X-Games-regningen: 42 mill. kroner for fem dagers ski- og brettfest

X-GAMES:

X-GAMES: Svimlende flott og dyr hoppbakke til 12 millioner. Knapt noen av byens innbyggere fikk prøve Big Air-stillaset før det var revet.. (Foto: Bjørn Bratten)

Kulturbyråden kritisk til pengebruken: «Som forvaltere av fellesskapets penger må vi også stille tydelige krav..»

Bakken var spektakulær, hoppene høye og akrobatiske, publikum koste seg. X Games i Oslo ble et vinterparty på Tøyen i fjor. Etter fem dager var det over. Regningen kom på 34,5 millioner kroner. Etter flere forhandlingsrunder får kommunen nå tilbakebetalt overskuddet på 7,5 millioner kroner, skriver Aftenposten.

Det var det forrige byrådet (H, KrF og V) som bevilget 42 millioner kroner til en fire dager lang fest i byen. Det var Oslos innbyggere som betalte kalaset. Dagens byråd (Ap, MPG og SV) mener at det ble vel dyrt. I dag, torsdag, er X Games på Hafjell i gang.

Det er et drøyt år siden ski- og brettfesten var i Oslo. Aftenposten har kikket nærmere på hvordan pengene i Oslo ble brukt:

  • Oslo fikk et idrettsanlegg som kostet over 12 millioner kroner og som hadde en varighet på fire-fem dager. Knapt noen av byens innbyggere fikk sjansen til å prøve Big Air-stillaset før det var revet.

  • Rundt én million kroner ble brukt til gratis mat for dem som jobbet med arrangementet.

  • Utøverne reiste fra byen med fem millioner i pengepremier som ble regnskapsført på kostnadsbudsjettet. Dette budsjettet ble avregnet mot det kommunale tilskuddet på 42 mill. kr

  • Det ble brukt nesten 900.000 kroner på å pynte arenaen med X Games-logoer.

  • Det ble brukt 330.000 kroner som er regnskapsført som leiebiler.

  • SAHR Productions som var teknisk arrangør for arrangementet, fikk et honorar på to millioner kroner. Samtidig var to av dem som ble lønnet av X Games Norge (daglig leder Henning Andersen og hans kone Hilde Rasch som var arrangementsansvarlig) med tilsammen 1,54 millioner kroner, også medeiere i SAHR Productions.

  • Inntektene fra arrangementet (billetter, sponsorer, etc.) var på 6,7 millioner kroner. Utgiftene var på 41,4 millioner kroner.

– Når vi bruker store penger på arrangementer, så bør vi vite hva som står igjen og at det er positive ringvirkninger for breddeidretten. Som forvaltere av fellesskapets penger må vi også stille tydelige vilkår. Det forrige byrådet stilte altfor få vilkår for tilskuddet til X Games i 2016, men det er lite vi kan gjøre med det i ettertid, sier leder for kultur og oppvekst i Oslos byråd, Rina Mariann Hansen (Ap).

Ingen kommentar

TV 2, som eier X Games Norge, vil ikke kommentere konkrete budsjettposter. Utviklingssjef i TV 2, Ola Gråberg, svarer slik i en e-post til Aftenposten:

– Arrangementet ble levert i henhold til planene og under budsjett. Budsjettet var godkjent av kommunen og ligger offentlig tilgjengelig. Det kommersielle overskuddet på mer enn syv millioner kroner er nå tilbakeført til kommunen i tråd med vilkårene for tildelingen. For øvrig kommenterer vi ikke detaljene i budsjettet.

Derfor vil han heller ikke kommentere det faktum at daglig leder Henning Andersen og hans kone Hilde Rasch (arrangementsansvarlig) hadde tilsammen 1,56 millioner kroner i lønn fra X Games Norge, samtidig som de er deleiere i SAHR Productions. SAHR hadde ansvaret for den tekniske gjennomføringen av arrangementet og fikk et honorar på 2 millioner kroner.

Henning Andersen har gjennom SAHR vært med på å arrangere Arctic Challenge og han var leder av Snowboard-VM i Oslo i 2012. Snowboardlegenden Terje Haakonsen eier 25 prosent av SAHR.

Fellesskapets penger

Kulturbyråd Hansen reagerer på dette.

– Det er for eksempel ikke innafor å gi seg selv så god lønn pluss et honorar på to millioner med skattebetalernes penger, eller at pengepremier dekkes av fellesskapets penger på denne måten.

Det ble ingen ny snowboard- og skifest i Oslo denne vinteren. Det ble aldri noen enighet mellom X Games Norge, som eies av TV 2, og Oslo kommune om et nytt arrangement i hovedstaden. Derfor er festen flyttet til Hafjell den kommende langhelgen.

Selve X Games-konseptet eies av det amerikanske medieselskapet ESPN, som igjen er eid av Disney-konsernet.

I Hafjell blir det en nedskalert versjon av det spektakulære showet som ble vist frem i Oslo. Det er det nødt til å bli. Denne gangen er det ikke Oslo kommune som betaler festen sammen med Kulturdepartementet. Det er gitt 18 millioner kroner i tilskudd til X Games i 2017-utgaven. Oslo kommune bevilget 42 millioner til fire dager med fest.

Dette innlegget er allerede blitt lest.867.ganger

Legg inn en kommentar