kommenterer Østkantliv-saker på Østkantliv. Ikke alle er på Facebook, selv om det kanskje kan virke sånn..

Legg inn en kommentar